Stockholmsbörsen: Kurserna pendlar kring nollstrecket

Stockholmsbörsen handlades i en oregelbunden tendens på onsdagen och utvecklades något sämre än de ledande europeiska börserna.

Klockan 14.00 var OMXS30 0,2 procent upp till noteringen 1.176,1. Omsättningen uppgick till 6,8 miljarder kronor.

Banksektorn steg i likhet med sina europeiska kollegor. Swedbank A ökade 1,3 procent till 97:80 kronor, SEB A avancerade 1,4 procent till 58:90 kronor och Nordea var 0,7 procent upp till 74:40 kronor.

Portugal sålde på onsdagen tre- och nioåriga statsobligationer för totalt 1,25 miljarder euro. Den avsedda volymen var mellan 0,75 och 1,25 miljarder euro. Obligationer med löptid till oktober 2014 såldes för 650 miljoner euro, till en ränta på 5,396 procent. Obligationer med löptid till juni 2020 såldes för 599 miljoner euro, till en ränta på 6,716 procent.

Teleoperatörer utvecklades svagare än marknaden i övrigt efter analytikernedgraderingar. Tele2 B föll 1,7 procent till 142:90 kronor. ABG Sundal Collier har sänkt rekommendationen för Tele2 till sälj, från tidigare behåll, och pekar på att teleoperatören möter en avmattning i långsam takt i Ryssland.

Telia Sonera sjönk 0,7 procent till 53:70 kronor. Barclays Capital har sänkt sin rekommendation för den europeiska teleoperatörssektorn till negativ från tidigare positiv.

I verkstadssektorn var det oregelbundet efter tisdagens skarpa uppgångar. SKF B steg 0,9 procent till 195:70 kronor medan Atlas Copco A tappade 0,6 procent till 168:70 kronor och Sandvik var 0,7 procent ned till 133:80 kronor.

Tysklands BNP ökade med 3,6 procent under helåret 2010, jämfört med 2009. Det var den högsta tillväxttakten sedan återföreningen 1990. Analytiker hade väntat sig en uppgång med just 3,6 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

RNB steg 4,8 procent till 7:65 kronor efter att bolagets försäljningssiffror för december månad blivit bättre än den svenska klädmarknaden generellt. Bolagets försäljning lyftes av tidigarelagd reaperiod för Polarn O. Pyret.

PA Resources steg 2,8 procent till 5:60 kronor. SEB Enskilda har upprepat rekommendationen köp och riktkurs 7:20 kronor.

"I går meddelade också Sonde Resurces resultat som var bättre än väntat från sin bedömning av brunnen Zarat North, vilket förbättrar chansen för att detta område bli en verklig framgång. Enligt vår mening väger detta upp den torra brunnen i Kongo, och vi upprepar rekommendationen köp", skriver SEB Enskilda.

Oriflame fortsatte ned i spåren av tisdagens vinstvarning och sjönk ytterligare 1,9 procent till 317:30kronor. Flera analytiker har sänkt sina riktkurser på Oriflame under dagen.

NCC B avancerade 1,7 procent till 155:90 kronor. Deutsche Bank har inlett bevakning av NCC med rekommendation köp och riktkurs 218 kronor.

Africa Oil lyfte 15 procent till 15:10 kronor. GMP har höjt riktkursen för Africa Oil till 4:25 kanadadollar, motsvarande 29:30 kronor, från tidigare 3:65 kanadadollar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?