Råvaror: Oljan tappar

Medan råoljan och ädelmetallerna noterades på lägre nivåer under torsdagens förmiddagshandel, rörde sig basmetallerna högre. Ett sänkt Japanskt kreditbetyg stod för nedåtpressen, medan en förhöjd riskaptit gick att urskilja i Kina där aktiemarknaderna noterade breda uppgångar och gav stöd till främst basmetallerna.

När S&P tidigt på förmiddagen sänkte kreditbetyget för Japan blev reaktionerna på råoljemarknaden tydliga, med en kraftig rörelse lägre. Kreditvärderingsinstitutet sänkte betyget till AA- från tidigare AA, och utsikterna sattes på stabila.

På råoljemarknaden visade WTI-oljans marstermin vid klockan 11:30 en nedgång med 0:93 dollar till 86:40 dollar per fat. Samtidigt handlades brent-oljan till 97:61 dollar per fat, motsvarande en nedgång med 0:30 dollar per fat.

"Vi har kommit upp på en platå vad gäller priset. Det är här marknaden uppfattar att priset ska ligga, som en balans mellan en ekonomisk optimism och relativt svag fundamenta", säger Victor Shum vid konsultfirman Purvin & Gertz i Singapore till Bloomberg News.

Liknande kommentarer kom från SEB som i ett marknadsbrev beskriver riskerna på nedsidan inför statistiken om nyanmälda arbetslösa i USA, på grund av att priserna kommer ha svårigheter att gå högre.

"På råoljemarknaden kommer sannolikt riskerna vara skruvade mot nedsidan eftersom ett negativt utfall troligen kommer att trigga en korrektion lägre medan ett positivt utfall kommer att ha svårt lyfta priserna högre från de här nivåerna, särskilt eftersom gårdagens lagerstatistik var så pass negativ", skriver SEB.

Onsdagens lagerrapport från det amerikanska energidepartementet, publicerad på eftermiddagen, visade återigen en större lagerökning för råoljan i USA, vilket tyder på att den nedgående trenden som visade sig i december verkar ha stannat upp. Bland annat steg råoljelagren med 4,8 miljoner fat, att jämföra med förväntningarna om en ökning med 2,1 miljoner. Produktlagren, bensin och destillat, var mer i linje med förväntningarna.

"Statistiken är dock ännu mer negativ för oljepriset om man tittar på detaljerna. Padd 1-3 ökade med massiva 7,6 miljoner fat då Padd 5 uppvisade en nedgång med 3 miljoner, trots högre produktion i Alaska. Dessutom steg lagren i Cushing med 0,9 miljoner fat", skriver DNB Nor i en kommentar.

Lagerrapporten fick dock inte något större avtryck på priserna som klättrade högre på tisdagen, men den fortsatta lagerpåbyggnaden i Cushing verkar inte stanna av vilket har varit den huvudsakliga bidragande orsaken till att prisskillnaden mellan Brent-oljan och WTI ligger på strax över 11 dollar per fat.

Enligt Financial Times kan lagren i Cushing stiga ytterligare när en ny oljeledning från Kanada öppnar och oljetransporter via järnväg från North Dakota inleds. Transcanada lät visserligen meddela på onsdagen att det fått en order på att bygga en ny ledning från Cushing till raffinaderier i Mexikanska golfen, med en kapacitet på 150.000 fat per dag, men den kommer inte att öppna förrän 2013.

"Vi tenderar att alltid se på det amerikanska priset (priset på WTI) som priset på olja. Det blir allt svårare att göra det", sade Tom Bentz, analytiker vid BNP Paribas till Financial Times.

Räntebeskedet från Federal Reserve på onsdagskvällen gav inga större överraskningar vilket ledde till små marknadsreaktioner. Räntan behölls oförändrad, och centralbanken lät meddela att den kommer att fortsätta med sitt program att köpa statspapper med långa löptider för totalt 600 miljarder dollar till slutet av andra kvartalet 2011.

Enligt analytiker gjorde Fed endast blygsamma förändringar i beskrivningen av ekonomin och inflationen i onsdagens pressmeddelande, och därmed finns det få skäl att ändra tidigare bedömningar om den amerikanska centralbankens penningpolitiska hållning framöver.

På London Metal Exchange fortsatte tremånadersterminen på koppar upp 127 dollar till 9.459 dollar per ton.

"Återhämtningen i USA ser så sakteliga på att få fäste och det hjälper att neutralisera det negativa sentiment som kommer från risken för en eventuell inbromsning i Kina, vilket ses som den stora risken på marknaden", förklarar Liu Yong, analytiker vid Bohai Securities, det ökade intresset för kopparn bland investerare.

Uppgångar på Kina-börserna var den huvudsakliga bidragande orsaken till de högre priserna.

I en analys från Barclays skrev analytikern Yingxi Yu att konsumenterna av koppar i Kina anser att priserna är "överdrivna och kommer inte fylla på lager". Importen till landet har stigit delvis i finansieringssyfte, enligt Yingxi Yu.

Bland övriga metaller var aluminium upp 21 dollar till 2.408 och nickel 160 dollar till 26.660. Den sistnämnda noterades därmed på den hösta nivån på nio månader.

Zinken föll däremot tillbaka 19 dollar till 2.260 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden noterades nedgångar hänvisade till att högre priser för cykliska råvaror och uppgående aktiemarknader har bidragit till att dämpa efterfrågan på metaller som används för riskskydd.

"Riskaptit får allt större momentum för tillfället. I och med att en del råvaror stiger, och aktiemarknaderna går upp, finns det mindre behov av skydd", sade Daniel Briesemann, analytiker vid Commerzbank.

Spotpriset på guld tappade nära 9 dollar till strax under 1.336 dollar per uns. Silver var ned 0:22 dollar till 27:385 dollar per uns.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?