Räntor & valutor: Kronan stärks mot dollarn

Europaräntorna steg överlag på tisdagen, i spåren av en bred uppgång på aktiemarknaderna. Tyska statsobligationer var 5-8 punkter upp, medan räntorna i "periferin" steg klart mer än så, med ränteuppgångar på 10-40 punkter i Spanien och Portugal och upp till 60 punkter i Irland.

Samtliga finansministrar i EU, ekofin, hade möte på tisdagen för att fortsätta diskussionerna om skuldkrisen och dess hantering. Ekonomikommissionär Olli Rehn upprepade att deras uppfattning är att stabilitetsfonden, EFSF, reella lånekapacitet bör stärkas och dess aktivitet vidgas.

"Det är viktigt att vi inser att vi har en fortsatt kris på statsobligationsmarknaden. Vi har haft en viss respit de senaste dagarna, men vi kan inte tillåta oss någon förnöjsamhet vad gäller detta", sade han.

De europeiska ledarna förefaller dock ta sig tiden för ytterligare debatt. Efter eurogruppens möte på måndagen konstaterade Jean-Claude Juncker att det fanns en hel del samsyn vid förhandlingarna om att stärka EFSF, även om vissa meningsskiljaktigheter kvarstod.

Ännu finns inget huvudalternativ till upplägg och arbetet kan ta en eller två månader till. Tyskland, Finland och Nederländerna drev vid ekofinmötet på tisdagen linjen att EFSF bara kan utökas om länder med höga underskott genomför budgetnedskärningar och reformer.

Olli Rehn talade på måndagen om en heltäckande uppgörelse med fem punkter: Budgetkonsolidering, förstärkning av EFSF:s kapacitet, förstärkning av banksektorn och nya stresstester, skärpning av stabilitetspakten och utarbetandet av en permanent räddningsfond, ESM.

Spanien genomförde på tisdagen en emission av tolv- och 18-månadersväxlar till lägre räntor än vid motsvarande auktion i december, och även Belgien såg lägre räntor vid sin emission av tolvmånadersväxlar.

Uppgifter i El Pais om att Ryssland är på väg att återuppta köpen av spanska statsobligationer, som inställdes förra året efter nedgraderingar av Spanien, gav euron lite understöd. Detta, tillsammans med liknande utfästelser från Kina och Japan nyligen, stärker bilden av stöd för euroområdets periferi, vilket underlättar skuldhanteringen.

Uppgifterna avvisades av Rysslands finansminister Alexei Kudrin, som dock sade att Ryssland kan vara intresserat av att investera i obligationer utställda av EFSF.

I Tyskland steg ZEW-index, som speglar investerares och analytikers bedömning, till sexmånadershögsta på 15,4 i januari, från 4,3 i december, väntat var 7,0. Nulägesindex steg också marginellt till 82,8.

ZEW konstaterade att den tyska tillväxtdynamiken fortsätter och att investeringarna nu tar fart, såväl inhemskt som utlands. Investeringarna får stöd av inkommande orderdata för den tyska industrin.

Commerzbank skrev i en kommentar att den troliga förklaringen till uppgången i ZEW sannolikt var det faktum att fler och fler analytiker har kopplat loss sig själva från förväntningarna om att ekonomin kommer att bromsa in märkbart kommande månader, i spåren av den senaste tidens IFO-index och orderdata som överlag överträffat förväntningarna.

"Det är nu så gott som säkert att nedåtrörelsen i ZEW förra året var en falsk signal. Indexet kommer troligen att skapa en uppåtsignal kommande månader och därmed omplacera sig med andra ledande indikatorer", skrev Commerzbank.

ZEW-index bidrog också till att euron stärktes, till 1:344 mot dollarn, jämfört med 1:329 vid svensk stängning på måndagen.

"Under en dag där euron redan visat en solid utveckling så bidrar dessa succésiffror till eurons förmån. Det finns fortfarande svagheter, inte minst när det gäller frågor som utvidgningen av räddningsfonden. Men länder som Ryssland och Kina behöver euron som trovärdigt valutaalternativ. Vi ser en litet skifte i sentimentet mot euron", sade Simon Derrick, valutastrateg på Bank of New York Mellon, till Reuters.

Pundet stärktes betydligt, till 1:604 från 1:597 mot dollarn, i en initial reaktion efter ett högt KPI-utfall i december, för att därefter falla tillbaka till 1:600.

Storbritanniens konsumentpriser steg 1,0 procent jämfört med månaden före, den högsta månadsuppgången sedan statistiken började föras 1996. Inflationstakten steg till 3,7 procent från 3,3 procent i november, väntat var 3,4 procent.

Inflationstakten har därmed legat ovanför toleransintervallet under de senaste tio månaderna. Även om mycket är "tillfälliga" faktorer som energi, bensin och kläder, kan inflationen från och med januari också tryckas upp av momshöjningen. Den underliggande inflationstakten steg till 2,9 procent i december från 2,7 månaden före.

"En inflation över 4 procent under första kvartalet ser nästan oundvikligt ut. Det lägger ökat tryck på centralbanken. Den första räntehöjningen ser alltmer sannolik ut i maj, och april är inte omöjligt", sade David Tinsley, ekonom på National Australia Bank, till Bloomberg News.

Även om pundet tillfälligt stärktes på tisdagen är det inte givet att ökade förväntningar om högre räntor gynnar pundet längre fram.

"En åtstramande policy för att dämpa inflationen i en miljö av svag tillväxt skulle vara ett dubbelt slag mot pundet. Räntehöjningar är bara valutastödjande om de är förenliga med starkare ekonomisk tillväxt", sade Lee Hardman, valutastrateg på Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ till Bloomberg News. Han tror att pundet kommer att tappa till 1:50 mot dollarn till nästa årsskifte.

Svenska statsobligationsräntor steg 4-5 punkter på tisdagen. Kronan stärktes sammantaget 8 öre till 6:63 mot dollarn men tappade marginellt till 8:92 mot euron jämfört med noteringarna vid svensk stängning på måndagen.

HSBC noterade i en analys att kronan stärkts kraftigt efter försvagningen under finanskrisen och mot bakgrund av förväntningar om fortsatt stora inflöden till svenska aktier väntas kronan också stärkas än mer mot euron framöver.

"Vi räknar med att kronan kommer att handlas till 8:60 mot euron under andra halvan av året, men en större uppsida för kronan är möjlig, särskilt om riskerna med statsskulderna i euroområdet fortsätter att underminera euron", skrev HSBC.

I USA steg Empire manufacturing index, som speglar affärsförhållanden i New York-regionen, till 11,92 i januari från 9,89 i december. NAHB:s husmarknadsindex var oförändrat på 16 i januari.

USA-räntorna steg när handeln kom igång igen efter långhelgen i samband med Martin Luther King Day, med den tioåriga statsobligationen på 3,36 procent, 3 punkter upp från svensk stängning i fredags.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?