Räntor och valutor: Kronan starkare

USA-räntorna steg något efter svensk stängning på tisdagen, för att därefter sjunka tillbaka i den sena USA-handeln och gå i stort sett sidledes i Asienhandeln.

På onsdagsmorgonen handlas den tvååriga statsobligationen på 0,59 procent, 1 punkt upp från svensk stängning på tisdagen, medan tioåringen är 2 punkter upp på 3,38 procent.

Skillnaden mellan den två- och 30-åriga statsobligationen steg tillfälligt till 4,01 procentenheter på tisdagen, den högsta nivån sedan Bloomberg började föra data 1977.

"Tvååringen förblir förankrad till Feds nollräntepolicy. Med Feds egna uttryckta policymål om att få upp inflationen så väntar vi oss att rop om att Fed bör börja sin exitstrategi kommer att föregå när de verkligen gör det, så i det sammanhanget så kommer den långa änden att fortsätta att gå sämre än tvåårssektorn", sade Ian Lyngen, räntestrateg på CRT Capital Group, till Bloomberg News.

Kinas president Hu Jintao har landat i USA och hade en privat middag med Barack Obama på tisdagen för att på onsdagen påbörja mer substantiella samtal om säkerhets-, ekonomiska och politiska frågor. Han ska möta kongressledare på torsdagen innan han beger sig till Chicago för ett dagsbesök på fredagen.

USA:s finansminister Timothy Geithner sade i en radiointervju att Kina bör förstå att yuanen är en "stor fråga" i USA och att kongressen visar att det finns en oro bland företagarna.

En starkare yuan är i Kinas intresse och skulle hjälpa Kina att hantera inflationen. USA har en uppriktig diskussion med Kina och han tror att Kina kommer att tillåta yuanen att stärkas, sade han.

Japanska räntor har stigit 1-5 punkter på onsdagen, med den tioåriga statsobligationen 3 punkter upp på 1,26 procent. Asienbörserna pekar samtidigt överlag uppåt.

I Europa vann Irlands premiärminister Brian Cowen förtroendeomröstningen på tisdagen och sitter därmed kvar. Han hade utmanats av utrikesminister Michael Martin men vann en sluten omröstning bland 71 ledamöter i deras parti Fianna Fail, med stöd av bland andra finansminister Brian Lenihan.

Stödet för Fianna Fail, som varit i regeringsställning sedan 1997, har sjunkit inför det kommande parlamentsvalet.

ECB-rådsledamoten Axel Weber sade på tisdagen att han väntar sig att inflationstakten i Tyskland och euroområdet kommer att vara under bankens mål på sikt.

"På medellång sikt, bör en inflationstakt på under 2 procent fortfarande väntas för euroområdet liksom för Tyskland. Inflationsrisker är fortfarande mer eller mindre balanserade men uppåtriskerna kan komma att öka. Därför anser ECB fortfarande att den nuvarande räntenivån är lämplig. Samtidigt måste, och kommer, den framtida prisutvecklingen att övervakas noga", sade han enligt Bloomberg News.

ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny sade att ECB-chefen Jean-Claude Trichets kommentarer om inflationsriskerna i förra veckan kan ha tolkats på ett "ensidigt" sätt av finansmarknaderna.

"Ordförande Trichet var mycket noga med att understryka att ECB-rådet ser den nuvarande räntenivån som lämplig. Vi ser inget behov av en ränteförändring under överblickbar framtid", sade han.

Detta ligger i linje med kollegan Athanasio Orphanides tal i måndags om att finansmarknaderna kan ha "överreagerat" på ECB:s uttalande förra veckan.

"Det ser ut som om ECB nu försöker att finjustera marknadens förväntningar. Marknaden uppfattade inte ECB helt rätt, men samtidigt kommer de policyansvarig inte att vara helt framgångsrika med att säga till marknaden att det inte varit något skifte i policyhållningen", sade Laurent Bike, global chef för inflationsstrategi på Nomura International i London, till Bloomberg News.

På valutamarknaden handlas euro/dollar på 1:344, nära nivån vid svensk stängning på tisdagen. Mot yenen har euron stärkts något till 110:50, samtidigt som yenen stärkts något till 82:20 mot dollarn. Kronan har stärkts 1 öre mot dollarn och lika mycket mot euron.

På onsdagens svenska agenda står TNS/Prosperas inflationsenkät, denna gång bland marknadsaktörer. Nordea kommer med en ny prognos och i riksdagen hålls årets första partiledardebatt.

I övriga Europa kommer arbetslösheten i Storbritannien i december och Portugal har växelemission. Från USA kommer under eftermiddagen bostadsbyggandet i december, med en väntad nedgång på 0,9 procent enligt Bloomberg News prognosenkät.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?