1515

Stockholmsbörsen: Index stängde på plus

Stockholmsbörsen skakade snabbt av sig svag makrostatistik från USA på tisdagen och stängde över nollstrecket.

Vid 16-tiden fick kurserna sig en knäck. De amerikanska konsumenternas förtroende för privatekonomin uppgick till 48,5 i september. Marknaden hade förutspått en nivå på 52,1.

Dessförinnan på eftermiddagen stog börsen klart på plus efter att ha fallit tillbaka i den tidiga handeln.

SIX Generalindex ökade 0,5 procent till 330. OMXS30-index steg 0,4 procent till 1.091.

Omsättningen var 13,9 miljarder kronor.

Jonas Olavi, aktiestrateg på Nordea, pekade på att OMXS30-indexet börjar närmar sig 1.100-nivån, vilket ses som en psykologisk viktig barriär.

"Det finns en hel del tekniska signaler som är i spel nu och pekar på fortsatt uppsida. Det ska man ställa i kontrast till en ganska bistert tolkad räntemarknad. Men aktiemarknaden verkar ligga långt ut på skalan och vi tycker det ser fortsatt bra ut. Vi har varit positiva ett tag nu och har ingen anledning att ändra oss", sade Jonas Olavi till Nyhetsbyrån SIX tidigare på eftermiddagen.

En av dagens vinnare och den tredje mest omsatta aktien var Electrolux som steg 2,3 procent till 165,90 kronor. SEB Enskilda höjde rekommendationen från behåll till köp.

KappAhl kom med sin rapport för det fjärde kvartalet på morgonen. Bolaget uppvisade ett resultat före skatt som blev 15 procent sämre än vad analytikerna enligt SIX Estimates väntat sig. Försäljningen var dock något bättre än väntat. Samtidigt upprepades prognosen om troligtvis 25 nya butiker under 2010/2011 och det långsiktiga målet om 20 till 25 nya butiker per år.

"Vi trodde att vi skulle kunna hantera det stora lagret på ett bra sätt. Men så blev inte riktigt fallet, vi fick öka vår rea och det slog naturligtvis mot bruttomarginalen", sade KappAhls VD Christian W Jansson vid rapportkonferensen.

Jansson sade vidare att KappAhl ser att sourcingkostnaderna är på väg upp i alla bolagets inköpsländer, vilket bolaget kommer att möta med "blygsamma prisökningar", enligt VD:n. KappAhl sjönk 6,0 procent medan branschkollegan H&M som rapporterar på onsdagen, steg med 0,8 procent.

UPM-Kymmene uppgav att bolaget är i samtal med Myllykoski om en potentiell affär. Flera frågor är dock ännu olösta, och därför är det inte säkert om en transaktion kommer att kunna ske, enligt UPM. Myllykoski bekräftar att diskussioner förs.

UPM steg med omkring fem procent i Helsingfors under tisdagen. Sektorkollegorna Stora Enso och Holmen avancerade med 3,7 respektive 2,9 procent i Stockholm.

Volvos storägare Capital Group har sålt aktier för 3 miljarder kronor i verkstadskoncernen de senaste månaderna. Det betyder att Capital Group nästan har halverat sitt innehav i Volvo sedan årsskiftet. Volvo handlades upp med 0,4 procent.

Artimplant rusade 62 procent till 1,15 kronor efter att en pilotstudie bekräftat biomaterialföretagets användningsområde för Artelon Cosmetic. Pilotstudien, som har genomförts av Brånemarkskliniken, bekräftar att patienter med vävnadsdefekter framgångsrikt kan behandlas med Artelon Cosmetic.


Innehåll från SPPAnnons

1 av 5 anställda är felförsäkrad – så säkrar du att det blir rätt

SPP:s pensionsexpert Shoka Åhrman.
SPP:s pensionsexpert Shoka Åhrman.

Granskningar från bland annat FörsäkringsGirot visar att så många som en femtedel av alla anställda är felförsäkrad. Det är heller ingen hemlighet att många som administrerar de anställdas tjänstepensioner upplever att hanteringen kan vara komplicerad. SPP:s pensionsexpert Shoka Åhrman ger sina bästa tips för att förenkla administrationen.

Vill du få en kostnadseffektiv pensionsadministration? Ladda ner SPPs kompletta guide  

”Lova runt och hålla tunt” sänker förtroendet för dig som arbetsgivare direkt, även när det gäller frågor som pension. Därför är det viktigt att dokumentera överenskommelser för pension och andra förmåner. Särskilt i de fall då företaget saknar generella pensionspolicyer. Se också till att dessa dokument inte lämnar utrymme för tolkning och att de finns tillgängliga både för de som administrerar lön, pension och andra förmåner och för de anställda.

– Och låt för allt i världen inte dessa dokument bli en skrivbordsprodukt som samlar damm, säger Shoka Åhrman.

Du måste aktivt tillämpa överenskommelserna i samband med administration av pensionen för att de inte ska bli just tomma löften.

– Kanske lovade du den nyanställde chefen att en specifik förmån ska vara pensionsgrundande? Ja, då måste du aktivt se till att det kommer med i underlaget också.

Optimera pensionsadministrationen

Uppfattningar om att pension är komplicerat och tidskrävande kommer oftast ifrån otydlighet eller icke värdeskapande uppgifter, så se till att minska bruset i pensionsadministrationen. Det behöver finnas en tydlighet i informationsflödet mellan chefer, HR och administratörer i pensionsfrågan.

– Istället för att befästa att något är svårt bör vi fokusera på lösningar som gör det enkelt, menar Shoka Åhrman och fortsätter:

– Förutom god kommunikation och tydlig ansvarsfördelning är användarvänliga verktyg centrala för att spara tid och minska risken för manuella fel och förseningar.

Se till att den som ska utföra själva pensionsadministrationen har tillgång till enkla digitala tjänster och verktyg. På så vis kan ni skapa förutsättningar för att spara tid och undvika onödiga kostnader.

– Kom också ihåg att lika enkelt som det är för dig som arbetsgivare att ha koll ska det vara för dina anställda. Självklart ska även de ha tillgång till enkla digitala tjänster för att få en bra överblick av sin framtida pension.

Vill du få en kostnadseffektiv pensionsadministration? Ladda ner SPPs kompletta guide  

 

 

Mer från SPP

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SPP och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?