Råvaror: Oljepriset stiger

Råvarumarknaderna visade styrka när handeln återupptogs på onsdagen. Omvärldsfaktorer som valutor och aktiebörser bidrog med näring och aktörerna på råvarumarknaden var inte sena att reagera.

Dollarn har fortsatt att försvagas mot euron och ligger nu på nivåer som senast sågs i slutet av november. Till det kommer en stark trend på börserna i USA och Asien, drivet bland annat av en bra start på rapportperioden. På tisdagen visade it-jättar som Apple och IBM en utveckling som överträffade förväntningarna.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0:48 dollar vid 8.45-tiden, vilket innebar att oljan då handlades till 91:86 dollar per fat.

Februariterminens sista handelsdag är torsdag och fokus på marknaden har styrts över till marsterminen som vid 8.45 visade en uppgång på 0:40 dollar till 92:71 dollar. Terminsväxlingen kommer att reducera spreaden mot brent något, men den ligger alltjämt på höga historiska nivåer.

Brent visade på morgonen en uppgång på 0:31 dollar till 98:11 dollar per fat.

Veckans lagerrapport från det amerikanska energidepartementet släpps den här veckan en dag senare, på torsdagen, på grund av måndagens helgdag. API-rapporten är också senarelagd med en dag till onsdagen.

Lagerstatistiken väntas visa effekterna av de utbudsstörningar som orsakades av stoppet i rörledningen från Alaska och även den prisspread som finns mellan WTI och brent. Prisdifferensen har gjort det attraktivt att styra leveranser till Europa, skriver Bloomberg News.

Analytiker räknar med att råoljelagren ska visa en fortsatt minskning, denna gång 1,0 miljon fat. Produkterna väntas dock visa ökningar, 2,3 miljoner för bensin och 1,0 miljon för destillaten.

Raffinaderierna väntas ha dragit ned kapacitetsutnyttjandet med 0,50 procentenheter.

På London Metal Exchange fortsatte terminerna för basmetallerna att stiga under morgonen.

Tremånadersterminen för koppar var något före klockan 9 upp 60 dollar till 9.760 dollar per ton, medan zinken var upp 19 dollar till 2.455.

Aluminium var upp 20 dollar till 2.470 och nickel 310 dollar till 26.410.

På ädelmetallmarknaden visade spotpriset på guld en uppgång på 7:40 dollar till 1.375:65 dollar per uns.

Silverpriset var upp 0:50 dollar till 29:37 dollar per uns.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?