Börsen: Oregelbunden öppning att vänta

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en oregelbunden öppning när handeln i Europa inleds på måndagen efter blandade signaler från USA och Asien.

Aktiviteten kan dämpas av att USA-marknaderna håller helgstängt på måndagen, för firandet av Martin Luther King Day.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,1 procent lägre, CAC 40 Index var 0,1 procent upp och DAX-terminen steg 0,1 procent.

Börserna i New York steg på fredagen. Finansaktier anförde uppgångarna sedan JP Morgans rapport mottagits positivt. Statistik gav en blandad bild av den amerikanska ekonomin. Industriproduktionen ökade mer än väntat medan Michiganindexet sjönk och försäljningen i detaljhandeln steg mindre än väntat.

Dow Jones slutade 0,5 procent upp, en förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,2 procent. S&P 500 steg 0,7 procent och Nasdaq Composite ökade 0,7 procent.

Jeffrey Lacker, Fed-chef i Richmond, sade på fredagen att han tror att USA kommit ur en försvagning i konjunkturen och inlett en fas av återhämtningen i vilken tillväxten kan hålla sig över den långsiktiga trenden. Tillväxten väntas bli 3,5-4 procent under 2011.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var övervägande lägre under måndagens handelssession. Shanghai Composite tappade 3,0 procent sedan centralbanken på fredagen höjt bankernas reservkrav med ytterligare 50 punkter, till 19,00 procent. I övriga Asien var marknadsrörelserna mer begränsade. Hongkongs Hang Seng Index tappade 0,6 procent och Nikkei 225 var oförändrad.

För svensk del har Trelleborg meddelat att det bildar ett samriskbolag med Freudenberg inom antivibrationslösningar. Det nya bolaget får en omsättning på cirka 12 miljarder kronor.

VBG får en köprekommendation i måndagens upplaga av Dagens Industri. Den allt högre efterfrågan på lastbilar kommer enligt tidningen att ge fina vinstlyft för VBG, som säljer släpvagnskopplingar.

Börsveckan rekommenderar i det senaste numret till köp av B&B Tools, Rejlers, Malmbergs, Clean Tech East, OEM och Balder. För Seco Tools och Orexo blir rådet avvakta.

BMO Capital Markets har sänkt rekommendationen för Lundin Mining till market perform från tidigare outperform. Riktkursen är fortsatt 8 kanadadollar, motsvarande 54 kronor.

Av övriga nyheter finns att BP och Rosneft kommit överens om att bilda en strategisk allians. Bolagen planerar gemensamma projekt i den ryska arktiska sockeln och ska bland annat utveckla tre licensblock.

Måndagens agenda är tunn. I Europa har eurogruppen möte, vilket åtföljs av ekofinmöte på tisdagen.

Senare i veckan finns bland annat tyska ZEW-index på tisdagen, bostadsbyggandet i USA på onsdagen och statistik över BNP, KPI, industriproduktion och detaljhandel i Kina och försäljning befintliga bostäder och Philadelphia Fed index från USA på torsdagen. På fredagen kommer tyska IFO-index.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Range RoverAnnons

Laddad för långresor

Laddhybriderna har tagit ett stabilt grepp om den svenska bilmarknaden.

Ett av de bilmärken som ligger långt framme är brittiska Land Rover.

2020 är året när laddbara bilar på allvar började breda ut sig på de svenska vägarna. Hittills i år har 77 000 laddbara bilar registrerats, vilket gör att andelen nyregistrerade laddhybrider ökat med hela 158 procent jämfört med 2019. 

Enbart under november månad motsvarade hybridmodellerna 38,7 procent av samtliga nyregistreringar av personbilar i Sverige. Det visar att försäljningen av laddbara bilar nu är större än både bensin- och dieselbilar.

Tweed och teknologi

Det brittiska bilmärket Land Rover står med bakhjulen fast förankrade i en tradition där bra komfort och trygg fyrhjulsdrift alltid har varit en framgångssaga.

Samtidigt snurrar framhjulen nyfiket mot den nya tidens smarta och säkra suv, klädd i lika delar elegant brittisk tweed och teknologi.

Den snabba och stora efterfrågan på laddhybrider gör nu att hela bilmärkets Range Rover-familj i dag även finns med förfinad elkraft.  En av modellerna är Range Rover Evoque, som med sina läckra linjer blivit en ständigt återkommande prisvinnare sedan den första gången introducerades för exakt tio år sedan.

Modellen som gillar både stad och landsbygd

Hybridversionen Range Rover Evoque PHEV lanserades tidigare under året. Med den här plug in-hybriden går det att rulla upp till 55 kilometer på ren eldrift. 30 minuter tar det sedan för att ladda batteriet upp till 80 procent med hjälp av en DC-snabbladdare. 

Allt om Range Rovers elkraft här 

Genom att kombinera den klassiska förbränningsmotorn med en modern elmotor skapas en dynamik ur det bästa av två olika tekniker. I standardkörläget kombineras bensin- och eldrift. I EV-läget rullar Range Rovern på ren eldrift. Övergången mellan motorerna sker i det närmaste sömlöst – och gör att Range Rover Evoque PHEV med sin fyrhjulsdrift glider fram på både snöfria stadsgator och över decimeterdjupa vita vintervidder. Alldeles oavsett om du väljer att köra mer eller mindre ljudlöst.

Land Rover erbjuder en mängd olika alternativ för laddning, antingen om du parkerar hemmavid eller är på väg runt riket. Med en mode 2-laddkabel görs den längre fulladdningen över natten, och med en installerad laddbox därhemma nås full laddning efter bara drygt två timmar.

Vanliga frågor och svar om hybridbilar 

Sofistikerat kraftfull

När det kommer till kombinationen kraftfullhet och nyskapande har Range Rover Sport blivit en ikonisk modell ända sedan lanseringen för 16 år sedan. 2018 rullade den första gången ännu tydligare mot framtiden som plug-in hybrid. 

Innanför ett sofistikerat yttre väntar 404 hästkrafter i ett sportigt paket – fördelade på bensinmotorns 300 hk i kombination med en elmotor på 85 kW. Elmotorn ger upp till 51 kilometer utsläppsfri bilkörning. 

I standardutrustningen på hybridmodellen av Range Rover Sport ingår bland annat ett Drive-paket som innehåller en rad funktioner för att göra vinterresan både tryggare och säkrare; som trötthetsvarnare, övervakning av döda vinkeln och avläsare av vägskyltar. 

Uppvärmd framruta och uppvärmd ratt är några andra detaljer som är med och skapar den ombonade känsla det är att ta plats och sjunka ner i förarsätet på väg mot ännu en resa.

Komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper genomsyrar både Range Rover Sport PHEV och Range Rover Evoque PHEV. Just nu erbjuds många specialpaketerade Signature-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen här för privatpersoner 

Mer om kampanjen här för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?