Råvaror: Basmetallerna vänder upp

Råoljan och ädelmetallerna visade mindre prisrörelser under tisdagsmorgonen, medan basmetallerna rekylerade upp efter en dryg veckolång period präglad av säljtryck.

Vid 8.45-tiden visade tremånadersterminen på koppar en uppgång på 114 dollar till 9.435.

Den chilenska Collahuasigruvans problem att skeppa koppar från den ordinarie hammen i Patache består, men lösningen är tills vidare att i stället gå via hamnen i Antofagasta. En tredje skeppning med koppar är på gång, enligt en talesman för gruvan. Det skriver Bloomberg News.

Zinken var samtidigt upp 24 dollar till 2.403 och nickel 437 dollar till 24.312.

Aluminium var upp 7 dollar till 2.495. Den amerikanska aluminiumproducenten Alcoa startade sedvanligt rapportperioden med sin delårsrapport på måndagskvällen och visade där ett resultat som överträffade analytikernas förväntningar. Bolaget flaggade dock för att efterfrågan på aluminium kan komma att påverkas av de åtstramningar som sker i Kina och som väntas fortsätta så länge behovet av en nedkylning av ekonomin består. Åtstramningarna väntas få effekt på investeringarna inom byggsektorn och på bilförsäljningen.

På ädelmetallmarknaden fortsatte guld och silver upp under morgonen. Spotpriset på guld var strax före klockan 9 upp knappt 2 dollar till 1.377:65 dollar per uns. Silverpriset var upp 0:10 dollar till 29:19 dollar per uns.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en nedgång på 0:04 dollar vid 9-tiden till 89:21.

Oljan inledde annars veckan med stigande trend på måndagen, stärkt av uppgifter om utbudsstörningar i USA. Trans-Alaska pipeline i Alaska, som transporterar 15 procent av USA:s råoljeproduktion, stängdes den 8 januari på grund av läckage.

De senaste rapporterna talar nu om att operatören Alyeska Pipeline Service förbereder en bypasslösning för att kunna återstarta leveranserna via rörledningen. Operatören har dock inte velat ge några prognoser för när leveranserna åter kan komma igång. En anonym källa med insyn i verksamheten har dock uppgett att Alyeska siktar på att komma igång under denna vecka.

Även om utbudsstörningen satt spår i råoljepriset är signalerna från de raffinaderier på den amerikanska västkusten som försörjs via rörledningen att stoppet ännu inte gett någon märkbar påverkan. Befintliga lager har gjort att produktionen kunnat upprätthållas.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?