USA-börser: Google lyfter humöret

De amerikanska börserna visade uppgångar under fredagens inledande handel. Starka rapporter från General Electric och Google lyfte sentimentet. Stöd kom också från breda uppgångar på Europabörserna.

Vid 16.15 var Dow Jones Industrial Average upp 0,6 procent till 11.891. S&P 500 steg 0,7 procent till 1.289 medan Nasdaq Composite gick upp 0,6 procent till 2.720.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 380 miljoner aktier, medan den var 430 miljoner aktier på Nasdaq.

"Den starka rapportsäsongen indikerar att den ekonomiska återhämtningen är uthållig. I stället för att fokusera på vinsterna tittar vi på försäljningstillväxten eftersom bolagen har sänkt kostnaderna så mycket som möjligt. Det är bra momentum i försäljningen. Dessutom har vi fått positiva överraskningar från ekonomin. Det bådar gott för aktiemarknaden", sade Michael Mullaney på Fiduciary Trust till Bloomberg News.

General Electric steg 5,6 procent efter att ha redovisat ett resultat för kvarvarande verksamhet på 0:36 dollar per aktie för årets fjärde kvartal. Väntat var en justerad vinst på 0:32 dollar, enligt Bloombergs prognossammanställning. Intäkterna landade på 41,4 miljarder dollar mot väntade 39,7 miljarder dollar.

Verizon klättrade 1,4 procent. Bolaget meddelade att det ändrar bokföringen av kostnaderna för pensioner. Kostnaderna ska bokföras det år de uppstår i stället för att amorteras över tid.

Bank of America var upp 0,3 procent efter att ha redovisat ett justerat resultat på 0:04 dollar per aktie för det fjärde kvartalet. Inklusive goodwillnedskrivningar på 2 miljarder dollar blev resultatet per aktie -0:16 dollar i kvartalet. De totala intäkterna blev 22,7 miljarder dollar, jämfört med väntade 24,8 miljarder.

Google steg 1,2 procent sedan resultat exklusive jämförelsestörande poster för det fjärde kvartalet blev 8:75 dollar per aktie. Det kan jämföras med analytikernas förväntningar som i genomsnitt låg på 8:08 dollar per aktie enligt Bloomberg. Även försäljningen överträffade förväntningarna.

AMD sjönk 3,4 procent. Bolaget redovisade över förväntningarna för fjärde kvartalet men samtidigt spåddes att intäkterna kommer att vara oförändrade eller ned 4 procent sekventiellt med intäkter på mellan 1,58-1,65 miljarder dollar under första kvartalet.

Ingen makrostatistik väntas under fredagen.

På obligationsmarknaden var tioåringen upp 1 punkt till 3,46 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?