USA-börser: Finansbolagen tynger - teknikaktier drar

De amerikanska börserna visade blandade rörelser under onsdagens inledande handel. Sentimentet tyngdes av svaga rapporter från Goldman Sachs och andra banker. Bostatistik pekade också på en fortsatt svag bostadsmarknad.

Stöd kom från teknologisektorn, som gick starkt på rapporter från Apple och IBM.

Vid kvart över fyra var Dow Jones Industrial Average upp 0,2 procent till 11.858. S&P 500 sjönk 0,3 procent till 1.291 medan Nasdaq Composite gick ned 0,4 procent till 2.755.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 190 miljoner aktier, medan den var 400 miljoner aktier på Nasdaq.

"Det är svårt att jämföra årets rapporter med förra årets. Även om talen är lite mer konservativa tror jag att aktiemarknaden kommer att stiga", sade Stanley Nabi på Silvercrest Asset Management till Bloomberg News.

Goldman Sachs tappade 2,4 procent efter att har redovisat ett resultat per aktie på 3:79 dollar för det fjärde kvartalet. Det var i linje med analytikernas förväntningar enligt en sammanställning av Bloomberg News. De totala intäkterna uppgick till 8,6 miljarder dollar under kvartalet, jämfört med förväntade 8,9 miljarder dollar.

Wells Fargo rapporterade ett resultat för fjärde kvartalet som var något sämre än väntat på grund av svagare resultat från bolåneverksamheten. Aktien tappade 1,6 procent.

American Express kommer att redovisa en omstruktureringskostnad på 113 miljoner dollar i det fjärde kvartalet vilket motsvarar 0:06 dollar per aktie. Bolaget spår nu en vinst exklusive engångsposter på 0:94 dollar per aktie i kvartalet. Väntat var 0:96 dollar. Aktien sjönk 3,1 procent.

Mot strömmen gick teknologi med IBM och Apple som draglok.

IBM var 2,9 procent upp och lyfte hela Dow Jones. Bolaget, som redovisade efter tisdagens stängning, överträffade marknadens förväntningar på resultat, försäljning samt resultatprognos.

Apple steg 0,7 procent efter att bolaget redovisat en vinst för räkenskapsårets första kvartal på 6:43 dollar per aktie mot väntade 5:41 dollar. Försäljningen landade på 26,7 miljarder dollar, här låg analytikernas förväntningar på 24,4 miljarder dollar.

Före öppning kom statistik som visade att bostadsbyggandet i USA sjönk 4,3 procent i december, jämfört med månaden före, till en säsongsjusterad årstakt på 529.000 bostäder. Analytiker hade räknat med att byggandet skulle ha sjunkit med 0,9 procent, till en årstakt på 550.000 bostäder, enligt Bloomberg News snittprognos.

På obligationsmarknaden var tioåringen ned 2 punkter till 3,35 procent.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?