Stockholmsbörsen: Lundinbolag i topp

Stockholmsbörsen handlades i en slagig tendens på torsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna.

Klockan 13.15 var OMXS30 0,1 procent upp till noteringen 1.175,1. Omsättningen uppgick till 7,9 miljarder kronor.

Hennes & Mauritz B var klart mest omsatt och steg 3,4 procent till 229:60 kronor. Handelsbanken Capital Markets har upprepat rekommendationen köp på H&M. Med ett antagande om en ihållande ebitda-marginal om 26 procent får Handelsbanken fram en kassaflödesbaserad riktkurs om 400 kronor.

Lundin Mining steg 4,7 procent till 55:50 kronor sedan bolaget gått samman med kanadensiska Inmet Mining och bildar Symterra Corporation. Samgåendet sker genom en så kallad merger of equals. Det totala värdet på Symterra beräknas till 9 miljarder kanadadollar, motsvarande 62 miljarder kronor. Symterra kommer 2017 att ha potential att producera 500.000 ton koppar på årsbasis.

"Det nya bolaget blir attraktivt värderat och kommer att ha det lättare att finansiera tillväxtprojekt", skriver Credit Suisse i en kommentar.

Assa Abloy B föll 3,4 procent till 186:80 kronor. Bank of America/Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för Assa Abloy till underperform från tidigare neutral. Riktkursen höjs till 205 kronor från tidigare 190 kronor. Banken ser positivt på Assa Abloy i ett mer långsiktigt perspektiv men tror att negativa valuta- och råvarueffekter för stunden begränsar möjligheten till att revidera upp vinstestimaten.

ABB ökade 1,5 procent till 156:70 kronor. Berenberg har inlett bevakning av ABB med rekommendation köp. Riktkursen sätts till 25 schweizerfranc, motsvarande 173 kronor.

I banksektorn var det blandad utveckling. Swedbank A steg 0,9 procent till 98:85 kronor, SEB A klättrade 0,8 procent till 59:50 kronor medan Handelsbanken sjönk 1,8 procent till 220:30 kronor.

Spanien sålde under torsdagen femåriga obligationer för önskade 3 miljarder euro. Räntan blev 4,542 procent, jämfört med 3,576 vid en motsvarande auktion i november. Bud inkom för 2,1 gånger den erbjudna volymen. Även Italien lyckades sälja obligationer med löptid till 2015 och 2026 för totalt önskade 6 miljarder euro.

Bank of England lämnade som väntat sin basränta oförändrad på 0,5 procent. Klockan 13.45 kommer räntebesked från ECB och, där en helt enig analytikerkår räknar med oförändrade ränta. Intresse riktas som vanligt främst mot den efterföljande pressträffen med ECB-chefen Jean-Claude Trichet.

Swedish Match klättrade 0,4 procent till 199:50 kronor. ABG Sundal Collier har höjt rekommendationen för Swedish Match till köp från tidigare behåll. Riktkursen höjs till 235 kronor från tidigare 185 kronor. Bank of America/Merrill Lynch har höjt riktkursen till 230 kronor från tidigare 220 kronor.

Etrion var 15 procent upp till 5:80 kronor. Jacob Securities har upprepat rekommendationen köp på Etrion. Riktkursen är 1:44 dollar, motsvarande 9:70 kronor.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna kring oförändrat. USA-agendan bjuder på statistik över handelsbalansen i november och antalet nyanmälda arbetslösa förra veckan.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?