USA-börser: Positiv start i New York

De amerikanska börserna noterades upp under torsdagens inledande handel.  En del positiva bolagsrapporter från bland andra Caterpillar gav stöd.

Onsdagens besked från Federal Reserve om att köpen av obligationer fortsätter som tidigare annonserat lugnade också marknaden.

Dagens statistik kom in med blandat resultat.

Vid 16.20 var Dow Jones Industrial Average upp 0,1 procent till 12.002. S&P 500 steg 0,2 procent till 1.299 medan Nasdaq Composite gick upp 0,4 procent till 2.750.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 180 miljoner aktier, medan den var 410 miljoner aktier på Nasdaq.

"Det finns inget i de ekonomiska siffrorna som skulle kunna ändra min åsikt över att vi är mitt inne i en gradvis återhämtningsprocess. Jobbstatistiken var dock en besvikelse. Men goda försäljningssiffror från bland annat Caterpillar talar för ökade investeringar", säger David Kelly, chefstrateg på JPMorgan i New York, till Bloomberg News.

Caterpillar redovisade ett justerat resultat på 1:47 dollar per aktie. Det var klart bättre än de 1:28 dollar per aktie som Bloombergs News prognossammanställning förutspått. Även omsättningen överraskade positivt. Aktien steg med 0,8 procent.

AT&T föll 3,1 procent. Teleoperatören redovisade ett resultat i linje med förväntningarna men intäkterna var något lägre än väntat.

Procter & Gamble rapporterade ett resultat som var något bättre än väntat medan försäljningen inte riktigt levde upp till estimaten. Aktien tappade 2,8 procent.

Läkemedelsbolaget Bristol-Myers Squibbs kom in i linje med prognoserna, både vad gäller resultat och omsättning. Aktien klättrade 1,3 procent.

Qualcomm, som rapporterade efter onsdagens stängning, steg kraftigt under torsdagens inledande handel. Både resultat och prognoser överträffade analytikernas förväntningar. Aktien ökade 4,1 procent.

Motorola Mobility rasade med 8,9 procent. Bolaget spådde att resultatet för första kvartalet blir negativt mot en väntad vinst på 0:01 dollar per aktie.

Statistik över antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder i USA steg med 2,0 procent i december jämfört med föregående månad.

Det framgick av National Association of Realtors, NAR, index över kontrakterade husaffärer.

Enligt Bloomberg News enkät pekade förväntningarna mot en uppgång med 1,0 procent.

Före öppning kom statistik som visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA steg med 51.000 personer till 454.000 personer, under vecka 3, jämfört med föregående vecka.

Analytiker hade räknat med 405.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos.

På obligationsmarknaden var tioåringen upp 2 punkter till 3,44 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?