Räntor & valutor: Japanskt besked stärkte euron

Amerikanska statspappersräntor fortsatte att sjunka svagt i USA-handeln efter den svenska marknadens stängning på måndagen när den europeiska skuldkrisen fortsatte att locka köpare till säkra statspapper. Utvecklingen vände dock i Asienhandeln efter besked om att även Japan är redo att stötta europeiska krisländer.

Fedchefen i Atlanta, Dennis Lockhart sade på måndagskvällen att återhämtningen i USA-ekonomin har fått ett varaktigt momentum, men han räknar med att ett antal hinder, som en svag bostads- och kreditmarknad samt osäkerhet bland arbetsgivare, kommer att hämma tillväxten.

Aluminiumproducenten Alcoa rapporterade ett resultat som var bättre än väntat för det fjärde kvartalet, 0,21 dollar per aktie, väntat 0,19 dollar. Däremot var försäljningen marginellt svagare än väntat, vilket tyngde aktien i efterhandeln på måndagskvällen. Vd:n Klaus Kleinfeld uttryckte sig dock relativt optimistiskt om framtiden och han räknar med att efterfrågan växer med ytterligare 12 procent efter en ökning med 13 procent 2010.

På eftermiddagens USA-agenda märks en konfidensindikator för de mindre företagen från NFIB, National Federation of Individual Business, klockan 13.30.

De amerikanska småföretagen har släpat efter när den amerikanska ekonomin vände upp efter recessionen, men de fyra senaste månaderna har NFIB konfidensindex börjat klättra uppåt. Den senaste noteringen, för november, visade en uppgång till 93,2 från 91,7 i oktober, vilket var högre än de 92,3 som väntades enligt Bloomberg News prognosenkät.

William Dunkelberg, chefekonom på NFIB, sade då att det var uppmuntrande att se en betydande förbättring i förväntningarna om den ekonomiska utvecklingen, vilket är avgörande för om konsumtionen och sysselsättningen ska kunna höja sig över "överlevnads- och ersättningsnivåer".

Nu räknar analytikerna i Bloomberg News enkät med att indexet ska ha stigit ytterligare, till 94,3, i december. Det skulle vara fortsatt under genomsnittliga nivån för NFIB- indexet sedan januari 2000, 97,2.

Senare kommer veckodata om försäljningsutvecklingen i detaljhandelskedjorna från ICSC/Goldman Sachs, klockan 13.45, samt från Redbook, klockan 14.55, och klockan 16.00 kommer vidare statistik över amerikanska grossistlager i november, som väntas ha ökat 1,0 procent.

Dessutom talar Fedchefen i Philadelphia, Charles Plosser, klockan 14.30 och fedchefen i Minneaplois, Narayana Kocherlakota talar klockan 20.00.

Båda dessa herrar är i år röstande ledamöter i Federal Reserves penningpolitiska kommitté, Fomc, och tillsammans med ytterligare en ny röstande i Fomc, Fed Dallas Richard Ficher, har de betraktats som relativt hökaktiga, bland annat genom att uttrycka tveksamhet om Feds nya program för obligationsköp för 600 miljarder dollar. Nu har dock såväl Narayana Kocherlakota som Richard Fisher, i intervjuer med Wall Street Journal/Dow Jones, gett uttryck för att de kommer att stödja ett slutförande av obligationsköpprogrammet. Däremot är de skeptiska till en utökning av programmet.

USA-räntorna vände svagt upp i Asien på måndagen efter att finansminister Yoshihiko Noda sade att Japan planerar att använda delar av landets valutareserv till att köpa mer än 20 procent av de obligationer som ska emitteras av Europas särskilda stödprogram.

Beskedet bidrog också till att stärka euron, åtminstone tillfälligt, och analytiker säger till Bloomberg News beskedet är en signal om global enighet för att "rädda Europa".

Kina rapporterade en fortsatt kraftig ökning i valutareserven i december, och utlåningen i bankerna översteg samtidigt analytikernas förväntningar.

Valutareserven steg till 2.847,3 miljarder dollar i december från 2.767,8 miljarder i november. Det motsvarar en ökning med 18,7 procent jämfört med december 2009 och utfallet var väl över analytikernas konsensusprognos på 2.760 miljarder dollar i december.

Bankerna förmedlade 480,7 miljarder yuan i nya lån under månaden (564,0 i november). Analytiker hade väntat en nyutlåning på 360,0 miljarder yuan i december.

Statistikutfallet ökar trycket på Kina att låta valutan, yuanen, stärkas. Vice centralbankschefen Yi Gang flaggar också för utökad flexibilitet i växelkursen i en artikel i tidningen China Forex Magazine. Enligt Yi Gang kan en mer flexibel valuta bidra till att minska handelsöverskottet och samtidigt dämpa det inflationstryck som uppstår till följd av överskotten.

Den europeiska makroagendan är tunn på tisdagen, intresse riktas mot italienska och grekiska växelemissioner på förmiddagen men i fråga om statspappersemissioner riktas uppmärksamheten mer mot Portugals obligationsemissioner på onsdagen.

I Sverige riktas blickarna på tisdagen främst mot SCB:s tjänsteproduktionsstatistik för november, klockan 9.30, och samtidigt redovisar Riksgälden utfallet för statsfinanserna i december.

tisdag 6.25 (måndag kl 16.15)

=================================== USD/SEK 6:8878 (6:9061) EUR/USD 1:2936 (1:2908) EUR/SEK 8:9122 (8:9142) USD/JPY 83:08 (82:92) Jp obl 2 0,17 (0,18) Jp obl 10 1,18 (1,20) Ty obl 2 0,86 (0,86) Ty obl 10 2,87 (2,86) US obl 2 0,58 (0,58) US obl 10 3,30 (3,29) Per-Anders Degerman +46 8 5191 7936 Nyhetsbyrån Direkt


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?