1515

Stockholmsbörsen: Svajig öppning väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en oregelbunden till lätt negativ öppning när handeln i Europa inleds på tisdagen.

En marginell försvagning i USA efter europeisk stängning på måndagen samt svag utveckling i Japan under natten tynger marknadssentimentet.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,3 procent lägre, CAC 40 Index var 0,1 procent ned och DAX-terminen var oförändrad.

Börserna i New York stängde ned på måndagen sedan finansrelaterade aktier pressats av att Anglo Irish Bank fått sitt kreditbetyg sänkt av Moody's, vilket vägde över ökad fusions- och förvärvsaktivitet aktivitet.

Irland och även Portugals räntespreadar gentemot Tyskland steg kraftigt på måndagen och det uppges även ha förkommit rykten om aktivering av den europeiska stabilitetsfonden.

Dow Jones backade 0,4 procent, en marginell försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,3 procent. S&P 500 sjönk 0,6 procent och Nasdaq Composite backade 0,5 procent.

De asiatiska börserna var övervägande lägre på tisdagen efter den förnyade oron kring de europeiska skuldproblemen. Nikkei 225 tappade 1,1 procent. I övriga regionen var det dock mer begränsade nedgångar.

För svensk del har Kapp-Ahl redovisat ett resultat före skatt på 132 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i räkenskapsåret 2009/2010. Det var 14 procent sämre än väntat enligt SME Direkt. Försäljningen blev marginellt över förväntat.

Bolaget inledde det fjärde kvartalet med ett "något för stort lager" som successivt arbetats ned vilket påverkat bruttomarginalen negativt. Utdelningen föreslås bli 3,25 kronor per aktie, upp från 1,25 kronor, men lägre än snittförväntningarna på 3,63 kronor.

Skogssektorn kan påverkas av att UPM-Kymmene bekräftat att Myllykoski för samtal om att eventuellt förvärva bolagets verksamhet i Finland, Tyskland och USA.

Av övriga nyheter finns att det australiensiska gruvbolaget Rio Tinto sagt att det inte sett någon minskad efterfrågan efter att Kina begränsat energiförsörjningen till stålproducenter. Han sa även att bolagets järnmalmsverksamhet kör med full kapacitet.

Fordonsunderleverantören Michelin har meddelat att det avser ta in 1,2 miljarder euro i en riktad nyemission. Syftet med nyemissionen är främst att finansiera och accelerera Michelins tillväxt från och med 2011 och framåt.

På tisdagens Europaagenda finns preliminär KPI-data för september från de tyska delstaterna. Från Storbritannien rapporteras definitiv BNP-data för andra kvartalet klockan 10.30, enligt den senaste beräkningen steg BNP 1,2 procent jämfört med första kvartalet och 1,7 procent jämfört med andra kvartalet 2009, och analytiker räknar inte några förändringar i den slutliga beräkningen.

I Sverige presenterar SCB/HUI detaljhandelsstatistik för augusti klockan 9.30. Enligt SME Direkts prognosenkät väntas försäljningen ha ökat 3,9 procent i augusti jämfört med augusti 2009, efter att ha stigit 2,0 procent på årsbasis i juli.

Från USA kommer boprisstatistik för juli från S&P/Case Schiller, klockan 15.00. Enligt Bloomberg News enkät väntas bostadspriserna i USA:s 20 största städer ha sjunkit 0,10 jämfört med i juni och stigit 3,1 procent jämfört med juli 2009.

Klockan 16.00 presenterar Conference Board sitt index över hushållens ekonomiska förtroende i september, som väntas ha sjunkit till 52,1 från 53,5 i augusti.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?