Räntor och valutor: Euron klättrar

Europeiska statspappersräntor stiger något i tisdagens inledande handel samtidigt som euron handlas mot högre nivåer än under måndagen när marknadsaktörer reflekterar över de senaste budskapen från finansministrarna i euroområdet.

Enligt tidiga, normalt osäkra, skärmindikationer stiger irländska räntor markant på morgonen inför regeringspartiet Fianna Fails förtroendeomröstning i kväll om huruvida premiärminister Brian Cowen ska få fortsätta som ordförande.

Brian Cowen utmanas av utrikesminister Michael Martin, men bedömare som Bloomberg News talat med tror att premiärministern kommer att klara omröstningen, han väntas få stöd bland annat av finansminister Brian Lenihan. Det kan dock handla om en endast temporär lättnad för premiärministern, vars parti väntas tappa mer än hälften av mandaten i det kommande parlamentsvalet.

Skärmindikationer tyder också på att spanska och belgiska räntor stiger mer än tyska räntor på tisdagsmorgonen.

Efter eurogruppens möte på måndagskvällen konstaterade ordföranden Jean-Claude Juncker sade att det fanns en hel del samsyn vid förhandlingarna om att stärka den tillfälliga räddningsfonden EFSF, även om vissa meningsskiljaktigheter kvarstod. Ännu finns inget huvudalternativ till upplägg. Arbetet kan ta en eller två månader till.

"Vi tittade på många lösningar. Vi har inte gett något alternativ någon privilegierad ställning ännu", sade han.

Han ville inte säga om arbetet med EFSF skulle avslutas i februari eller mars, eller om extra eurogruppsmöten kommer att behövas.

Euroländer med högsta kreditbetyg har ett särskilt ansvar för att se till att EFSF behåller högsta betyg. Euroländerna letar efter en konstruktion som uppnår det.

Ett förslag som har framförts är att dessa länder ska ge garantier för hela EFSF:s belopp på 440 miljarder euro så att en större andel kan användas för faktiska lån än nuvarande 250 miljarder euro.

De sex triple-A-länderna av de 17 euroländerna är Tyskland, Frankrike, Finland, Nederländerna, Österrike och Luxemburg.

Jean-Claude Juncker bekräftade också att obligationsköp av EFSF diskuterades.

Klockan 9.00 på tisdagen fortsätter diskussionerna, nu med samtliga finansministrar i EU.

I övrigt på Europaagendan riktas blickarna bland annat mot brittisk KPI-statistik för december, klockan 10.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas KPI ha stigit 0,7 procent jämfört med i november och inflationstakten väntas ha stigit till 3,4 procent från 3,3 procent i november. Därmed skulle den brittiska KPI-inflationen ha överstigit övre gränsen i Bank of Englands toleransintervall för KPI-inflationen, 1-3 procent, varenda månad 2010.

Klockan 11.00 publiceras den tyska ZEW-enkäten för januari. Enkäten, som mäter förtroendet bland finansmarknadsaktörer, väntas ha stigit till 7,0, från 4,3 i december.

Svenska statsobligationsräntor stiger ungefär i linje med tyska räntor på tisdagsmorgonen, kronan handlas nära oförändrade nivåer mot euron jämfört med på måndagen.

Enligt en rapport från Mäklarstatistik på morgonen sjönk svenska bostadsrättspriser 4 procent i december jämfört med i november medan villapriserna sjönk 1 procent. Den senaste tremånadersperioden har dock priserna varit oförändrade för såväl villor och bostadsrätter, och jämfört med december 2009 steg bostadsrättspriserna 7 procent medan villapriserna steg 3 procent.

Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling, tonar ned prisrörelserna i december och håller fast vid prognosen om att 2011 kommer att uppvisa mindre prisrörelser än 2010. På attraktiva orter kan dock bristande utbud göra att bostadsrättspriserna fortsätter något uppåt.

Klockan 9.30 presenterar Erik Penser Bank en ny konjunkturprognos.

Amerikanska statspappersräntor sjönk något när handeln inleddes i Asien efter USA-marknadernas långhelg men nedgången gröptes ur när Europaräntorna steg i öppningshandeln.

På eftermiddagens USA-agenda märks Empire Manufacturing Index för januari, klockan 14.30. Indexet, en konjunkturbarometer för tillverkningsindustrin i New York- området, väntas ha stigit till 13,00 i januari från 10,57 i december, enligt Bloomberg News enkät.

Dessutom kommer finansdepartementets statistik över investeringsflödet i november, Tics-data, klockan 15.00, och NAHB:s husmarknadsindex (konfidensindex för amerikanska husbyggare) klockan 16.00. Tisdagens USA-agenda avslutas med ABC News veckovisa index över hushållens förtroende, klockan 23.00.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?