På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0:42 dollar vid 11.30-tiden, vilket innebar att oljan då handlades till 91:80 dollar per fat.
Februariterminens sista handelsdag är torsdag och fokus på marknaden har styrts över till marsterminen som visade en uppgång på 0:41 dollar till 92:72 dollar. Terminsväxlingen kommer att reducera spreaden mot brent något, men den ligger alltjämt på historiskt höga nivåer.
Brent visade på morgonen en uppgång på 0:21 dollar till 98:01 dollar per fat.
Veckans lagerrapport från det amerikanska energidepartementet släpps den här veckan en dag senare, på torsdagen, på grund av måndagens helgdag. API-rapporten är också senarelagd med en dag till onsdagen.
Lagerstatistiken väntas visa effekterna av de utbudsstörningar som orsakades av stoppet i rörledningen från Alaska och även den prisspread som finns mellan WTI och brent. Prisdifferensen har gjort det attraktivt att styra leveranser till Europa, skriver Bloomberg News.
Analytiker räknar med att råoljelagren ska visa en fortsatt minskning, denna gång 1,0 miljon fat. Produkterna väntas dock visa ökningar, 2,3 miljoner för bensin och 1,0 miljon för destillaten.
Raffinaderierna väntas ha dragit ned kapacitetsutnyttjandet med 0,50 procentenheter.
Internationella energimyndighetens prognos som presenterades på tisdagen, där organisationen höjde efterfrågeprognosen på olja samtidigt som utbudsprognosen behölls oförändrad, gav inga större avtryck på priserna. Marknadskommentarer gjorde gällande att stigande Opec- produktion i december och rikligt utbud i OECD bidrog till att dämpa marknadsreaktionerna.
"Den begränsade reaktionen på gårdagens positiva efterfrågeprognoser från IEA visar hur svårt det är för råoljan att röra sig högre från de nuvarande nivåerna. Dessutom bidrar det faktum att Opec i hemlighet höjt produktionen för att lätta på priserna och att IEA anser att OECD har ett stort utbud vidare till att lätta på oron", skriver Filip Petersson vid SEB i ett marknadsbrev.
IEA tryckte också på att Opec bör agera för att dämpa priserna, men Opecs prognos är mer blygsam där de räknar med en mindre uppgång i efterfrågan.
"I sina estimat spår Opec fortfarande en lägre efterfrågeökning. Det är därför osannolikt att Opec kommer att svara på IEA:s uppmaning. Dispyten mellan IEA och Opec vad gäller den lämpliga åtgärden kommer sannolikt att eskalera ytterligare", skriver Commerzbank i ett kundbrev.
På London Metal Exchange fortsatte terminerna för basmetallerna att stiga med stöd från en svagare dollar och starka aktiemarknader i Kina.
"Sentimentet på marknaden i dag är väldigt positivt om man tittar på aktiemarknaderna", sade Qin Yunlong, analytiker vid Jinpeng International Futures till Bloomberg News.
Tremånadersterminen för koppar var något upp 25 dollar till 9.725 dollar per ton, medan zinken var upp 2 dollar till 2.438.
Aluminium var upp 18 dollar till 2.468 och nickel 50 dollar till 26.150.
På torsdag kommer Kina att presentera inflationsstatistik, som investerare fäster stort intresse vid då det kan ge indikationer på om landet kan komma att genomföra ytterligare ekonomiska åtstramningar.
Enligt kinesisk media, med hänvisning till en anonym källa i landets centralbank, uppgick inflationen till 4,6 procent i december jämfört med december 2009, och steg med 3,3 procent under hela 2010. Om uppgifterna stämmer, skulle det vara i linje med förväntningarna enligt Bloomberg News analytikerenkät.
På ädelmetallmarknaden visade spotpriset på guld en uppgång för tredje dagen i rad, om 4:25 dollar till 1.372:50 dollar per uns.
"Det finns tillväxt, men den är inte riktigt exceptionell för tillfället. Det är i huvudsak en valutaeffekt", sade Ben Westmore, analytiker vid National Bank Australia till Bloomberg News.
Silverpriset var upp 0:365 dollar till 29:235 dollar per uns.