Stockholmsbörsen: Nordea och Ericsson tynger

Stockholmsbörsen sjönk på måndagen och utvecklades svagare än de ledande europeiska börserna efter nedgångar för flera indextunga aktier inom verkstadssektorn samt Nordea och Ericsson.

Klockan 13.15 var OMXS30 0,7 procent ned till noteringen 1.165,1. Omsättningen uppgick till 4,1 miljarder kronor.

Handelsaktiviteten dämpades av att USA-marknaderna håller helgstängt på måndagen, för firandet av Martin Luther King Day.

Assa Abloy B backade 1,6 procent till 186:40 kronor, Sandvik sjönk 1,6 procent till 130:20 kronor SKF B tappade 1,0 procent till 190:80 kronor. I den asiatiska handeln fortsatte oron kring åtstramningar efter att den kinesiska centralbanken, PBOC, på fredagen höjt bankernas reservkrav.

"Vi förväntar oss att PBOC ska höja reservkraven 3-4 gånger under första halvåret i år. PBOC planerar också att införa ett dynamiskt och differentierat reservkravsprogram som en del av sin kontracykliska makropolicy", skriver Deutsche Bank i ett kundbrev.

I banksektorn var det något mer oregelbunden utveckling. Nordea backade 1,4 procent till 75:15 kronor, SEB A var 0,6 procent lägre till 59:35 kronor medan Swedbank A steg 0,9 procent till 99:70 kronor.

Fokus riktas nu främst mot kvällens eurogruppsmöte, där skuldhanteringen blir ett givet ämne för fortsatta diskussioner. Inga detaljerade förslag väntas utan mer allmänt hållna uttalanden om en stärkt stabilitetsfond.

"Vid eurogruppmötet kommer marknaden att fokusera på varje antydan om en utökning av EFSF", skriver Credit Agricole i en marknadskommentar.

Ericsson B var 0,8 procent ned till 76:40 kronor. Morgan Stanley skriver i en analys att ett tufft marknadsklimat i Asien under 2011 pekar på att Ericsson kan få kämpa för att få uppleva en återhämtning inom nätverk under 2011, med en i bästa fall oförändrad capex-volym i Kina och fortsatt hård prispress i Indien. Investmentbanken håller fast vid sin rekommendation underperform.

Alfa Laval klarade sig något bättre än verkstadssektorn i övrigt genom att vara 0,7 procent ned till 143:30 kronor. Handelsbanken Capital Markets har höjt rekommendationen för Alfa Laval till öka från tidigare minska. Riktkursen höjs till 160 kronor från tidigare 140 kronor.

Trelleborg B steg 0,3 procent till 74:45 kronor efter att ha meddelat att det bildar ett samriskbolag med Freudenberg inom antivibrationslösningar. Det nya bolaget får en omsättning på cirka 12 miljarder kronor.

"Ur Automotives synpunkt är det här väldigt positivt. Det skapas ett större bolag med bredare närvaro. Troligen finns det synergier mellan områdena, men vi vet för lite om Freudenbergs verksamhet för att kunna göra någon riktig bedömning", säger Hampus Engellau, analytiker på Handelsbanken Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.

VBG ökade 9,9 procent till 116:50 kronor efter en köprekommendation i måndagens upplaga av Dagens Industri. Den allt högre efterfrågan på lastbilar kommer enligt tidningen att ge fina vinstlyft för VBG, som säljer släpvagnskopplingar.

Börsveckan rekommenderar i det senaste numret till köp av B&B Tools, Rejlers, Malmbergs och OEM som steg mellan 2 och 7 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?