Räntor & valutor: Kronan stärks mot dollarn

Amerikanska marknadsräntor sjönk rejält efter svensk stängning på tisdagen, vilket handlare uppgav berodde på spekulationer om att president Barack Obama i sitt tal till nationen skulle föreslå en frysning av vissa utgifter och avisera åtgärder för att öka tillväxten.

Störst var nedgången i de längre löptiderna och tioårsräntan var tillfälligt nere runt 10 punkter. Nedgången var den största hittills i år.

Ytterligare en faktor som gav räntemarknaden stöd var en bättre efterfrågan än väntat på en emission av tvååriga obligationer för 35 miljarder dollarn. Räntan blev o,65 procent, jämfört med prognosen på 0,663 procent i en Bloomberg-enkät. Bid/cover-nivån uppgick till 3,47, jämfört med ett snitt på 3,35 vid de tio senaste emissionerna. Andelen indirekta budgivare var 27 procent, mot 34,5 procent vid de senaste tio emissionerna.

President Barack Obama sade i sitt tal till nationen under natten svensk tid att USA:s budgetunderskott inte är hållbart och vissa federala utgifter måste frysas samtidigt som investeringarna måste hållas uppe för att försäkra landets konkurrenskraft på den globala marknaden.

I talet föreslog presidenten en frysning av icke- försvarsutgifter som skulle spara 400 miljarder dollar från budgeten under det kommande årtiondet och han rekommenderade också ytterligare besparingar på 78 miljarder dollar i försvarsbudgeten.

"Vi måste konfrontera det faktum att vår regering spenderar mer än den tar in. Det är inte hållbart", sade Barack Obama och tillade att pengarna bör användas till att förbättra skolor, uppmuntra innovation och till att bygga vägar, järnvägar och telekommunikationsnätverk.

Presidenten sade vidare att bolagsskatten skulle kunna sänkas och skattesystemet förenklas för att stänga kryphål. Han upprepade också sitt mål att fördubbla USA:s export till 2014 och efterlyste en utvidgad höghastighetsjärnväg och trådlöst nätverk över hela landet, samt en permanent skattekredit för college-undervisning.

I den asiatiska handeln på onsdagen har USA-räntorna vänt uppåt några punkter på grund av förväntningar om att eftermiddagens bostadsstatistik kommer att visa att försäljningen av nya bostäder ökade för andra månaden i rad. En uppgång med 3,5 procent väntas i december, jämfört med månaden före, enligt Bloomberg News.

Dessutom emitteras femåriga statsobligationer för 35 miljarder dollar.

Den amerikanska tvåårsräntan är tidigt på morgonen oförändrad till 0,62 procent och tioårsräntan är ned 6 punkter till 3,35 procent, från tisdagens svenska stängning.

Viktigaste hållpunkten blir dock räntebeskedet från Federal Reserve klockan 20.15, svensk tid.

Joseph LaVorgna, chefekonom för USA på Deutsche Bank, skriver i ett kundbrev inför beskedet att slutsatserna kommer att lusläsas efter tecken på förändring i sentimentet som ett resultat antingen av den ekonomiska utvecklingen eller de nya röstande medlemmarna. Eftersom det är ett tvådagarsmöte kommer beslutsfattarna att förbereda prognoser över tillväxt, inflation och arbetslöshet för att presenteras av Fed-chefen Ben Bernanke hans halvårsvisa Humphrey-Hawkins-tal i kongressen. Det ska enligt uppgift från kongressen hållas den 3 mars.

Chefekonomen noterar att tonen i den ekonomiska datan har förbättrats något sedan det förra mötet den 14 december, även om takten i jobbskapandet fortsatt är envist långsam.

"Därför kanske uttalandet kan ha en något uppgraderad ekonomisk bedömning - med hänvisning till den senaste datan om hushållens konsumtion och aktiviteten i industrin - och det skulle till och med uppmärksamma något fastare inflationsnyheter; men det kommer att fortsätta att bekräfta svagheter på arbetsmarknaden", skriver Joseph LaVorgna.

Före Fed meddelar dock Norges Bank sitt räntebesked, klockan 14.00, och efter är det Nya Zeelands tur, klockan 21.00.

Bank of England publicerar sitt protokoll från räntemötet i januari och här hemma håller vice Riksbankschef Barbro Wickman-Parak talet "Väl avvägd penningpolitik har många dimensioner" kl 12.00.

På den inhemska statistikagendan finns handelsnettot i december från SCB. Överskottet i handelsbalansen beräknas till 6,6 miljarder kronor, enligt SME Direkts enkät. I november var överskottet 10,0 miljarder kronor.

Japanska räntor visar små rörelser under onsdagen, även om en yenförstärkning mot dollarn uppgavs dämpa vinstutsikterna för exportbolagen och tyngde Tokyo-börsen.

På valutamarknaden har dollarn försvagats med nästan 1 cent mot euron sedan tisdagseftermiddagen och handlas tidigt på onsdagsmorgonen strax under 1:37.

Mot yenen har dollarn också försvagats, till strax över 82-strecket, jämfört med 82:63 på tisdagseftermiddagen.

Kronan har blivit 4 öre starkare mot dollarn och är något starkare mot euron.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?