Räntor och valutor: Tapp för dollarn

Amerikanska marknadsräntor visar små förändringar från måndagens svenska stängning och på valutamarknaden är det också begränsade rörelser.

Det har inte heller kommit några särskilt stora nyheter under natten. Bank of Japan lämnade som väntat sin styrränta oförändrad och skrev samtidigt upp BNP-prognosen. USA-börserna steg på måndagen och det är mestadels upp i Asien under natten, med undantag för Kina.

Tidig tisdagsmorgon har den amerikanska tvååriga statsobligationsräntan stigit 1 punkt till 0,63 procent, från måndagens svenska stängning. Tioårsräntan har samtidigt stigit 1 punkt till 3,41 procent.

USA-räntorna sjönk tillbaka efter svensk stängning på måndagskvällen efter att bland annat Federal Reserve gått in och köpt obligationer på marknaderna. Sedan steg dock räntorna igen när marknaden i stället fokuserade mer på veckans emissioner på totalt 99 miljarder dollar, som inleds med 35 miljarder dollar i tvåårsobligationer på tisdagen.

"Den viktigaste drivkraften för obligationsmarknaden den här veckan kommer att vara nytt utbud" och Feds första räntemöte i år, sade Paul Horrman, mäklare vid Tradition Asiel Securities i New York, till Wall Street Journal.

Japanska marknadsräntor stiger något i längre löptider, med tioårsräntan upp 2 punkter till 1,26 procent från måndagens svenska stängning.

Bank of Japan lämnade som väntat sin styrränta oförändrad i ett intervall på mellan 0,0 och 0,10 procent och behöll även programmet för tillgångsköp oförändrat.

Centralbanken skrev samtidigt upp sin BNP-prognos för budgetåret till och med mars till 3,3 procent, från tidigare 2,1 procent i den senaste prognosen i oktober. För kommande budgetår väntas BNP växa med 1,6 procent, jämfört med tidigare prognos +1,8 procent.

BOJ behåller sin bedömning av ekonomin och konstaterar att det verkar som om återhämtningen nu tar en paus. Den globala ekonomin väntas gradvis komma förbi inbromsningen och tillväxten kommer att ta fart igen med draghjälp från tillväxtekonomierna.

På valutamarknaden är det också små rörelser, dollarn tappar lite med övriga världsvalutor, men förändringarna från måndagen är ganska begränsade.

Kronan visar små förändringar mot både dollarn och euron.

På tisdagens agenda står bland annat det första estimatet för brittisk BNP under det fjärde kvartalet. Enligt Bloomberg News prognosenkät ekonomin ha växt med 0,5 procent från det tredje kvartalet, och 2,6 procent i årstakt.

Bank Of America Merrill Lynch är mer pessimistiska och räknar med en tillväxt på 0,3 procent från föregående kvartal. Banken skriver i ett marknadsbrev att det finns "betydande nedåtrisker" för tillväxtutsikterna, för även om industrin fortsätter att gå starkt är uppgången i tjänstesektorn dämpad och byggsektorn backar efter stark tillväxt i mitten av 2010.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på en hel del matnyttigt. Förutom sedvanlig veckostatistik över detaljhandelns försäljning föregående vecka står hushållens konfidensindikator i januari på agendan liksom S&P/Case- Shiller och FHFA husprisindex för november.

Hushållens konfidensindikator väntas ha stigit till 54,0 i januari från 52,5 i december, enligt Bloomberg News prognosenkät. Huspriserna i november väntas ha sjunkit med 0,8 procent från oktober och 1,6 procent från året före, enligt S&P/Case-Shiller, respektive varit oförändrade från oktober, enligt FHFA.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?