Räntor & valutor: Lägre räntor och starkare dollar

De svenska obligationsräntorna har inlett veckans handel på lägre nivåer. Räntenedgången har varit något större för den svenska tioårsräntan, jämfört med den tyska motsvarigheten.

Bland valutorna har dollarn stärkts ytterligare mot euron, efter förra veckans dollarförstärkning. Kronan har stärkts något mot euron men försvagats med ett par ören mot dollarn.

"En oro över skuldsituationen i euroområdet fortsatte att tynga euron under helgen. Vi ser ytterligare dollarstyrka då situationen i Europa fortsätter är fortsatt oklar", skriver Jenny Mannent på Handelsbanken, i ett morgonbrev.

Brasilien varnar för att världen är på väg mot ett fullt utvecklat handelskrig och landets regering förbereder nya åtgärder för att förhindra ytterligare appreciering av Brasiliens valuta. Det skriver Financial Times på framsidan av måndagens upplaga.

I höstas varnade Brasilien för ett valutakrig.

"Detta är ett valutakrig som övergår till ett handelskrig", säger landets finansminister nu till finanstidningen.

Under förra veckan genomfördes interventioner på valutamarknaden av Brasilien, Chile och Peru.

Industriproduktionen i Frankrike ökade med 2,3 procent i november jämfört med månaden innan. Utfallet kan jämföras med analytikernas förväntningar som var ett utfall om +1,0 procent. I oktober sjönk industriproduktionen med 0,8 procent, jämfört med månaden innan.

Kina noterade ett överskott om 13,1 miljarder dollar i handelsbalansen under december. Utfallet kan jämföras med ett överskott om 22,9 miljarder dollar månaden innan.

Analytikernas förväntningar låg på ett handelsbalansöverskott om 21,7 miljarder dollar under december, enligt Dow Jones Newswires.

Under helåret 2010 uppgick Kinas överskott i handelsbalansen till motsvarande 183,1 miljarder dollar.

Exporten steg med 17,9 procent, vilket kan jämföras med väntade +24,0 procent och en exportökning om 34,9 procent i november. Importen ökade med 25,6 procent, vilket kan jämföras med väntade +24,3 procent och en importökning om 37,7 procent i november.

Kina avser att undvika att erbjuda spekulerande fonder tillfälle för fortsatt arbitragehandel genom en lämplig användning av växelkurs- och räntemekanismer.

Det uppgav en senior tjänsteman inom State Administration of Foreign Exchange i en intervju som publicerades i tidningen the Century Weekly under måndagen.

Liu Wei, som ansvarar för SAFE:s avdelning för allmänna frågor (Department of General Affairs), gick inte in på några närmare detaljer kring mekanismerna men sade att SAFE kommer att öka bevakningen av gränsöverskridande valutakursflöden samt av bankernas valutakursverksamheter.

Indiens underskott i handelsbalansen uppgick till motsvarande 2,6 miljarder dollar i december, vilket var den lägsta nivån på tre år. Det framgick av statistik från det indiska handelsdepartementet under lördagen.

Indiens export ökade med 36,4 procent i årstakt i december till 22,5 miljarder dollar. Det var den högsta nivån på närmare tre år. Importen minskade samtidigt med 11,1 procent i årstakt till 25,1 miljarder dollar. Det var den lägsta importnivån på 14 månader.

Statsminister Fredrik Reinfeldt vill införa det utlovade femte steget i jobbskatteavdraget den 1 januari 2012, sade han i en intervju med SVT:s Rapport i helgen.

Under förutsättning att svensk ekonomi fortsätter att utvecklas i rätt riktning och att det finns ekonomiskt utrymme vill Reinfeldt införa det femte steget i jobbskatteavdraget, sänkning av inkomstskatten. Förbehållet är att det måste passa konjunkturmässigt och att allianspartierna måste enas.

Janet Yellen, vice ordförande i Federal Reserve, försvarade under lördagen centralbankens program för obligationsköp som genomförs för att stödja den ekonomiska återhämtningen.

"Det kommer inte att vara någon patentlösning, men jag tror att det kommer vara effektivt i att främja en maximal sysselsättning och prisstabilitet", sade Janet Yellen i ett tal under en årlig konferens för American Economic Association, rapporterar Dow Jones Newswires under natten till söndagen.

Janet Yellen uppges vidare ha besvarat kritik som riktats mot programmet med att lyfta fram en analys inom centralbanken som indikerar att obligationsköpprogrammet kan bidra till att skapa 700.000 arbeten. Tillsammans med ett tidigare program, där centralbanken köpte bolåne- och statsobligationer under 2009 och under inledningen av 2010, kan omkring 3 miljoner tjänster ha skapats.

Narayana Kocherlakota, ordförande för Federal Reserve Bank of Minneapolis, kommer troligen stödja centralbankens program för obligationsköp på 600 miljarder dollar när han deltar i en policyomröstning för första gången senare under månaden.

Det uppgav Narayana Kocherlakota i en intervju under förra veckan, rapporterar The Wall Street Journal på söndagskvällen.

Fed-ledamoten erkänner att han var tveksam vid lanseringen av programmet och att han är motvillig till att expandera det. Han tillägger samtidigt att det inte är troligt att han kommer att eftersträva en penningpolitisk åtstramning under den närmaste tiden framöver.

Beträffande den amerikanska ekonomin sade Kocherlakota att han har blivit mer optimistisk under de senaste veckorna. Vidare bedömer han att det inte råder lika mycket lediga resurser i arbetsmarknaden som en del andra beslutsfattare inom centralbanken anser.

Närmast på dagens agenda väntas svensk industristatistik för november, vid 09.30. Vid samma tidpunkt släpps konsumentprisstatistik från Danmark.

Från Norge släpps ett KPI-utfall för december, vid 10.00. Bland övriga händelser under förmiddagen väntas veckostatistik från Arbetsförmedlingen, vid 10.45.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EvondosAnnons

Robot bakom stark expansion

Evondos läkemedelsrobot ser till att användaren får rätt medicin i rätt tid och i rätt dos.
Evondos läkemedelsrobot ser till att användaren får rätt medicin i rätt tid och i rätt dos.

Evondos läkemedelsrobot skapar trygghet för patienter i 50 svenska kommuner – från Ystad till Kiruna. I Norden finns tjänsten tillgänglig i över 200 kommuner. Under 2021 flyttar Evondos fram positionerna med starka ägaren Verdane i ryggen. 

När framtidens vårdresurser ska räcka till fler har robotar en självklar plats. Redan idag har Evondos läkemedelsrobot levererat över sju miljoner läkemedelsdoser inom hemsjukvården. Med goda resultat och nöjda vårdgivare rullas roboten nu ut till allt fler kommuner i hela Norden.

– Vi har starka ägare i Verdane som vill investera och utveckla. Under 2021 ser vi fram emot att fortsatt växa, expandera och serva nya kommuner, säger Clarence Jacobson, Sverigechef för Evondos. 

Läkemedelsskåp och larmcentral

Evondos robot är på samma gång ett låst läkemedelsskåp som en effektiv larmcentral som levereras som en helhetstjänst till vårdgivaren. Roboten talar om för patienten att det är dags att ta medicin, patienten trycker på en knapp och dospåsen kommer ut. Om medicinen glöms åker den ner i ett låst fack och ett larm går vidare till vården. 

– Vi har en kamera inne i roboten som läser av namn, datum, tid och personnummer på varje dos. Skulle detta saknas kan den inte dela ut dosen och kommer att larma personalen. 

En av de stora fördelarna med Evondos tjänst är extremt hög tillförlighet. Över 99,4 procent av läkemedelspåsarna tas vilket innebär att vårdgivaren inte behöver åka ut mer än 0,6 procent av gångerna jämfört med tidigare. 

– Roboten kan också ge påminnelser för andra läkemedel som till exempel insulin – ett område som kommer att utvecklas.

Stark ägare riggar för snabb expansion

Under 2020 startade flera kommuner upp med införandet av robot. Clarence Jacobson tror att pandemin har skapat en ny medvetenhet kring att arbeta på nya sätt. 

– Vi kan se att kommuner har blivit mer mottagna och nyfikna. Och vi har kunnat utbilda på distans – att jobba smart kommer vi att fortsätta med! 

Clarence Jacobson ser stor potential för Evondos som är stadda i kassan. År 2020 omsatte man cirka 18 miljoner och år 2021 räknar bolaget med en omsättning på 30 miljoner. 

– Vi riggar för att kunna växa och omsätta över 100 miljoner inom några år. Med stark ägare i ryggen kan vi fortsätta investera i utveckling och i den svenska marknaden.

Om Evondos 

Evondos är branschpionjärer och marknadsledande inom både hembaserad robotik och automatiserad läkemedelsdosering. FoU och tillverkning av läkemedelsrobotar är placerad i Finland. Läs mer här.

 

Mer från Evondos

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Evondos och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?