Stockholmsbörsen: Ny oro för skuldkrisen

Kurserna på Stockholmsbörsen fick en sjunkande start på måndagen.

Nedgången var dock inte lika stor som på de ledande Europabörserna. Portugal är fortfarande under press att ta emot finansiellt stöd. Landets obligationsemission den 12 januari kan trigga ett hjälppaket, rapporterar CNBC. På Köpenhamnsbörsen rusade Danisco 26 procent sedan amerikanska DuPont lagt ett uppköpsbud på livsmedelsföretaget.

SIX Generalindex var klockan 10.00 ned 0,3 procent till 356 medan OMXS30-index minskade 0,3 procent till 1.155. Omsättningen var 1,9 miljarder kronor.

Medicinteknikföretagen hörde till vinnarna på Large Caplistan. Elekta avancerade 1,2 procent till 263,50 kronor och Getinge 2,9 procent till 147,40 kronor.

Teleoperatören Tele2 tappade 1,9 procent till 142,80 kronor. Banken Credit Suisse har sänkt rekommendationen för aktien till neutral från outperform och riktkursen till 150 kronor från 160. Orsaken är att tillväxten i Ryssland mattas.

Fastighetsbolaget Fabege försämrades 2,3 procent till 76,90 kronor. Banken UBS har sänkt rekommendationen för aktien till neutral från köp. UBS bedömer att vid den nuvarande kursen är bolagets attraktion balanserad av de pågående skattemålen och genom högre exponering mot rörliga räntor än snittet i sektorn. UBS tror att vinsten kommer att minska med 18 procent under 2011.

Flygbolaget SAS dök 3,0 procent till 26,10 kronor. Det är troligare att flygbolaget SAS går samman med ett annat bolag än att bolaget blir uppköpt, säger styrelseordförande Fritz Schur i en intervju med den danska tidningen Berlingske Tidene.

Drug deliveriföretaget Orexos partner ProStrakan Group har fått godkännande av Abstral från det amerikanska läkemedelsverket FDA. Abstral är ett medel för behandling av genombrottssmärta hos cancerpatienter. Aktien höjdes 14,7 procent till 46,80 kronor.

IT-bolaget Intoi ska byta namn till IAR och samtidigt dela ut distributionsbolaget Deltaco till aktieägarna. Resultatet blir två små men intressanta bolag, tycker Dagens Industri och rekommenderar köp av aktien. Kursen klättrade 3,9 procent till 34,90 kronor.

Datalagringsföretaget Proact förvärvar Databasement med verksamhet i Holland, Belgien och Spanien. Databasement omsätter drygt 20 miljoner euro om året. Köpeskillingen om 14 miljoner euro motsvarar sju gånger Databasements EBITA-resultat. Förvärvet påverkar Proacts resultat positivt redan under innevarande kvartal. Aktien ökade 2,7 procent till 115 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?