Råvaror: Basmetaller faller över hela linjen

Råvarupriserna fortsatte ned under torsdagens morgonhandel. Statistik från Kina, som var starkare än väntat, tolkades som att regeringens åtgärder för att kyla ekonomin inte har gett resultat vilket gav upphov till oro för nya åtstramningar.

Under morgonen presenterade Kina ett statistikbatteri, där KPI-inflationen rapporterades ha stigit med 4,6 procent i december jämfört med december 2009. Det var även vad analytikerna hade räknat med, liksom vad kinesisk media hade rapporterat tidigare under veckan. Däremot kom producentprisindex in något över förväntningarna på en uppgång om 5,9 procent.

Landets BNP-tillväxt var starkare än väntat under det fjärde kvartalet, och uppgick till 9,8 procent jämfört med samma period 2009 vilket kan jämföras med förväntningarna om +9,4 procent. Under helåret 2010 steg BNP 10,3 procent, att jämföra med väntade +10,2 procent.

Statistiken lyckades således inte dämpa oron för nya åtstramningar i landet, vilket bland annat visade sig på börserna i Shanghai som sjönk kraftigt.

"Kinas tillväxt har återigen visat att regeringens tidigare åtgärder för att kyla ekonomin inte har fungerat och de kan komma att behöva göra mer", sade Che Hongyun, analytiker vid Galaxy Futures till Bloomberg News.

Vid klockan 9.00 var WTI-oljans marstermin ned 0:66 dollar till 91:15 dollar per fat. Torsdagen är februariterminens sista handelsdag, men volymen är extremt liten.

Brent-oljan visade en nedgång på 0:39 dollar till 97:77 dollar per fat.

Förvånande nog visade onsdagskvällens lagerrapport från American Petroleum Institute att råoljelagren steg med 3,5 miljoner fat, samtidigt som bensinlagren steg 2,5 miljoner fat. Destillatlagren beräknas ha stigit med drygt 0,9 miljoner fat.

Därmed överstiger statistiken förväntningarna inför den officiella rapporten som ska presenteras i eftermiddag. Då tror analytikerna på en lagerökning med 3,5 miljoner fat råolja. Förväntningarna på bensinlagren, å sin sida, ligger något högre och pekar mot en ökning med 2,5 miljoner. Kapacitetsutnyttjandet spås visa en nedgång med 0,50 procentenheter.

Det som gör API-statistiken överraskande är att det finns flera faktorer inför DOE-rapporten som pekar på lägre lager, i huvudsak stängningen av Trans Alaska Pipeline, som för övrigt på onsdagen rapporterades vara tillbaka på full kapacitet.

"Det här (lagerökningen) var betydligt mer negativ än väntat eftersom en råoljeminskning på grund av Trans Alaska Pipeline-stängningar var det helt klart mest sannolika utfallet. Notera dock att den normala säsongsmässiga trenden är att både råoljelager och bensinlagren ska stiga medan destillaten vanligtvis faller vid den här tiden på året", skriver SEB i ett marknadsbrev.

På London Metal Exchange visade basmetallerna nedgångar över hela linjen.

Tremånadersterminen för koppar sjönk 53 dollar till 9.522 dollar per ton, medan zinken var ned 17 dollar till 2.373 dollar per fat.

Från Kina kom också statistik som visade att landet producerade 444.000 ton koppar i december, upp 7 procent jämfört med december 2009 till ett nytt rekord. Produktionen under hela 2010 steg 12 procent till 4,79 miljoner ton.

"Utbudet av koncentrat är tillräckligt nu, så den positiva marknaden uppmuntrar smältare att producera. Det är inte förvånande att se produktionen vid ett nytt rekord", sade Wang Fei, analytiker vid Haitong Futures till Bloomberg News.

Bland övriga basmetaller var aluminium ned 10 dollar till 2.420 och nickel ned 170 dollar till 25.500.

På ädelmetallmarknaden visade spotpriset på guld en nedgång om 5:68 dollar till drygt 1.364 dollar per uns.

Silverpriset var samtidigt ned 0:355 dollar till 28:42 dollar per uns.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?