Råvaror: Oljepriset faller

Råvarumarknaderna noterade överlag nedgångar på torsdagen.

Farhågor för ytterligare åtstramning i Kina pressade råvaruhandeln under hela dagen. Råvarupriserna försvagades särkskilt på eftermiddagen sedan dollarn stärktes från 14- tiden.

Oron för ytterligare åtstramningar av den kinesiska ekonomin och därmed svagare efterfrågan på råvaror ökade sedan statistik pekat på fortsatt stark tillväxt i Kina.

Under morgonen presenterades ett statistikbatteri, där KPI-inflationen i Kina rapporterades ha stigit med 4,6 procent i december jämfört med december 2009. Det var även vad analytikerna hade räknat med enligt Bloomberg News enkät, liksom vad kinesisk media hade rapporterat tidigare under veckan. Reuters analytiker pekade dock på lägre förväntningar, +4,4 procent. Producentprisindex kom in något över förväntningarna på en uppgång om 5,9 procent.

Landets BNP-tillväxt var starkare än väntat under det fjärde kvartalet, och uppgick till 9,8 procent jämfört med samma period 2009 vilket kan jämföras med förväntningarna om +9,4 procent. Under helåret 2010 steg BNP 10,3 procent, att jämföra med väntade +10,2 procent.

Vid golvhandelns stängning på Nymex var WTI-oljans marstermin ned 2:30 dollar till 89:51 dollar per fat. Torsdagen är februariterminens sista handelsdag, men volymen är extremt liten. I och med terminväxlingen minskar spreaden mot brent-oljan, som ligger på historiskt extremt höga nivåer.

Brent-oljans marstermin visade en nedgång på 1:44 dollar till 96:72 dollar per fat.

"Oro för vilka åtgärder Kina ska ta för att kyla ned ekonomin tynger marknaden. Vilken åtgärd som helst kommer att leda till lägre efterfrågan", sade Michael Lynch på Strategic Energy & Economic Research, till Bloomberg News.

Veckans lagerrapport visade stigande lager för råoljan. Råoljelagren ökade med 2,6 miljoner fat under förra veckan, enligt USA:s energidepartement, DOE.

Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 0,5 miljoner fat.

Den inofficiella lagerstatistiken från American Petroleum Institute, som redovisades sent på onsdagskvällen, visade på en ökning i lagren av råolja med 3,5 miljoner fat.

Råoljelagren i Cushing, som Western Texas Intermediate-oljan är knuten till, sjönk med 0,57 miljoner fat.

Importen av råolja ökade med 0,10 miljoner fat per dag jämfört med föregående vecka.

Lagren av bensin steg med 4,4 miljoner fat. Här väntades lagren stiga med 2,5 miljoner. Importen minskade med 0,15 miljoner fat per dag.

Lagren av destillat steg med 1,0 miljoner fat under veckan. Här väntades en ökning om 1,0 miljoner. Importen sjönk med 0,13 miljoner fat per dag.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna minskade 3,4 procentenheter till 83,0 procent. Analytikerna räknade med att kapacitetsutnyttjandet skulle ha sjunkit med 0,5 procentenheter.

Importen av oljeprodukter steg totalt med 0,06 miljoner fat per dag.

Dagens USA-statistik kom in med blandat resultat. Philadelphia Federal Reserves månatliga index sjönk till 19,3 från 20,8 månaden före. Analytikerna hade räknat med ett index på 20,8 enligt Bloomberg News.

USA:s ledande indikatorer steg 1,0 procent i december, jämfört med månaden före, mot en väntad uppgång på 0,6 procent, enligt Bloomberg News.

Försäljningen av befintliga bostäder i USA steg med 12,3 procent i december, till en beräknad årstakt på 5,28 miljoner enheter, enligt National Association of Realtors, NAR.

Analytiker hade räknat med en ökning på 4,1 procent, till 4,87 miljoner, enligt Bloomberg News.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 37.000 personer till 404.000 personer, under vecka 2, jämfört med föregående vecka. Analytiker hade räknat med 420.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos.

På London Metal Exchange noterade basmetallerna blandade rörelser.

Tremånadersterminen för koppar sjönk 220 dollar till 9.355 dollar per ton, medan zinken var ned 60 dollar till 2.330 dollar.

Från Kina kom också statistik som visade att landet producerade 444.000 ton koppar i december, upp 7 procent jämfört med december 2009 till ett nytt rekord. Produktionen under hela 2010 steg 12 procent till 4,79 miljoner ton.

Bland övriga basmetaller var aluminium ned 22 dollar till 2.408 medan nickel var upp 100 dollar till 25.770.

Vid 20.30 på ädelmetallmarknaden visade spotpriset på guld en nedgång om 17:43 dollar till 1.352:50 dollar per uns.

"Guldrallyt är mer eller mindre över. Alla vill till utgången. Dollarn är högre och samtliga råvaror hade klättrat för högt", sade Leonard Kaplan på Prospector Asset Management till Bloomberg News.

Guldproduktionen i Kina rapporterades ha stigit med 6 procent till 615 ton under 2010, medan produktionen av silver avancerade 8,3 procent till 11.617 ton.

Silverpriset var ned 1:138 dollar till 27:638 dollar per uns.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?