Nordenbörser: Skogsbolagen vinnare i Helsingfors

De nordiska börserna noterade blandade rörelser på onsdagen. Stöd kom från minskad skuldoro, som lyfte börserna i övriga Europa, inte minst i EMU-staterna. Helsingfors visade en bred uppgång medan Köpenhamn stängde ned.

Vid stängning var OMXN40 upp 0,4 procent till 1.138,8. Indexet inkluderar inte norska aktier.

Helsingforsbörsens OMXH25 steg 1,6 procent.

Stålbolaget Outokumpu var dagens vinnare med en uppgång på 5,9 procent. Öhman inledde bevakning med outperform.

Skogsbolagen låg också i täten. Danske Markets höjde riktkursen för UPM-Kymmene och Stora Enso till 16:20 respektive 9:10 euro. UPM gick upp 4,1 procent till 14:00 euro medan Stora steg 3,1 procent till 8:31 euro.

Oslobörsens OBX-index gick upp 0,9 procent. Statoil ökade 1,4 procent med stöd av ett stigande oljepris.

Yara steg 1,9 procent. Citigroup gav rekommendationen köp med hänvisning till hög global efterfrågan på livsmedel.

Köpenhamnsbörsens OMXC20 sjönk 0,3 procent.

Novo Nordisk och Novozymes tyngde med nedgångar på 1,7 respektive 2,6 procent.

Maersk steg 1,6 procent sedan HSBC höjt rekommendationen till övervikt från tidigare neutral.

Livsmedelsföretaget Christian Hansen presenterade ett resultat före skatt på 31,4 miljoner euro för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2010/11. Väntat var ett resultat om 31,1 miljoner, enligt SME Direkt. Aktien var ned 0,1 procent.

William Demant klättrade 3,3 procent sedan Deutsche Bank höjt rekommendationen till köp från tidigare behåll.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

De tillverkar lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef. 

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag. 

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger: 

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal. 

Bidrar i arbetet med att bekämpa pandemin 

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling. 

Fakta

Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?