USA-börser: Kinaoro sänker starten på Wall Street

De amerikanska börserna visade nedgångar under torsdagens inledande handel.

Statistik från Kina på morgonen visade en fortsatt stark tillväxt och stigande producentpriser under fjärde kvartalet, vilket ökade oron för ytterligare åtstramningar.

Dagens USA-statistik kom in med blandat resultat.

Vid 16.15 var Dow Jones Industrial Average ned 0,2 procent till 11.806. S&P 500 sjönk 0,2 procent till 1.279 medan Nasdaq Composite gick ned 0,6 procent till 2.710.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 250 miljoner aktier, medan den var 530 miljoner aktier på Nasdaq.

"Marknaden har haft en stark uppgång så det är möjligt att den pausar på de här nivåerna. Självklart hjälper inte farhågor för att Kina kommer att höja räntorna. Å andra sidan har vi hyfsade bolagsvinster i USA och ekonomin visar tecken på återhämtning. Det bådar väl för långsiktiga investeringar i aktier även om vi får en tillfällig korrektion", sade Mark Bronzo, förvaltare på Security Global Investors, till Bloomberg News.

Kina-oron tyngde framförallt råvaru- och oljebolagen. Inom Dow Jones sjönk Alcoa med 1,2 procent medan Chevron tappade 0,8 procent.

Teknikbolagen tillhörde också förlorarna. Cisco gick ned med 1,3 procent och Intel med 0,9 procent.

Google, som rapporterar efter torsdagens stängning, var ned 0,5 procent. Det justerade resultatet för fjärde kvartalet väntas bli 8:08 dollar per aktie.

Mot strömmen gick finanssektorn. Morgan Stanley steg 0,7 procent efter att ha redovisat ett resultat för kvarvarande verksamhet på 0:43 dollar per aktie för det fjärde kvartalet. Intäkterna uppgick till 7,8 miljarder dollar. Här var intäkter på 7,3 miljarder dollar väntat enligt Bloomberg News.

Ebay ökade 4,2 procent. Bolaget höjde, i samband med onsdagens rapport, prognoserna för 2011 till ett resultat på 1:90-1:95 dollar per aktie. Enligt Bloomberg News var ett resultat på 1:86 dollar per aktie väntat.

Micron Technology klättrade 2,9 procent sedan UBS höjt rekommendationen för minneskortstillverkaren till köp från tidigare neutral.

Philadelphia Federal Reserves månatliga index sjönk till 19,3 från 20,8 månaden före. Analytikerna hade räknat med ett index på 20,8 enligt Bloomberg News.

USA:s ledande indikatorer steg 1,0 procent i december, jämfört med månaden före, mot en väntad uppgång på 0,6 procent, enligt Bloomberg News.

Försäljningen av befintliga bostäder i USA steg med 12,3 procent i december, till en beräknad årstakt på 5,28 miljoner enheter, enligt National Association of Realtors, NAR.

Analytiker hade räknat med en ökning på 4,1 procent, till 4,87 miljoner, enligt Bloomberg News.

Före öppning kom statistik som visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 37.000 personer till 404.000 personer, under vecka 2, jämfört med föregående vecka. Analytiker hade räknat med 420.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos.

På obligationsmarknaden var tioåringen upp 7 punkter till 3,41 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?