Stockholmsbörsen: Bankerna i täten för uppgången

Stockholmsbörsen har fortsatt att stiga på tisdagen och en bit in på eftermiddagen noterar index stabila uppgångar. Utvecklingen är liknande på de ledande Europabörserna. Banksektorn leder uppgången tillsammans med Boliden som stiger efter att bolaget aviserat nya expansionsplaner för Garpenbergsgruvan.

SIX Generalindex var klockan 13.33 upp 0,6 procent till 361 medan OMXS30-index ökade 0,8 procent till 1.178 Omsättningen var 6,2 miljarder kronor.

Finansministrarna inom EU utlovade under måndagen en förstärkning av säkerhetsnätet för skuldtyngda länder, men någon konkret uppgörelse om en utökning av räddningsfonden nåddes inte. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sade att nödfonden, på totalt 750 miljarder euro, inte befinner sig under press i nuläget.

"Det verkar osannolikt att man kommer att nå något definitivt avtal om en ny räddningsplan inom de närmaste dagarna, men marknaden tycks försäkrad om att åtgärder vidtas för att vara mer proaktiva om ett annat land får problem", säger Will Hedden på IG Index till Dow Jones Newswires.

Banksektorn var en vinnare i såväl Europa som i Sverige på tisdagen.

Nordea steg 3,5 procent medan Swedbank och SEB handlades upp 3,1 respektive 2,1 procent. Handelsbanken klättrade samtidigt 1,3 procent. En annan storbolagsvinnare som lyfte index var H&M som ökade 1,0 procent.

Tyngre gick det för verkstadssektorn där Sandvik och Volvo föll 0,3 och 0,9 procent medan Atlas Copco backade 0,6 procent.

Boliden meddelade på tisdagen att de investerar 3,9 miljarder kronor i gruvan i Garpenberg med syfte att öka malmproduktionen. Expansionen innebär att produktionen ökar från 1,4 till 2,5 miljoner ton per år. Enligt analytiker som SIX har talat med kom beskedet inte som någon större överraskning för marknaden.

Vid den efterföljande presskonferensen uppgav Boliden att man nu, genom nyinvesteringen, planerar malmproduktion i Garpenberg fram till 2030. Aktien stärktes 3,2 procent till 141,50 kronor.

Sämre gick det på annat håll i råvarusektorn där Alliance Oil föll 6,3 procent efter att bolaget lämnat produktionsrapport för det fjärde kvartalet och utsikter för 2011. Under fjärde kvartalet uppgick råoljeproduktionen till 4,1 miljoner fat, jämfört med 3,9 miljoner under motsvarande period 2009. För närvarande uppgår råoljeproduktionen till omkring 46.000 fat per dag och vid Khabarovskraffinaderiet raffineras cirka 65.000 fat per dag.

Oljebolagets mål för 2011 är att producera mer än 20 miljoner fat olja upstream. Volymmålet för downstream är att raffinera mer än 23 miljoner fat olja. Produktionsutsikterna var enligt en analytiker blandade, med en något högre oljeproduktion än väntat men lite lägre raffinering.

På analysfronten har Danske Bank har nedgraderat Nokia till öka från köp och sänker samtidigt riktkursen till 9 euro från tidigare 10 euro. Aktien sjönk 1,2 procent till 72,30 kronor.

Eniro meddelade på tisdagen att de genomför en omvänd split med villkoren 1:50 där 50 aktier sammanläggs till en aktie. Eniro förbättrades 3,5 procent.

På tisdagens makrofront släpptes oväntat höga brittiska inflationssiffror samtidigt som tyska ZEW-index kom in starkare än väntat.

Eftermiddagens agenda innehåller bland annat amerikanska Empire state tillverkningsindex för januari.

Bland bolagshändelserna väntar marknaden på delårsrapporter från tungviktare som Apple, Citigroup och IBM.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Monitor Capital MarketsAnnons

Därför ökar intresset för investeringar i onoterade bolag

Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.
Fredrik Roos, en av grundarna till Monitor Capital Markets.

När coronapandemin bredde ut sig i våras tog många ett steg tillbaka. Investerare var inga undantag och resultatet blev fallande kurser. Men nu har återigen aktiviteten kommit tillbaka och intresset för att investera i onoterade bolag har blivit allt starkare. Monitor Capital Markets, som mäklar just onoterade aktier, har nu vind i seglen och ska därför expandera. 

– Redan i somras tog det ordentlig fart igen. Juli, som annars är en relativt lugn månad, var minst sagt transaktionsintensiv. Efterfrågan på onoterat ökar kontinuerligt och vi växer och ska därför anställa fler medarbetare, berättar Fredrik Roos, vd på Monitor Capital Markets som är ett mäkleri med fokus på onoterade värdepapper. 

Läs mer om Monitor Capital Markets. 

På spelplanen, inte vid sidlinjen 

Vid kriser minskar investerare ofta sin risk. I mars, när coronakrisen slog till med full kraft, skedde precis det och investerare gjorde sig mer likvida genom att sälja tillgångar, till exempel aktier, såväl noterade som onoterade. 

– Troligen gjorde sig investerare alltför likvida. Mycket talar för att intresset för att investera i onoterat kommer att öka allt mer. Det beror bland annat på att det kontinuerligt kommer fler intressanta startups samt att det finns gott om mogna bolag som man kan investera i innan de noteras, konstaterar Fredrik Roos.

Sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterat

Monitors affärsidé är att upprätthålla en sund och effektiv andrahandsmarknad för onoterade bolag. Rent konkret innebär det att den investerare som vill köpa eller sälja en onoterad aktie tar kontakt med Monitor Capital Markets, som i sin tur åtar sig att hitta en motpart.

En nyckelfaktor bakom bolagets framgång när det gäller att säkerställa avslut är dess nätverk, som Fredrik Roos och hans kollegor successivt har byggt upp under de dryga tio år som de har arbetat med onoterat. Nätverket består av förmögna privatpersoner, family offices, fonder, investmentbolag samt börsnoterade bolag som är intresserade av onoterade investeringar. 

– Investeringar i onoterat kan vara svåråtkomliga för privatplacerare. Genom vårt nätverk, som utgörs av aktiva investerare, får man ta del av dessa möjligheter, säger Roos och berättar att den genomsnittliga transaktionen ligger i spannet 0,5–1 miljon kronor. 

Avlastar bolagsledningarna

Det är inte bara investerare som uppskattar Monitor Capital Markets tjänster utan även de onoterade bolagen. Anledningen är att de ser en stor fördel med en organiserad handel och en aktör som är specialiserad på just detta. Att onoterade företag kontaktar Monitor beror bland annat på att bolaget bidrar till ökad likviditet i aktien samt att bolagsledningarna avlastas.

– Att hantera enskilda aktieägares frågor tar för det första mycket tid och för det andra så finns det en risk att man inte behandlar alla ägare lika. Och det är här vi kommer in i bilden eftersom vi agerar professionellt, oberoende och behandlar alla lika, berättar Fredrik Roos. 

Förbättrar likviditeten

Ett annat dilemma som Monitor bidrar till att lösa är likviditeten. Genom sitt nätverk av investerare kan Monitor hitta en motpart vilket bidrar till en effektivare andrahandsmarknad. 

– Vi agerar inte rådgivare och kan inte garantera avslut, men vi har ett mycket starkt track record när gäller att komma till avslut. Det bidrar i sin tur till att likviditeten förbättras, vilket är bra vid kommande kapitalanskaffningar, säger Fredrik Roos. 

Granskar verksamheten

När Monitor tar sig an ett bolag granskas verksamheten för att säkerställa att den är seriös. Alla köpare och säljare är anonyma så länge de inte sitter i ledningen. 

– Ledande befattningshavare har ett informationsövertag och det bör investerare få reda på. För oss är transparens A och O och det vet vi att våra uppdragsgivare värdesätter, avslutar Fredrik Roos.

Fakta: Monitor Capital Markets

Monitor Capital Markets arbetar enbart inom orderförmedling. Bolaget arbetar således som ett renodlat finansiellt mäkleri utan rådgivning. Genom sitt breda kontaktnät och samarbete med de ledande aktörerna på marknaden för främst onoterade tillgångar bygger Monitor Capital Markets verksamheten framför på andrahandsmarknad och kapitalanskaffning. Läs mer här.

 

Mer från Monitor Capital Markets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Monitor Capital Markets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?