Stockholmsbörsen: Oro över Kina tynger

Stockholmsbörsen sjönk på torsdagen i likhet med flera av de ledande europeiska börserna efter att kinesisk statistik skapat oro att landet kommer att vidta åtgärder för att dämpa den snabba tillväxten.

"Höga kinesiska inflationsförväntningar och en stark tillväxt bör uppmuntra myndigheterna att påskynda sin åtstramning av penningpolitiken under de kommande månaderna. Vi förväntar oss en höjning av styrräntan med 25 punkter och reservkravet med 50 punkter under första kvartalet", skriver Nomura i ett kundbrev.

Klockan 13.45 var OMXS30 1,2 procent ned till noteringen 1.142,5. Omsättningen uppgick till 9,3 miljarder kronor.

Scania B tappade 3,1 procent till 142:60 kronor, Volvo B var 1,9 procent ned till 110:10 kronor och Alfa Laval tappade 1,7 procent till 136:80 kronor.

Mer konjunkturkänsliga aktier sjönk även i Europahandeln på oro för åtstramningar i Kina sedan statistik visat att landets BNP ökade med 9,8 procent under fjärde kvartalet. Väntat var en uppgång med 9,4 procent, enligt Bloomberg News.

Konsumentpriserna i Kina steg som väntat med 4,6 procent i december jämfört med samma månad 2009. Övrig statistik visade att såväl industriproduktion som PPI ökade mer än väntat, medan detaljhandelsstatistiken inkom i linje och investeringarna något svagare än förutspått.

"Med tanke på den starka tillväxttrenden, den snabba dagliga ökningen av jordbrukpriser de senaste tre veckorna, liksom förhöjda inflationsförväntningar, höjer vi vår KPI- prognos till 5 procent från tidigare 4,4 procent för 2011. Dessa förändringar tyder på en växande risk för bredare priskontroll och mer aggressiva makropolitiska åtgärder", skriver Deutsche Bank.

SSAB A var 2,8 procent ned till 104:50 kronor. Ir- chef Catarina Ihre säger till Nyhetsbyrån Direkt att leveranserna under januari så här långt har påverkats av olika faktorer som sammantaget innebär att bolaget redan nu kan säga att det första kvartalet 2011 inte kommer att nå upp till full kapacitet.

Ericsson B tappade 0,3 procent till 76:25 kronor efter att Sony Ericsson redovisat ett resultat före skatt om 35 miljoner euro för det fjärde kvartalet. Det var sämre än analytikernas förväntningar om ett resultat före skatt på 84,6 miljoner euro, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

Sony Ericssons marknadsandel uppgick till 3 procent under kvartalet, mot väntade 3,2 procent. ASP, snittpriset per telefon, var 136 euro mot förväntade 150 euro. Bolaget spår att volymtillväxten på den globala mobiltelefonmarknaden kommer att vara blygsam 2011.

"Sony Ericsson redovisade ett svagt fjärde kvartal jämfört med de framsteg som gjorts tidigare i år", skriver Bank of America/Merrill Lynch som bedömer att den finansiella påverkan på Ericsson 2 procent på vinst per aktie under fjärde kvartalet.

Axis steg 6,7 procent till 136:25 kronor. Bolaget meddelade att avslutningen på 2010 blev starkare än väntat. Nettoförsäljning blev preliminärt 2.930 miljoner kronor under 2010, medan rörelseresultatet, ebit, uppgick till 415 miljoner kronor.

Orc Software föll 5,4 procent till 118:75 kronor. Bolagets resultat före skatt blev 24 procent sämre än SME Direkts prognossammanställning medan omsättningen var i linje med konsensus.

Metro B steg 6,2 procent till 1:37 kronor. SEB Enskilda har upprepat rekommendationen köp på Metro inför rapporten för det fjärde kvartalet. Riktkursen är 2:00 kronor, vilket implicerar en betydande uppsida.

"Rekordnivå på underliggande ebit väntas", skriver SEB Enskilda.

Loomis tappade 3,0 procent till 98 kronor. SEB Enskilda har sänkt rekommendationen för Loomis till behåll från tidigare köp. Riktkursen höjs dock till 104 kronor från tidigare 98 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?