1515

USA-börser: Wall Street visade styrka

USA-börserna avslutade veckan starkt med ytterligare uppgångar på fredagen.

USA-börserna avslutade veckan starkt med ytterligare uppgångar på fredagen. Fortsatt är det uppfattningen av makroekonomin som driver handeln på Wall Street.

Jobbrapporten för augusti lugnade marknaden och stärkte tron på att den amerikanska ekonomin inte är på väg mot en dubbeldipp. Rapporten visade på fortsatt hög arbetslöshet men också positiva tal på sysselsättningen i den privata sektorn.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average upp 1,2 procent till 10.448. S&P 500 steg 1,3 procent till 1.105 medan Nasdaq Composite ökade 1,5 procent till 2.234.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 950 miljoner aktier, medan den var 1,7 miljarder aktier på Nasdaq.

Under den gångna veckan vände index upp efter tre veckor med nedgångar. Dow Jones ökade 2,9 procent medan S&P 500 steg 3,7 procent.

"Alla har väntat sig så mycket dåliga nyheter och besvikelser. Det är mycket svårt att förespråka en dubbeldipp och en ny recession baserat på de här siffrorna", sade Hugh Johnson på Johnson Illington till Bloomberg News.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA minskade med 54.000 personer i augusti. Arbetslösheten var 9,6 procent, jämfört med 9,5 procent månaden före.

Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle ha minskat 105.000 jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till 9,6 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Sysselsättningen i den privata sektorn ökade med 67.000 personer i augusti, mot väntade +40.000.

"Marknaden tolkar jobbrapporten som positiv. Antalet sysselsatta inom den privata sektorn ökade mer än väntat och det var en positiv överraskning", sade Hugh Johnson.

Finansaktier och teknologi ledde uppgångarna. Samtliga aktier inom Dow Jones stängde på plus. JP Morgan ökade med 2,7 procent och Cisco med 2,6 procent.

3M steg 2,0 procent. Vd George Buckley sade på fredagen att 3M är intresserat av förvärv inom hälsovård och verkstad, enligt Bloomberg News.

Telekom var den sektor som sackade efter. AT&T var upp 0,2 procent.

Jobbsajten Monster var dagens vinnare inom S&P 500 med en uppgång på 7,0 procent.

Det sammanvägda ISM-indexet för tjänstesektorn sjönk till 51,5 i augusti jämfört med 54,3 månaden före, enligt Institute for Supply Chain Management, ISM. Bloomberg News snittprognos indikerade ett index på 53,2.

New York-börserna är helgstängda på måndagen på grund av Labor Day.

De amerikanska statspappren fortsatte att sjunka i takt med att börserna steg. Tioårsobligationen var upp 8 punkter till 2,70 procent.

Ericsson noterades 3 öre lägre än vid Stockholmsbörsens stängning.


Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?