1515

Räntor och valutor: Kronan stärks

Europaräntorna visar rätt begränsade förändringar i den inledande handeln på tisdagen. I USA har framför allt långa räntor sjunkit på spekulation att Federal Reserve i kvällens räntebesked kan komma signalera beredskap för en ny omgång kvantitativa lättnader.

På valutamarknaden fortsätter kronan att gå från klarhet till klarhet och har stärkts mot både dollarn och euron under natten. Frånsett Fed riktas intresset även mot en irländsk obligationsemission under förmiddagen.

Den svenska tioårsräntan handlas oförändrat till 2,64 procent. Den tyska tioårsräntan handlas oförändrat till 2,46 procent.

I de senaste turerna kring det svenska riksdagsvalet riktas nu fokus mot sluträkningen av de förtidsröster som ännu inte räknats. Dessa röster kan medföra att alliansen får egen majoritet i riksdagen och därmed skulle all osäkerhet kring regeringsbildningen försvinna.

"Sannolikheten är ganska stor för att alliansen kommer att få en egen majoritet", säger Olle Folke, forskare i statsvetenskap vid Columbia University i USA, till Ekot.

Enligt Valmyndigheten väntas ett slutligt valresultat bli klart under onsdagskvällen eller under torsdag förmiddag.

Klockan 9.30 släpper Swedbank en ny konjunkturprognos, annars är det få hållpunkter för svensk del på tisdagen.

I Europa vänds blickarna mot emissioner av statspapper från såväl Spanien som Grekland och Irland. Särskild Irlands obligationsemission klockan 11.30 väntas tilldra sig intresse efter att landets räntespread gentemot Tyskland nådde nya rekordhöga nivåer under måndagen.

De amerikanska marknadsräntorna sjunker alltså i främst längre löptider på spekulationer om att Federal Reserves räntekommitté FOMC, som klockan 20.15 svensk tid lämnar räntebesked, kommer att besluta om eller åtminstone signalera ytterligare kvantitativa lättnader. Förväntningarna ligger främst på signaler om en beredskap för framtiden och inte att det redan nu skulle vara dags att vidta en ny omgång köp av värdepapper.

Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan har sedan måndagens stängning sjunkit 6 punkter till 2,68 procent samtidigt som tvåårsräntan är ned 1 punkt till 0,46 procent.

Spekulationerna om ytterligare lättnader sker mot bakgrund av den inbromsning som har skett i den amerikanska konjunkturen under senare tid och som enligt en del bedömare skulle kunna få Fed att starta en ny runda av köp av värdepapper. Frågan är dock om ekonomin verkligen försvagas tillräckligt kraftigt för att få Fed att genomföra ytterligare lättnader i penningpolitiken, särskilt som det under den senaste månaden har kommit tecken på att det ekonomiska läget stabiliserats.

JP Morgan tillhör dem som inte tror att Fed kommer att lägga om kursen redan i dag, men de menar att centralbanken kommer att signalera beredskap för att göra det.

"Givet den senaste tidens tecken på att inbromsningen har stabiliserats väntar vi oss inga åtgärder. Vi väntar oss däremot ett språk som antyder att de kan tänka sig att expandera balansräkningen igen om ekonomin inte visar tecken på förbättring", skriver JP Morgan i ett marknadsbrev där de gör bedömningen att ett oförändrat språkbruk därför bör tolkas som hökaktigt.

NBER, som daterar den amerikanska konjunkturcykeln, meddelade på måndagen att den amerikanska recessionen, som började i december 2007, avslutades i juni 2009. Recessionen varade därmed i 18 månader, vilket gjorde det till den längsta recessionen sedan andra världskriget.

Förutom räntebesked kommer från USA även statistik över bostadsbyggandet i augusti, som väntas ha ökat med 0,7 procent från i juni, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Australiens centralbank, RBA, signalerade i protokollet från räntemötet i september att landet troligen kommer att behöva högre räntor om centralbankens prognoser slår in. En stark utveckling inom gruvsektorn väntas driva ekonomin och stärka tillväxten.

På valutamarknaden försvagades dollarn under natten mot euron på spekulationerna om ytterligare kvantitativa lättnader, men har under morgonen i stort sett återtagit hela den försvagningen.

Den kinesiska yuanen handlas till den högsta nivån mot dollarn sedan 1993. Bidragande till det är att USA:s president Barack Obama på måndagskvällen kritiserade de kinesiska ledarna för att de inte har gjort "allt de sade att de skulle göra" för att låta yuanen stärkas.

Kronan har fortsatt att gå starkt under natten, även om den tappat lite under morgonen, och har sedan måndagens stängning stärkts 2 öre mot dollarn till 6:99 kronor, vilket är den starkaste nivån i år. Mot euron har kronan stärkts 2 öre till 9:14.

Janny Mannent, valutastrateg på Handelsbanken, säger till Nyhetsbyrån Direkt att kronan fortsätter att gynnas av den starka svenska ekonomin, efter ett litet uppehåll just före valet. Med en stark konjunktur och en förbättrad arbetsmarknad räknar alla med att Riksbanken fortsätter att höja reporäntan.

"Det kommer fortsatta räntehöjningar från Riksbanken samtidigt som nästan inget annat land diskuterar höjningar. I USA och Storbritannien pratar man om ytterligare stimulanser och Japan har intervenerat på valutamarknaden. När de släpper på likviditet och det samtidigt finns ett land som höjer räntan och har bra finanser så dras blickarna dit", säger Janny Mannent och drar en parallell till Australien, som befinner sig i en liknande situation som Sverige.

Hon tonar ned betydelsen av riksdagsvalet för kronkursen, val brukar sällan påverka valutor, inte ens i de fall då ett tydligt marknadsovänligt parti vinner valet. I stället lyfter Jenny Mannent fram just den starka svenska ekonomin som borgar för fortsatta räntehöjningar.

"Så fort man ser räntehöjningar köper man valutan", säger hon.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?