Räntor och valutor: Kronan tappar

En inledande uppgång i de europeiska marknadsräntorna gröptes ur under förmiddagens handel på måndagen samtidigt som euron tappade mot dollarn. Kronan blev samtidigt svagare mot både dollar och euro än tidigare på måndagsmorgonen.

Vid lunchtid är räntan på den svenska tioåriga benchmarkobligationen upp 2 punkter till 3,23 procent, medan den tyska tioårsräntan var upp 3 punkter till 3,03 procent, från fredagens svenska stängningsnoteringar.

Ränteuppgången på morgonen hänvisades till högre USA- räntor, och nedgången på förmiddagen till ett uttalande från ECB-rådsledamoten Athanasios Orphanides. Han sade i en intervju med Bloomberg News att finansmarknaderna kan ha "överreagerat" på Europeiska centralbankens uttalande förra veckan. Budskapet var inte överdrivet "hökaktigt" och han noterade även att "måtten på den underliggande inflationstakten är fortsatt ganska låga".

Han sade också att ECB kan sluta köpa obligationer om EU:s stödfond, EFSF, får möjlighet att köpa statspapper och att det skulle kunna vara ett sätt att öka flexibiliteten.

Europaräntorna steg förra veckan efter att ECB-chefen Jean-Claude Trichet vid presskonferensen efter räntebeskedet i torsdags sagt att inflationsriskerna "kan röra sig mot uppsidan", vilket fick fart på spekulationerna om att ECB kanske höjer styrräntorna tidigare än väntat på marknaden.

Unicredits chef för global analys och strategi, Thorsten Weinelt, skriver i ett kundbrev att de är medvetna om att risken ökat mot deras prognos om att ECB höjer räntan först under fjärde kvartalet i år, men håller ändå fast vid den med hänvisning till lågt uppåttryck för kärn-inflationen. Dessutom ligger ECB:s tjänstemannaprognoser hittills på en inflationstakt på endast 1,5 procent för 2012.

"Denna prognos måste lyftas rätt avsevärt innan ECB rimligtvis kan förbereda investerarna på en räntehöjning", skriver Thorsten Weinelt.

Vid måndagskvällens eurogruppsmöte och tisdagens ekofinmöte väntas inte några detaljerade förslag utan mer allmänt hållna uttalanden om en stärkt stabilitetsfond. EU- ledarna känner också att de har lite mer tid på sig efter förra veckans lyckade emissioner i bland annat Portugal.

Skuldhanteringen blir dock ett givet ämne för fortsatta diskussioner. Den europeiska stabilitetsfonden, EFSF, väntas denna vecka tillkännage vilka banker som ska marknadsföra de gemensamma emissionerna, samtidigt som det finns en förhoppning om att efterfrågan från investeringsfonder och privata investerare globalt ska lätta på skuldkrisen.

ECB-chefen Jean-Claude Trichet upprepade i helgen behovet av såväl "kvantitativa som kvalitativa" förändringar av stabilitetsfonden. Det som diskuterats är dels en höjning av det nuvarande taket på 440 miljarder euro, som i praktiken är mindre för att kunna erhålla AAA-rating, dels om fonden ska få användas till annat som köp av statsobligationer.

Spanien ställer in obligationsemissioner som planerades till torsdagen, enligt landets finansdepartement. Emissionerna ska ersättas med syndikerade obligationsemissioner och enligt källor som Bloomberg News hänvisar till kan de komma att prissättas till en ränta 20 punkter över regeringens existerande obligation med löptid till oktober 2020. Gapet mellan spanska och tyska tioårsräntor steg till 236 punkter på måndagen, från 230 punkter den 14 januari.

Här hemma redovisade SCB att priserna på småhus var oförändrade under fjärde kvartalet i fjol, jämfört med kvartalet före. Jämfört med ett år tidigare steg priserna i riket med 4 procent.

Arbetsförmedlingens månadsstatistik visade en fortsatt stark arbetsmarknad i december. Visserligen steg den öppna arbetslösheten till 4,4 procent i december, från 4,3 procent i november, men antalet nyanmälda platser var högre än de varit i december på decennier. Det totala antalet lediga platser var 46.000, vilket var 18.000 fler än samma månad föregående år.

Inklusive antalet personer med aktivitetsstöd uppgick arbetslösheten till 8,3 procent av arbetskraften i december, vilket kan jämföras med 8,3 procent i november.

AF konstaterar att uppgången på arbetsmarknaden blir allt tydligare, med fler lediga platser och färre varsel.

"Efterfrågan på arbetskraft ökar och fler får jobb. Det är just nu särskilt stor efterfrågan på arbetskraft inom industrin där antalet nya lediga platser fördubblats jämfört med i december för ett år sedan", säger Lena Liljebäck, Arbetsförmedlingens biträdande generaldirektör.

Hon påpekar dock att trots ljusningen på arbetsmarknaden är arbetslösheten på en hög nivå.

Knut Hallberg, Swedbank, konstaterar att arbetslösheten fortsätter att sjunka, "säsongsrensad och trendad".

"Arbetsmarknadsindikatorerna bland annat avseende nyanmälda lediga platser, varsel och KI-barometern indikerar en fortsatt nedgång av arbetslösheten under inledningen av 2011. Det faktum att kvarstående lediga platser den senaste tiden har ökat relativt mycket kan vara ett tecken på att der nu tar längre tid för arbetsgivarna att hitta rätt kompetens", enligt Knut Hallberg.

Enligt Arbetsförmedlingens veckostatistik minskade antalet arbetslösa med 4.265 personer vecka 2 jämfört med veckan före och uppgick till 225.100. Såväl antalet arbetslösa som fått arbete som antalet nya platser fortsatte att öka förra veckan.

På veckans makroagenda finns bland annat tyska ZEW- index på tisdagen, bostadsbyggandet i USA på onsdagen och statistik över BNP, KPI, industriproduktion och detaljhandel i Kina och försäljning befintliga bostäder och Philadelphia Fed index från USA på torsdagen. På fredagen kommer tyska IFO- index.

USA-marknaderna håller stängt i dag, måndag, för friandet av Martin Luther King Day. I fredags steg USA- räntorna efter blandad statistik.

Den amerikanska tvåårsräntan är på måndagen upp 2 punkter till 0,58 procent och tioåringen är upp 7 punkter till 3,33 procent, från fredagens svenska stängning.

På valutamarknaden har euron fortsatt att tappa till 1:328 mot dollarn, jämfört med 1:338 vid svensk stängning på fredagen. Samtidigt försvagades dollarn mot yenen till 82:70 på förmiddagen, men är fortsatt lite starkare än i fredags eftermiddag.

Kronan har blivit drygt 3 öre svagare till 6:72 mot dollarn men är fortsatt 3 öre starkare till 8:92 mot euron, jämfört med fredagsnoteringarna.

Klockan 15 publicerar Riksbanken Stefan Ingves tal "Challenges for the Design and Conduct of Macroprudential Policy".

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?