ECB lämnade som väntat styrräntan oförändrad efter torsdagens rådsmöte. Vid den efterföljande presskonferensen konstaterade chefen Jean-Claude Trichet att räntan var lämplig för närvarande, men höjde samtidigt tonen något i fråga om inflationen.
Han konstaterade att den aktuella inflationen i euroområdet var högre än väntat, främst beroende på energipriser. ECB ser fortsatt prisstabilitet på medellång sikt, men Jean-Claude Trichet varnade för att riskerna "kan röra sig mot uppsidan".
Budskapet skakade om ränte- och valutamarknaderna, den tyska tvåårsräntan steg snabbt 10 punkter, när ECB-chefen tycktes antyda att det inte är säkert att marknadens förväntningar om låga räntor länge är helt korrekta.
"Vi är konstant alerta, vi gör inga åtaganden i förväg om att inte röra räntan och vår räntenivå är designad för att leverera prisstabilitet", sade han.
Euron stärktes till 1:3340 som högst mot dollarn, från 1:3029 vid den svenska marknadens stängning på onsdagen. Utöver inflationsvarningar från ECB drevs den gemensamma valutan uppåt av fortsatta förhoppningar om att EU ska kunna hantera skuldkrisen och av viss statistikbesvikelse från USA.
Spanien sålde femåriga obligationer för önskade 3 miljarder euro. Räntan blev 4,542 procent, jämfört med 3,576 vid en motsvarande auktion i november. I måndags morse handlades dock den spanska femårsräntan över 5 procent. Bud inkom för 2,1 gånger den erbjudna volymen, upp från 1,6 procent i november.
4Cast konstaterar att Portugals relativt framgångsrika emissioner på onsdagen gjorde att intresset för den spanska emissionen inte var lika hett, den spanska verkar dock har gått "smidigt", enligt 4Cast bedömning. Enligt skärmindikationer var marknadsreaktionerna måttliga efter auktionsresultatet.
Även Italien lyckades sälja obligationer med löptid till 2015 och 2026 för totalt önskade 6 miljarder euro.
Torsdagens USA-statistik gav ett något splittrat intryck, men marknaden tog initialt främst fasta på en besvikelse om arbetsmarknaden.
Antalet nyanmälda arbetslösa i USA steg oväntat till 445.000 förra veckan, från 410.000 föregående vecka (väntat 410.000). Antalet nyanmälda arbetslösa ligger därmed åter på nivåerna från i oktober efter att ha sjunkit mot slutet av 2010.
Företrädare för statistikmyndigheten påpekade att veckostatistiken är volatil runt årsskiftet, och den första veckan på året är "historiskt den högsta veckan" för nyanmälda arbetslösa, före säsongsjustering. Därmed ger fyraveckorssnittet en bättre bild av utvecklingen, och där noterades en uppgång till 416.500 förra veckan, från 411.000 veckan före.
RDQ Economics valde att ta fasta på fyraveckorssnittet, och konstaterade att ökningen trots allt var måttlig. De håller fast vid att veckostatistiken kommer att förbättras i takt med ett bättre jobbskapande senare under första halvåret.
Underskottet i USA:s utrikeshandel var i stort sett oförändrat i november jämfört med oktober, 38,3 miljarder dollar. Det var dock ett klart mindre underskott än de 40,5 miljarder som väntades, enligt Bloomberg News enkät. Utfallet bör bidra till att ekonomer kan komma att justera upp prognoserna för USA:s BNP under fjärde kvartalet.
Amerikanska producentpriser steg 1,1 procent i december jämfört med i november, mer än väntade 0,8 procent. Rensat för energi och livsmedel stannade dock uppgången på 0,2 procent, i linje med förväntningarna.
Den amerikanska tioårsräntan sjönk efter den svenska marknadens stängning på onsdagen, efter en lyckad emission. På torsdagen blev nettorörelserna begränsade och vid den svenska marknadens stängning noterades tioårsräntan till 3,36 procent, 3 punkter lägre än vid samma tid på onsdagen.
Svenska statsobligationsräntor steg 2-4 punkter på torsdagen, tioårsräntan upp 3 punkter till 3,25 procent och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 19 punkter (20).
Den svenska tvåårsräntan steg dock endast 2 punkter, till 1,85 procent, medan tyska tvåårsräntan steg 11 punkter, till 1,07 procent. Ett resultat av detta blev att kronan tappade delar av de senaste dagarnas förstärkning mot euron.
Martin Enlund, valutastrateg på Handelsbanken, har hissat varningsflagg för att de för närvarande allmänt mycket starka förväntningarna om fortsatt kronförstärkning till stor del baseras på prognoser om att Riksbanken kommer att fortsätta höja styrräntan medan ECB väntas lämna refiräntan oförändrad under överskådlig framtid.
ECB-chefens budskap på torsdagen kan komma att påverka marknadens prognoser om hur den korta räntespreaden mellan Sverige och euroområdet kommer att utvecklas framöver.
Euron stärktes knappt 6 öre, till 8:91, mot kronan medan dollarn försvagades drygt 10 öre till 6:69. TCW-index steg till 121,63 (121,56).
SCB meddelade att KPI-inflationen steg till 2,3 procent i december, från 1,8 procent i november. Det var i linje med SME Direkts konsensusprognos, men högre än Riksbankens prognos på 2,2 procent. KPIF-inflationen steg till 2,3 procent, från 1,9 procent i november. Såväl SME Direkts prognosenkät som Riksbankens prognosbana pekade mot 2,2 procent.
Energi- och livsmedelspriser, och boräntor, ligger bakom en betydande del av decemberinflationen. Olle Holmgren, ekonom på SEB, konstaterade att kärn-KPI-inflationen sjönk i linje med bankens prognos i december, men fortsatt stigande priser på energi och livsmedel bidrar till att förändra utsikterna för låg inflation under 2011 något.
"Inflationen kan bli en större fråga för Riksbanken även om de drivande faktorerna troligen kommer att ses som övergående", skriver Olle Holmgren i ett kundbrev.
Ekonomerna på Swedbank presenterade en ny konjunkturprognos på torsdagsförmiddagen, där de räknar med att Sveriges BNP stiger 3,3 procent i år och 2,1 procent 2012. Ekonomerna konstaterar att återhämtningen har varit starkare än beräknat. För 2011 räknar Swedbank med att hushållens konsumtion blir en viktig tillväxtmotor, med stöd från en allt starkare arbetsmarknad. Swedbank räknar med att Riksbanken höjer reporäntan till 2,25 procent till slutet av 2011.