Råvaror: Kopparpriset faller

Råvarumarknaderna öppnade med lägre priser under tisdagen. Dollarn har försvagats något mot euron och den japanska yenen, men utan att det gett avtryck i råvarorna.

Råoljan (WTI) visade vid 8.20-tiden en nedgång på 0:31 dollar till 87:56.

På råoljemarknaden handlas WTI-oljan till de lägsta nivåerna på åtta veckor och kommentarer från marknadsaktörer pekar på uttalanden från den saudiske oljeministern Ali al- Naima som en faktor som pressar priset. Ministern signalerade på måndagen att Opec kan komma att öka produktionen för att möta efterfrågan.

"Det indikerar att saudierna känner sig alltmer pressade när oljan närmar sig tresiffriga nivåer", säger Victor Shum vid konsultfirman Purvin & Gertz i Singapore till Bloomberg News.

Till problemställningen hör att de höga priser som nåddes i inledningen av 2011, när WTI passerade 90 dollar och brent närmade sig 100 dollar, nåtts utan att marknaden präglats av någon utbudsbrist.

"Vi har en marknad som är väl försörjd i dag, lagren är stora och det finns betydande överkapacitet inom Opecs produktion", säger Victor Shum.

Ben Westmore, mineral- och energianalytiker vid National Australia Bank, är inne på samma linje:

"Den här marknaden är inte stram på något sätt. Vi behöver se en återhämtning inom den utvecklade delen av världen innan det går att säga att en beständig ökning i oljepriset är motiverad".

Bland kommande hållpunkter för oljemarknaden finns den veckovisa avrapporteringen av de amerikanska lagernivåerna för råolja och oljeprodukter. Under veckan till den 14 januari ökade råoljelagren med 2,6 miljoner fat, vilket var den första lagerökningen på sju veckor. Det väntas nu byggas på med ytterligare 1,2 miljoner fat, enligt medianen i den sammanställning av oljeanalytikers förväntningar som gjorts av Bloomberg News.

Bland produkterna väntas bensinen visa en ökning med 2,3 miljoner fat, medan destillaten väntas visa en minskning på 0,8 miljoner fat. Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande väntas ha varit oförändrade.

Rapporten kommer på onsdagen och föregås av den inofficiella API-rapporten sent på tisdagskvällen.

På metallmarknaden pekar såväl bas- som ädelmetaller nedåt på morgonen. Koppar, som steg mot strömmen på måndagen, var vid 8.20-tiden ned 112 dollar till 9.417. Zinken visade en nedgång på 35 dollar till 2.267.

Spotpriset på guld var ned 0,2 procent medan silvret var ned 0,6 procent.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?