Räntor och valutor: Kronan fortsätter att stärkas

Europaräntorna steg på onsdagen och svenska räntor följde med upp och steg 4-7 punkter. USA- räntorna sjönk tillbaka kraftigt på tisdagskvällen, en nedgång som till stor del gröptes ur under onsdagen.

På valutamarknaden försvagades dollarn. Här hemma var handelsöverskottet i december betydligt högre än väntat, främst tack vare en mycket stark export, och kronan stärktes mot både dollarn och euron.

Den tioåriga svenska statsobligationsräntan steg 4 punkter till 3,41 procent medan den tyska tioårsräntan var upp 4 punkter till 3,19 procent.

Den tyska tvåårsräntan steg samtidigt till 1,32 procent, den högsta nivån på ett år, efter att de tyska importpriserna visat den kraftigaste uppgången på 29 år, vilket satte ytterligare fart på den senaste tiden inflationsspekulationer och förväntningar om höjningar från ECB.

Importpriserna är "ännu ett exempel på den underliggande importerade inflationsoron. Det hjälper inte den allmänna miljön för obligationer", sade Eric Wand, räntestrateg vid Lloyds Corporate Bank i London, till Bloomberg News.

De tyska importpriserna steg 2,3 procent i december från november och ökade hela 12,0 procent från december 2009, på stigande priser på energi och råvaror.

Den svenska handelsbalansen visade ett överskott på 10,9 miljarder kronor i december, klart över marknaden förväntningar på 6,6 miljarder kronor i SME Direkts enkät. Exporten ökade med 21 procent jämfört med december 2009 och importen steg 15 procent.

Särskilt var det den starka exporten som överraskade analytikerna. Sven-Arne Svensson, chefekonom på Erik Penser Bankaktiebolag, konstaterade att exporten med god marginal var den högsta decembersiffran någonsin. Han räknar med att nettoexporten kommer att bidra positivt till BNP-tillväxten under det fjärde kvartalet då han spår en tillväxt på runt 7 procent. Framöver spår han en successivt dämpad export, bland annat på grund av kronförstärkningen.

"Vi är nästan inne på att det ser lite för bra ut för närvarande. Vi kan inte ligga med BNP-siffror på 7 procent mer än något kvartal, vi räknar med att det dämpas under loppet av 2011", säger han.

Vice Riksbankschef Barbro Wickman-Parak talade om väl avvägd penningpolitik, men talet bjöd inte på några direkta penningpolitiska signaler.

Barbro Wickman-Parak sade bland annat att penningpolitiska förväntningar i form av terminsräntor och den snabba utvecklingen av huspriser och hushållens skuldsättning är två svårbestämda faktorer i penningpolitiken. Hon varnade för att många hushåll bygger upp finansiella obalanser och sade att gradvis höjda räntor minskar risken för "smärtsamma korrigeringar" längre fram.

I protokollet från Bank of Englands januarimöte visade det sig överraskande att Andrew Sentance nu fick sällskap av Martin Weale i att rösta för en räntehöjning med 25 punkter till 0,75 procent. Samtidigt fortsatte Adam Posen å sin sida att rösta för att utvidga programmet för tillgångsköp.

"För de flesta ledamöter har den senaste utvecklingen indikerat att riskerna för inflationen på medellång sikt sannolikt skiftat uppåt. För två ledamöter innebär utvecklingen att riskbalansen redan var tillräckligt klar för att berättiga en omedelbar räntehöjning", stod det i protokollet.

Enligt BOE:s penningpolitiska kommitté bör dock inflationen åter falla mot målet när effekterna av tillfälliga faktorer som pundförsvagning, stigande energipriser och momshöjningen klingar av.

Brittiska statspappersräntor steg några punkter och pundet stärktes efter att protokollet offentliggjorts.

Norges Bank lämnade styrräntan oförändrad på 2,00 procent i ett odramatiskt räntebesked.

USA-räntorna sjönk tillbaka på tisdagskvällen efter att budskapet om frysta utgifter i president Barack Obamas tal till nationen hade läckt ut i förväg. Presidenten sade i sitt tal under natten mot onsdagen svensk tid att USA:s budgetunderskott inte är hållbart och att vissa federala utgifter måste frysas samtidigt som investeringarna måste hållas uppe för att försäkra landets konkurrenskraft på den globala marknaden.

Räntenedgångarna gröptes ur under onsdagen och vid svensk stängning hade den amerikanska tioårsräntan sjunkit 2 punkter, till 3,39 procent, från tisdagens svenska stängning efter att som lägst ha varit nere på 3,31 procent på tisdagskvällen.

Försäljningen av nya bostäder överraskade rejält på uppsidan och steg hela 17,5 procent i december, vida mer än den uppgång med 3,5 procent som väntades enligt Bloomberg News prognosenkät.

Klockan 20.15 på onsdagskvällen kommer räntebesked från Federal Reserve. Alla marknadsbedömare räknar med oförändrad styrränta och intresset riktas i första hand mot Feds bedömningar av ekonomin, särskilt som Fed också ska presentera nya prognoser.

Julia Coronado på BNP Paribas skriver i ett marknadsbrev att det inte är mycket som förändrats sedan det senaste räntemötet i mitten av december. Det fjärde kvartalet ser rätt starkt ut, men på arbetsmarknaden går det fortsatt trögt. Kärninflationen är fortfarande låg, även om KPI- inflationen stigit.

"Vi räknar med små förändringar i tonen i uttalandet", skriver Julia Coronado och tillägger att den tunga debatten om Feds nya kvantitativa lättnader, QE2, kommer först längre fram när programmet är på väg att löpa ut.

Även Nya Zeelands centralbank lämnar räntebesked och här är analytikerna helt överens om att det blir oförändrad ränta på 3,00 procent.

På valutamarknaden försvagades dollarn på president Barack Obamas signaler om att ta itu med budgetunderskottet, eftersom det ökar sannolikheten för att Fed ska kunna fortsätta med sin expansiva penningpolitik.

Mot euron försvagades dollarn till 1:367 från 1:361 på tisdagen och även mot yenen tappade dollarn.

Kronan fortsätter att gå från klarhet till klarhet och stärktes 6 öre mot dollarn till 6:49 och 5 öre mot euron till 8:87, från tisdagens svenska stängning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?