Stockholmsbörsen: Verkstad tar täten

Stockholmsbörsen var klart högre vid lunchtid på tisdagen efter kraftiga uppgångar bland flera av verkstadsaktierna.

Klockan 12.45 var OMXS30 1,8 procent upp till noteringen 1.172,8. Omsättningen uppgick till 6,4 miljarder kronor.

Volvo B var mest omsatt och steg 2,0 procent till 120:10 kronor. Bank of America/Merrill Lynch har höjt riktkursen för Volvo till 130 kronor från tidigare 120 kronor och upprepat rekommendationen köp. Natixis har höjt riktkursen för Volvo till 134 kronor från tidigare 109 kronor.

Alfa Laval var 5,6 procent upp till 147:20 kronor efter att Morgan Stanley höjt rekommendationen till övervikt från tidigare jämvikt. Riktkursen höjs till 185 kronor från tidigare 120 kronor.

Morgan Stanley tycker att konsensus är överdrivet försiktigt vad gäller tillväxten inom marinsegmentet och Alfa Lavals värdering ser alltmer attraktiv ut. Slutmarknader, motsvarande 70 procent av Alfa Lavals intäkter, står inför en brant tillväxtutveckling, enligt Morgan Stanleys uppskattningar.

Sandvik avancerade 3,5 procent till 133:80 kronor, SKF B var 3,4 procent högre till 193:20 kronor och Atlas Copco A ökade 3,3 procent till 169:80 kronor.

"Vi bedömer att ledande indikatorer för verkstadssektorn som kapacitetsutnyttjande, capex och anbudsaktivitet pekar på ytterligare kraftig försäljningsexpansion. Det sker en snabb återaktivering av storskaliga capex inom viktiga branscher som kemi, råvaror och energi", skriver Morgan Stanley.

Sent på måndagen redovisade Alcoa ett resultat som var bättre än väntat för det fjärde kvartalet, 0,21 dollar per aktie, mot konsensus om 0,19 dollar. Däremot var försäljningen marginellt svagare än väntat. Vd Klaus Kleinfeld uttryckte sig dock relativt optimistiskt om framtiden och han räknar med att efterfrågan växer med ytterligare 12 procent efter en ökning med 13 procent 2010.

Marknadssentimentet förbättrades också generellt sedan Japans finansminister, Yoshihiko Noda, under natten sagt att landet planerar att använda delar av valutareserven till att köpa mer än 20 procent av de obligationer som ska emitteras av Europas särskilda stödprogram.

Oriflame föll 3,5 procent till 334:90 kronor efter att bolaget meddelat att omsättningstillväxten i lokal valuta för helåret 2010 blev 8 procent och nådde därmed inte bolagets prognos på 9 procent. Svagare efterfrågan i Emea- området samt CIS-regionen anges som orsak.

"Det har varit ett trögt år för Oriflame och det fortsätter även in i det fjärde kvartalet även om den rapporterade försäljningssiffran för kvartalet inte avviker mycket från konsensusbilden", säger en analytiker i en kommentar.

Lundin Mining steg 2,4 procent till 49:73 kronor. SEB Enskilda har höjt riktkursen för Lundin Mining till 58 kronor från tidigare 55 kronor och upprepar rekommendationen köp.

Tele2 B klättrade 2,3 procent till 145:20 kronor. Swedbank Markets har höjt rekommendationen för Tele2 till köp från tidigare neutral. Riktkursen höjs till 155 kronor från tidigare 150 kronor.

"Tele2 har en gynnsam exponering mot starka mobiltelefonmarknader som Sverige och Ryssland. Det överraskande starka kassaflödet under 2010 har lett till en låg nettoskuldnivå, även om man skulle förlora det välkända skattemålet", skriver Swedbank.

Astra Zeneca ökade 0,9 procent till 321:10 kronor. Citigroup har höjt rekommendationen för Astra Zeneca till köp från tidigare behåll. Riktkursen höjs till 34 pund, motsvarande 364 kronor, från tidigare 33 pund. Samtidigt har Jefferies sänkt riktkursen för Astra Zeneca till 29:75 pund, motsvarande 318 kronor, från tidigare 32 pund.

SAS var 3,5 procent högre till 26:70 kronor efter att bolagets månadsstatistik visat att passagerartrafiken ökade med 14,3 procent i december.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?