Stockholmsbörsen: Nervöst runt nollstrecket

Stockholmsbörsen handlades i en slagig tendens i den inledande handeln på torsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna.

Klockan 10.15 var OMXS30 0,1 procent upp till noteringen 1.175,6. Omsättningen uppgick till 3,1 miljarder kronor.

H&M B var klart mest omsatt och steg 2,8 procent till 228:20 kronor. Handelsbanken Capital Markets har upprepat rekommendationen köp på H&M. Med ett antagande om en ihållande ebitda-marginal om 26 procent får Handelsbanken fram en kassaflödesbaserad riktkurs om 400 kronor.

Lundin Mining steg 4,9 procent till 55:60 kronor sedan bolaget gått samman med kanadensiska Inmet Mining och bildar Symterra Corporation. Samgåendet sker genom en så kallad merger of equals. Det totala värdet på Symterra beräknas till 9 miljarder kanadadollar, motsvarande 62 miljarder kronor. Symterra kommer 2017 att ha potential att producera 500.000 ton koppar på årsbasis.

Fusionen sker genom att en aktie i Lundin Mining ger 0,3333 aktier i Symterra och en aktie i Inmet ger 3,4918 aktier. Lundin Minings nuvarande aktieägare kommer att få en ägarandel om 47 procent i Symterra. Inmets aktieägare kommer följaktligen att få 53 procent i det nya bolaget.

Assa Abloy B tappade 1,8 procent till 189:90 kronor. Bank of America/Merrill Lynch har sänkt rekommendationen för Assa Abloy till underperform från tidigare neutral. Riktkursen höjs till 205 kronor från tidigare 190 kronor. Banken ser positivt på Assa Abloy i ett mer långsiktigt perspektiv men tror att negativa valuta- och råvarueffekter för stunden begränsar möjligheten till att revidera upp vinstestimaten.

ABB ökade 1,6 procent till 156:90 kronor. Berenberg har inlett bevakning av ABB med rekommendation köp. Riktkursen sätts till 25 schweizerfranc, motsvarande 173 kronor.

Börserna i New York steg på onsdagen sedan den europeiska skuldoron dämpats av att Portugal lyckats sälja tre- och nioåriga statsobligationer för totalt 1,25 miljarder euro.

Dow Jones slutade 0,7 procent högre, dock en marginell försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,8 procent. S&P 500 steg 0,9 procent och Nasdaq Composite ökade 0,8 procent.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport Beige Book visade att den amerikanska ekonomin expanderade i en måttlig takt i slutet av förra året.

"Den ekonomiska aktiviteten fortsatte att expandera måttligt från november till och med december. De flesta distrikten indikerade att näringslivet hade positiva utsikter även om det fortfarande generellt var försiktigt", står det i Beige Book.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade övervägande uppgångar under torsdagens handelssession efter allmänt högre riskaptit. Nikkei 225 steg 0,7 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?