Annons

Räntor och valutor: Stabilt i Europa<br />

Europaräntorna visar små rörelser i måndagens inledande handel samtidigt som dollarn är fortsatt stark. Svenska räntor är stabila och kronan är lite svagare inför detaljhandelsstatistik från SCB.

Strax efter den svenska marknadens öppning är den svenska tioåriga räntan upp 1 punkt till 1,50 procent, medan den tyska tioåringen är oförändrad på 0,98 procent, jämfört med svensk stängning i fredags.

Inflationsstatistik på morgonen visade att Spaniens KPI-inflationstakt uppgick till -0,2 procent i september, upp från -0,5 i augusti.

Den tyska delstaten Sachsens KPI-inflation var samtidigt 0,9 procent.

Under dagen redovisar de delstater som utgör grunden för Tysklands preliminära inflation sina siffror och klockan 14.00 offentliggörs den preliminära statistiken för Tyskland.

Analytikernas förväntningar är att KPI ska sjunka med 0,1 procent jämfört med månaden före och stiga med 0,8 procent jämfört med ett år tidigare. I augusti uppgick inflationstakten till 0,8 procent.

Från europeiskt håll kommer även euroområdets konjunkturbarometer och indikator för företagsklimatet för september.

I augusti sjönk euroområdets förtroendeindikatorer mer än väntat, för både industrin och tjänstesektorn. I september väntas den samlade konfidensindikatorn för euroområdet, ESI, ha fortsatt ned till 99,9, från preliminära 100,6 i augusti. Förtroendeindikatorn för industrin väntas ha sjunkit ytterligare till -5,5, från -5,3.

Närmast på den svenska agendan står detaljhandelsstatistik från SCB för augusti månad. Enligt SME Direkts enkät bland analytiker väntas försäljningen i detaljhandeln ha ökat med 3,5 procent i augusti jämfört med motsvarande månad föregående år. Jämfört med månaden före väntas försäljningen ha stigit med 0,6 procent.

HUI Research noterade i samband med juliutfallet att försäljningstillväxten var positiv för dagligvaruhandeln medan sällanköpsvaruhandeln visade "något kyligare" siffror.

"Den positiva utvecklingen i juli för totala detaljhandeln får ses som god då många befarat att den värmebölja som rådde under stora delar av juli skulle bli ett hinder för konsumtionen", skrev HUI.

Swedbank noterar i ett kundbrev det varma vädret som en riskfaktor även för augustiutfallet, men enligt deras prognos bör dock ändå detaljhandeln "rekylera uppåt efter nedgången i juli".

Amerikanska räntor pekar svagt uppåt efter att ha sjunkit tillbaka efter svensk stängning i fredags.

På söndagen sade Richard Fisher, Fed-chef i Dallas, att Federal Reserve inte får "falla bakom kurvan" då de väger när styrräntorna ska börja höjas, och hänvisade till starkare amerikansk tillväxt och ett ökande lönepristryck.

Richard Fisher, som är en tydlig förespråkare för stramare penningpolitik som skydd mot inflation, sade också att ekonomiska rapporter som snart kommer att publiceras från hans distrikt kommer att "slå av er strumporna", rapporterar Bloomberg News.

Han sade att undersökningar om lönepristrycket i Dallas Feds distrikt var det högsta sedan före recessionen och att andra indikatorer också har stigit.

"Jag vill inte falla bakom kurvan här, jag tror att vi plötsligt kan få ett stråk med hög tillväxt, se viss löneinflation och det är då du börjar oroa dig", sade han.

Fed-ledamoten kallade USA:s BNP-tillväxt under andra kvartalet för "överstark" och refererade till upprevideringen från 4,2 till 4,6 procent i beräknad årstakt.

I eftermiddag publiceras statistik över privata inkomster och privatkonsumtion i augusti. Den förra väntas ha ökat med 0,3 procent och den senare med 0,4 procent. Det blir också siffror över kontrakterade husköp i USA i augusti. De väntas ha sjunkit med 0,5 procent från månaden före och med 1,4 procent från ett år tidigare.

På valutamarknaden visar dollarn fortsatt styrka mot både euro och yen, efter fredagens starka BNP-statistik.

Kronan är 1 öre svagare mot dollarn och ett halvt öre svagare mot euron.

fredag kl 9.05 (fredag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 7:2604 (7:2519) Statsobl 2y 0,16 (0,16)

EUR/SEK 9:2128 (9:2092) Statsobl 10y 1,50 (1,49)

EUR/USD 1:2689 (1:2700) Räntegap/ty 52 (51)

US obl 10y 2,54 (2,54) Tysk obl 10y 0,98 (0,98)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?