Råvaror: Guldet faller

Råvarumarknaderna visade blandade rörelser på torsdagen. Basmetallerna noterade stabila uppgångar medan råoljan var fortsatt ner. Guld och silver backade kraftigt på eftermiddagen.

En viss dollaruppgång på eftermiddagen tyngde också råvaruhandeln.

På råoljemarknaden visade WTI-oljans marstermin vid klockan 18:55 en nedgång med 0:95 dollar till 86:38 dollar per fat. Samtidigt handlades brent-oljan till 97:77 dollar per fat, motsvarande en nedgång med 0:14 dollar per fat.

Vid 17-tiden sjönk oljepriset efter att sentimentet försvagats av svag statistik och sjunkande USA-börser.

"Den negativa statistiken pressar ned priset på WTI. Bara Brent visar styrka", sade Addison Armstrong, analyschef på Tradition Energy, till Bloomberg News.

Jobbstatistik från USA visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd steg med 51.000 personer till 454.000 personer under vecka 3. Analytiker hade räknat med 405.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos.

Ett sänkt japanskt kreditbetyg stod tidigare för nedåtpress. När S&P tidigt på förmiddagen sänkte kreditbetyget för Japan blev reaktionerna på råoljemarknaden tydliga, med en kraftig rörelse nedåt. Kreditvärderingsinstitutet sänkte betyget till AA- från tidigare AA, och utsikterna sattes på stabila.

Räntebeskedet från Federal Reserve på onsdagskvällen gav inga större överraskningar vilket ledde till små marknadsreaktioner. Räntan behölls oförändrad, och centralbanken lät meddela att den kommer att fortsätta med sitt program att köpa statspapper med långa löptider för totalt 600 miljarder dollar till slutet av andra kvartalet 2011.

Enligt analytiker gjorde Fed endast blygsamma förändringar i beskrivningen av ekonomin och inflationen i onsdagens pressmeddelande, och därmed finns det få skäl att ändra tidigare bedömningar om den amerikanska centralbankens penningpolitiska hållning framöver.

"I USA hade man tidigare oroats över att tillväxten skulle leda till högre räntor. Oron verkar ha dämpats efter räntebeskedet på onsdagen" menade Daniel Brebner, analytiker vid Deutsche Bank.

På London Metal Exchange fortsatte tremånadersterminen på koppar upp 183 dollar till 9.513 dollar per ton.

Statistik indikerade en fortsatt återhämtning på den amerikanska bostadsmarknaden. Antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder i USA steg med 2,0 procent i december jämfört med föregående månad, enligt National Association of Realtors, NAR, index över kontrakterade husaffärer.

Enligt Bloomberg News enkät pekade förväntningarna mot en uppgång med 1,0 procent.

Uppgångar på Kina-börserna gav stöd tidigare under dagen.

I en analys från Barclays skrev analytikern Yingxi Yu att konsumenterna av koppar i Kina anser att priserna är "överdrivna och kommer inte fylla på lager". Importen till landet har stigit delvis i finansieringssyfte, enligt Yingxi Yu.

Bland övriga metaller var aluminium upp 50 dollar till 2.437 och nickel 171 dollar till 26.671. Zinken steg 6 dollar till 2.285 dollar per ton efter att tidigare varit på minus.

På ädelmetallmarknaden fortsatte guld och silver den negativa trenden som inlett 2011.

Vid 17-tiden noterades ett större fall i guldpriset, från 1.335 ned till 1.320 dollar, till följd av en viss förstärkning av dollarn.

Spotpriset på guld tappade 23:75 dollar till 1.322:10 dollar per uns. Silver var ned 0:506 dollar till 27:099 dollar per uns.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?