ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Så mycket tjänar svenska jurister

Svenska jurister tjänar sämre än jurister i andra länder. Det vill ett nätverk av unga jurister ändra på och har därför dragit i gång en sajt på nätet där bland annat löneuppgifter på de stora Stockholmsbyråerna publiceras.

”Det är viktigt att öka transparensen hos de affärsjuridiska byråerna så att jurister som vill byta jobb ska kunna göra bättre val”, säger juristen Kaj Larsén på en svajig telefonledning från Zimbabwe.
Till vardags arbetar han på Ashurst, ett av företagen i undersökningen, men är utlånad till Skandia.

Tillsammans med några juristkollegor har han startat sajten www.legalbuzz.nu och hittills har man samlat in verkliga löneuppgifter från de viktigaste arbetsgivarna för nyexaminerade affärsjurister. Att det inte är helt okontroversiellt framgår bland annat genom att övriga bakom sajten valt att vara anonyma.

”Den svenska juristarbetsmarknaden har varit dåligt genomlyst om man jämför med till exempel den brittiska. Det behövs en oberoende sajt som tar upp detta och gensvaret är stort. Jag sitter på ett internetkafé under min semester och svarar på mejl från alla som hört av sig”, säger Kaj Larsén.

Ingångslönen för en nybakad jurist på de välrenommerade advokatkontoren är mellan 23.000 och 32.000 kronor, men redan efter några år stiger lönen snabbt för att hamna i spannet 50.000-70.000 kronor efter cirka fem års anställning. Men det är stora skillnader mellan byråerna och det är inte bara lönen som är viktigt att styra efter.

”Jag vill inte säga vilken byrå som är bäst. Linklaters har högst löner i Sverige just nu, men väger man in bonus så ändras bilden. På Vinge kan du få upp till fem och en halv månadslön i bonus om du arbetar hårt”, säger Kaj Larsén.

Han berättar att andra byråer har så kallad diskretionär bonus, det vill säga att den sätts utifrån en personlig bedömning av delägarna och ytterligare en byrå erbjuder juristen provision på de pengar hon eller han drar in. Totalt sett är svenska juristlöner lägre än i andra länder.

”De är lägre än i andra skandinaviska länder. Om man jämför med Danmark är de väsentligt lägre även om jag inte kan säga någon procentsats”, säger Kaj Larsén.

Varför tror du det är det så?
”Man har varit väldigt tacksam i Sverige för att få ett jobb och kanske inte brytt sig tillräckligt mycket om lönen”, säger Kaj Larsén.

 

Table

Tyck till