Råvaror: Oljan backar

Råvarumarknaderna öppnade trevande på måndagen där framför allt konjunkturkänsliga råvaror var utsatt för visst säljtryck. Oro för effekterna av de åtstramningar som sker i Kina påverkar hela råvarukomplexet.

De kinesiska aktiebörserna var också påverkade av samma faktor och visade breda fall på måndagen.

Handeln under dagen kan komma att begränsas av att den amerikanska marknaden är helgstängd.

På råoljemarknaden var WTI-oljan i första termin ned 0:35 dollar till 91:19 vid 8.50-tiden.

"Det finns förväntningar om att ytterligare åtgärder kommer under året och det har en dämpande effekt på oljeterminerna", säger Victor Shum vid konsultfirman Purvin & Gertz i Singapore till Bloomberg News med hänvisning till Kinas senaste åtstramningsåtgärd, höjningen av reservkraven med ytterligare 50 punkter som kom i fredags.

Amerikansk statistik antyder dock att finansiella aktörer inte tvekat att öka exponeringen mot oljemarknaden efter de prislyft som kommit. Enligt Commodity Futures Trading Commission ökade fonder och andra investerare sina nettolånga positioner med 12 procent under veckan till den 11 januari. Det var den största veckovisa uppgången sedan början av december, skriver Bloomberg News. Victor Shum höjde dock en varningsflagga med anledning av statistiken.

"När nivån på de spekulativa intressena når så höga nivåer finns det en klar risk i marknaden för att positionerna likvideras", säger han.

Nyhetsrapporteringen från Nordamerika innefattade beskedet att den pipeline från produktionsfält i Alaska som varit stängd planeras tas i bruk under måndagen. Rörledningen har varit stängd sedan den 8 januari, även om den temporärt startade under förra veckan för att undvika isbildning.

Bland övriga benchmarkoljor var brent ned 0:09 dollar något före klockan 9 och handlas därmed till 98:29 dollar. Spreaden mot WTI ligger därmed alltjämt över 7 dollar, vilket är en historiskt hög nivå.

På basmetallmarknaden visade terminerna generella nedgångar på morgonen. Tremånaderterminen på koppar var ned 25 dollar till 9.620, medan zinken var ned 12 dollar till 2.445.

På ädelmetallmarknaden var guldet närmast oförändrat, medan silverpriset visade en nedgång kring 0,5 procent. Spotpriset på guld var därmed 1.362:50, medan silvret handlades till 28:32.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växlar upp inför lansering i USA – tillsätter ny vd

AroCells vd Anders Hultman.
AroCells vd Anders Hultman.

Diagnostikbolaget AroCells blodtest ger värdefull information för behandling, prognos och uppföljning av cancerpatienter. Nu lägger företaget in en extra växel för att nå ett centralt mål – en lansering på den amerikanska marknaden. ”Vi befinner oss i en viktig fas”, säger Anders Hultman, nytillträdd vd. 

Den 11 januari i år tillträdde Anders Hultman, tidigare ekonomichef, som ny vd för det Uppsalabaserade diagnostikbolaget AroCell. De senaste två åren har Anders arbetat nära bolagets tidigare vd, Michael Brobjer, och är väl insatt i verksamheten. Nu ser han fram emot att leda AroCell till nästa nivå och stärka kommersialiseringen av deras blodtest TK 210 ELISA:

– Michael och jag har jobbat mycket nära varandra och jag är väl insatt och redo att ta bolaget till nästa nivå. Det ska bli fantastiskt roligt att driva bolaget framåt tillsammans med våra kompetenta kollegor, i enlighet med vår affärs- och marknadsstrategi, säger Anders Hultman. 

– Jag kommer att fortsätta arbeta i bolaget fram till sista april, med fullt fokus på vår lansering på den amerikanska marknaden. Därefter kommer jag att finnas tillgänglig som konsult. Det gör att förutsättningarna för en smidig, sömlös övergång till en ny vd är mycket bra, tillägger Michael Brobjer. 

Tidigt terapisvar för bröstcancer

AroCells teknologi används i det CE-märkta testet TK 210 ELISA som mäter koncentrationen av biomarkören TK1 i blodet. Bolagets har primärt fokuserat på tidigt terapisvar för bröstcancer vilket innebär att patienten – 48 timmar efter den andra cellgiftsbehandlingen – får veta om behandlingen har effekt eller inte. 

– Är behandlingen inte effektiv kan man snabbt avbryta den och patienten får då möjlighet att byta behandling. Det innebär ett minskat lidande för patienten samt att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger Michael Brobjer. 

Läs mer om AroCell TK 210 ELISA 

Enkelt och användarvänligt blodtest

En serieproduktion av ELISA-testet finns på plats, redo för klinisk användning i Europa, och bolaget har haft ett antal leveranser sedan start. Parallellt arbetar AroCell med att visa kliniska nyttan av att mäta TK1 inom andra cancerformer, bland annat vid behandling mot prostatacancer. 

–  Det som gör oss unika på marknaden är att vi tillhandahåller en produkt som genom ett enkelt blodprov kan följa cancerns utveckling – detta till skillnad mot biopsi eller mer invasiva ingrepp. Testet kräver ingen ytterligare utrustning och vi arbetar aktivt med att göra vår produkt så användarvänlig som möjligt, säger Anders Hultman. 

Introduktion på den amerikansk marknaden

Ett avgörande steg för AroCell under 2021 är introduktionen på den amerikanska marknaden. De finns i dag på den amerikanska marknaden för ”Research Use Only”, men går deras 510(k)-ansökan igenom får de även möjlighet att sälja sin produkt mot den kliniska marknaden. Det är en viktig milstolpe för bolaget, då det också öppnar dörrar för kommersialisering i andra delar av världen.

– Arbetet för att förbereda oss för en lansering på den amerikanska marknaden pågår för fullt. Med vd-bytet kommer Michaels resurser blir än mer tillgängliga för detta. Nu kan vi verkligen accelerera och kraftsamla i våra marknadsförberedelser, avslutar Anders Hultman.

Om AroCell

AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet

AroCell TK 210 ELISA är CE-märkt och kan användas för att erhålla tidigt terapisvar vid behandling av bröstcancer. Det ger värdefull information som kan hjälpa kliniker att optimera behandlingsstrategier och prognostisera risken för återkommande tumörsjukdom vid monitorering och uppföljning av patienten. Läs mer här!

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?