Råvaror: Kinaoro pressar råvarupriser

Råvarupriserna sjönk under den inledande handeln på torsdagen, en trend som fortsatte till lunchtid. Ett starkt statistikbatteri från Kina bidrog till att elda på oron för nya åtstramningar i landet.

Under morgonen presenterade Kina ett statistikbatteri, där KPI-inflationen rapporterades ha stigit med 4,6 procent i december jämfört med december 2009. Det var även vad analytikerna hade räknat med enligt Bloomberg News enkät, liksom vad kinesisk media hade rapporterat tidigare under veckan. Reuters analytiker pekade dock på lägre förväntningar, +4,4 procent. Producentprisindex kom in något över förväntningarna på en uppgång om 5,9 procent.

Landets BNP-tillväxt var starkare än väntat under det fjärde kvartalet, och uppgick till 9,8 procent jämfört med samma period 2009 vilket kan jämföras med förväntningarna om +9,4 procent. Under helåret 2010 steg BNP 10,3 procent, att jämföra med väntade +10,2 procent.

Statistiken lyckades således inte dämpa oron för nya åtstramningar i landet, vilket bland annat visade sig på börserna i Shanghai som sjönk kraftigt.

"Men däri ligger också problemet: Kinas ekonomi står inför en risk att överhettas. Även om inflationen har fallit tillbaka till 4,6 procent, är det fortfarande alldeles för tidigt att utropa att kusten är klar. Oro för att nya åtgärder som ska bekämpa inflation och kyla den lokala ekonom, vilket skulle kunna resultera i en lägre efterfrågan på råvaror, har tagit över fokus bland marknadsaktörerna", skriver Commerzbank i en kommentar.

Enligt 4Cast är risken att Kina inte stramar åt ekonomin tillräckligt mycket nu, vilket kan tvinga centralbanken, PBOC, att senare få höja räntan mycket mer aggressivt.

"Risken för överhettning är överhängande, om ekonomin inte redan är överhettad", skriver 4Cast i ett marknadsbrev.

Vid klockan 11.30 var WTI-oljans marstermin ned 0:43 dollar till 91:32 dollar per fat. Torsdagen är februariterminens sista handelsdag, men volymen är extremt liten. I och med terminväxlingen minskar spreaden mot brent- oljan, som ligger på historiskt extremt höga nivåer.

Brent-oljans marstermin visade en nedgång på 0:31 dollar till 97:85 dollar per fat.

Förvånande nog visade onsdagskvällens lagerrapport från American Petroleum Institute att råoljelagren steg med 3,5 miljoner fat, samtidigt som bensinlagren steg 2,5 miljoner fat. Destillatlagren beräknas ha stigit med drygt 0,9 miljoner fat.

Därmed överstiger statistiken förväntningarna inför den officiella rapporten som ska presenteras i eftermiddag. Då tror analytikerna på en lagerökning med 3,5 miljoner fat råolja. Förväntningarna på bensinlagren, å sin sida, ligger något högre och pekar mot en ökning med 2,5 miljoner. Kapacitetsutnyttjandet spås visa en nedgång med 0,50 procentenheter.

Det som gör API-statistiken överraskande är att det finns flera faktorer inför DOE-rapporten som pekar på lägre lager, i huvudsak stängningen av Trans Alaska Pipeline, som för övrigt på onsdagen rapporterades vara tillbaka på full kapacitet.

"Det här (lagerökningen) var betydligt mer negativt än väntat eftersom en råoljeminskning på grund av Trans Alaska Pipeline-stängningen var det helt klart mest sannolika utfallet. Notera dock att den normala säsongsmässiga trenden är att både råoljelager och bensinlagren ska stiga medan destillaten vanligtvis faller vid den här tiden på året", skriver SEB i ett marknadsbrev.

DnB NOR ställer sig skeptiska till att API-ökningen kommer att återspeglas i den officiella rapporten.

"Om gårdagens API-statistik bekräftas i DOE-rapporten förväntar vi oss att säljtryck kommer att materialiseras. Men vi väntar oss dock att se en effekt från läckaget i oljeledningen i råoljestatistiken och därmed kommer API- ökningen sannolikt inte bekräftas senare i dag", skriver DnB NOR som räknar med oförändrade råoljelager.

På London Metal Exchange visade basmetallerna nedgångar över i princip hela linjen.

Tremånadersterminen för koppar sjönk 80 dollar till 9.495 dollar per ton, medan zinken var ned 20 dollar till 2.370 dollar.

Från Kina kom också statistik som visade att landet producerade 444.000 ton koppar i december, upp 7 procent jämfört med december 2009 till ett nytt rekord. Produktionen under hela 2010 steg 12 procent till 4,79 miljoner ton.

"Utbudet av koncentrat är tillräckligt nu, så den positiva marknaden uppmuntrar smältare att producera. Det är inte förvånande att se produktionen vid ett nytt rekord", sade Wang Fei, analytiker vid Haitong Futures till Bloomberg News.

Bland övriga basmetaller var aluminium ned 6 dollar till 2.424 och nickel ned 45 dollar till 25.625.

På ädelmetallmarknaden visade spotpriset på guld en nedgång om 5:68 dollar till drygt 1.364 dollar per uns.

Silverpriset var samtidigt ned knappt 0:278 dollar till strax under 28:50 dollar per uns.

Guldproduktionen i Kina rapporterades ha stigit med 6 procent till 615 ton under 2010, medan produktionen av silver avancerade 8,3 procent till 11.617 ton.

"Kina öppnade upp sin guldmarknad för inhemska individuella köpare 20002. Det finns en stigande mängd existerande smycken och andra guldprodukter som kan återvinnas, även om den faktiska mängden är svår att uppskatta", sade Shi Heqing, analytiker vid Beijing Antaike Information Development till Bloomberg News.

Table

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?