Stockholmsbörsen: Kinaoro sänkte kurserna

Stockholmsbörsen sjönk på torsdagen i likhet med flera av de ledande europeiska handelsplatserna. Detta efter att kinesisk statistik skapat oro för att landet kommer att vidta åtgärder för att dämpa den snabba ekonomiska tillväxten.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade 1,7 procent ned till noteringen 1.136. Omsättningen var god och uppgick till 20 miljarder kronor.

Kina-statistiken visade att landets BNP ökade med 9,8 procent under fjärde kvartalet mot en väntad uppgång på 9,4 procent. Konsumentpriserna i landet steg som väntat med 4,6 procent i december.

"Höga kinesiska inflationsförväntningar och en stark tillväxt bör leda till att myndigheterna påskyndar sin åtstramning av penningpolitiken under de kommande månaderna. Vi förväntar oss en höjning av styrräntan med 25 punkter och reservkravet med 50 punkter under det första kvartalet", skrev investmentbanken Nomura i ett kundbrev på torsdagen.

Uppmuntrande signaler från den andra ekonomiska jätten, USA, i form av lägre antal nyanmälda arbetslösa än väntat, bättre aktivitet i bostadsförsäljningen och relativt starka ledande ekonomisk indikatorer hjälpte föga för att lätta på stämningen.

För svenskt vidkommande sparkade bokslutssäsongen i gång i smyg under torsdagen.

Ericsson B klarade sig relativt bra och sjönk marginellt med 0,1 procent till 76:40 kronor trots att Sony Ericsson redovisade ett resultat före skatt om 35 miljoner euro för det fjärde kvartalet. Det var sämre än analytikernas förväntningar om ett resultat före skatt på 84,6 miljoner euro, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

Sony Ericssons marknadsandel uppgick till 3 procent under kvartalet, mot väntade 3,2 procent. ASP, snittpriset per telefon, var 136 euro mot förväntade 150 euro. Bolaget spår att volymtillväxten på den globala mobiltelefonmarknaden kommer att vara blygsam 2011.

Orc Software föll 6 procent till 118 kronor. Bolagets resultat före skatt blev 24 procent sämre än SME Direkts prognossammanställning medan omsättningen var i linje med konsensus.

Axis steg 4,9 procent till 134 kronor. Bolaget meddelade att avslutningen på 2010 blev starkare än väntat. Nettoförsäljning blev preliminärt 2.930 miljoner kronor under 2010, medan rörelseresultatet, ebit, uppgick till 415 miljoner kronor.

SSAB A var ned 2,0 procent till 105:40 kronor. Stålbolagets ir-chef Catarina Ihre sade till Nyhetsbyrån Direkt att leveranserna under januari så här långt har påverkats av olika faktorer som sammantaget innebär att bolaget redan nu kan säga att det första kvartalet 2011 inte kommer att nå upp till full kapacitet.

Metro B steg 7 procent till 1:38 kronor. SEB Enskilda har upprepat rekommendationen köp på Metro inför rapporten för det fjärde kvartalet. Riktkursen är satt till 2:00 kronor.

"Rekordnivå på underliggande ebit väntas", skrev SEB Enskilda.

Loomis tappade 3 procent till 98 kronor. SEB Enskilda har sänkt rekommendationen för Loomis till behåll från tidigare köp. Riktkursen höjdes dock till 104 kronor från tidigare 98 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?