Europabörser: Skakig start på handelsdagen

De ledande Europabörserna fick en negativ start på fredagens handel men kurserna återhämtade sig sedan något.

Efter ett par timmars handel visade merparten av de största indexen mindre förändringar. Banksektorn hjälpte upp börserna mot nollstrecket medan gruvsektorn tyngde.

Bland bankerna steg BNP Paribas 1,1 procent, Deutsche Bank 0,8 procent och Commerzbank 0,6 procent.

Inom gruvsektorn föll Antofagasta 2,2 procent medan BHP Billiton och Rio TintO backade 2,1 respektive 1,8 procent.

En annan förlorare var franska läkemedelsjätten Sanofi-Aventis som backade 3 procent efter ett forskningsbakslag. Bolagets viktiga läkemedelskandidat iniparib, för behandling av bröstcancer, nådde inte de önskade målen i fas III-studien.

Andra förlorare på Parisbörsen var de fordonsrelaterade bolagen Michelin och Renault som backade 1,0 och 1,5 procent efter att Goldman Sachs sänkt de båda aktierna till sälj.

Tyska BMW steg däremot 2,3 procent efter att samma investmentbank tagit upp aktien till sin "conviction buy list".

Dagens börsutveckling i Asien var negativ då marknaderna tyngdes av att Standard & Poor's under torsdagen sänkt Japans kreditbetyg.

Det bidrog till den avvaktande handeln i Europa. Viss oro kom också från Moody's uttalande igår kväll om att sannolikheten för att värderingsinstitutet kommer att sätta negativa utsikter för USA:s betyg under de kommande två åren har stigit som ett resultat av såväl långsiktiga trender som den senaste utvecklingen.

Under eftermiddagen väntar marknaden på preliminära amerikanska BNP-siffror för det fjärde kvartalet.

Marknadens förväntningar är att BNP ökar med 3,5 procent, räknat på årsbasis. BNP-deflatorn (chain-weight) väntas samtidigt ha uppgått till +1,6 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?