1515

Räntor och valutor: Yenen försvagas

Yenen försvagades kraftigt under natten efter att Japan intervenerat på valutamarknaden. Efter att som lägsta ha handlats just under 83 mot dollarn, den högsta nivån på 15 år, har yenen försvagats till 85:0 vid sjutiden.

Yenen tappade först på rykten om en intervention och sedan ytterligare efter att finansminister Yoshihiko Noda bekräftat att landet intervenerat på valutamarknaden.

Interventionen har också gynnat den japanska börsen och Nikkei 225 är upp 2,7 procent. Samtidigt sjunker japanska räntor, i främst längre löptider.

På USA-marknaderna spekuleras det i att Federal Reserve kommer att köpa mer obligationer, vilket fick USA- räntorna att fortsätta ned på tisdagskvällen samtidigt som dollarn försvagades. Efter den japanska interventionen har dock USA-räntorna stigit och dollarn återtagit lite mark.

Yenen försvagades alltså kraftigt efter att Yoshihiko Noda bekräftat att landet intervenerat på valutamarknaden, för första gången sedan 2004.

"Vi kan inte förbise dessa rörelser som kan ha en negativ effekt på stabiliteten i ekonomin och finansmarknaderna. Vi genomförde interventionen för att hejda de överdrivna rörelserna på valutamarknaden. Vi kommer att fortsätta att bevaka utvecklingen på marknaden noggrant och vi kommer att genomföra djärva åtgärder, inklusive ytterligare intervention om det skulle visa sig nödvändigt", sade han.

Han tillade att Japan har varit i kontakt med andra länder angående åtgärden utan att specificera om interventionen var en gemensam aktion. Finansministern ville inte säga något om omfattningen av dagens åtgärd utan hänvisade till att dessa siffror kommer att släppas senare.

Enligt chefskabinettssekreterare Yoshito Sengoku ses 82 yen per dollar som försvarslinjen för yenen. Han sade också att Japans regering söker förståelse från USA och Europa för interventionen.

Bank of Japans chef, Masaaki Shirakawa, sade i ett uttalande att dagens åtgärd bör "bidra till en stabil växelkursbildning".

Trots nattens kraftiga rörelser är flera analytiker tveksamma till om Japans åtgärder på lite längre sikt verkligen kan sätta stopp för yenförstärkningen, som till stor del drivs av utvecklingen globalt.

"Interventionen kommer enbart att lätta på yenens plötsliga förstärkning", säger Daisaku Uno, chefstrateg vid Sumitomo Mitsui Banking, till Bloomberg News och gör prognosen att yenen i slutet av året kommer att nå en ny rekordnivå mot dollarn på nivåer under 80.

Enligt Daisaku Uno kommer yenen troligen att fortsätta stärkas eftersom den amerikanska tillväxten bromsar, vilket sätter en ytterligare press på Federal Reserve att lätta på penningpolitiken ytterligare.

Andra analytiker är tveksamma till hur långt Japan kan komma på egen hand.

"Det är mycket svårt att se hur detta kan lyckas om det inte stöds av Federal Reserve och ECB. Orsakerna till att yenen stärks har inte förändrats. Fundamentalt beror det inte på händelser i Japan utan på vad som händer i USA och på andra ställen", sade Mitul Kotecha, global chef för valutastrategi vid Credit Agricole, till Bloomberg News.

Japanska räntor sjunker kraftigt i främst längre löptider och tioårsräntan har på tidig onsdagsmorgon sjunkit 8 punkter till 1,06 procent, från tisdagens svenska stängning.

USA-räntorna fortsatte alltså ned på tisdagskvällen på spekulation om att Fed kommer att återuppta köpen av statspapper.

Enligt Goldman Sachs chefekonom Jan Hatzius skulle obligationsköp för 1.000 miljarder dollar få tillväxten att lyfta 0,3-0,4 procentenheter, vilket han ser som ganska måttligt och inte något som helt skulle förändra den ekonomiska bilden.

Efter den japanska interventionen har dock USA- räntorna stigit igen när Nikkei lyfte. Sedan svensk stängning på tisdagen har den amerikanska tioårsräntan stigit 1 punkt till 2,69 procent.

På valutamarknaden i övrigt kan nämnas att dollarn haft det motigt på grund av spekulationerna om ytterligare lättnader från Federal Reserve. Den japanska interventionen har dock hjälpt dollarn att återta något av försvagningarna. Sedan tisdagen har dollarn försvagats till 1:298 mot euron, från 1:290.

Kronan har stärkts mot både dollarn och euron under natten.

Under natten kom statistik som visade att de utländska direktinvesteringarna i Kina ökade med 18,1 procent under perioden januari till augusti, jämfört med samma period 2009.

I augusti steg direktinvesteringarna med 1,4 procent jämfört med augusti 2009, klart lägre 'n den väntade uppgången med 25,0 procent.

Onsdagens tyngsta besked är protokollet från Riksbankens räntemöte den 1 september då en oenig direktion beslutade att höja reporäntan med 25 punkter till 0,75 procent och samtidigt lämnade reporäntebanan oförändrad från i somras. Såväl Lars EO Svensson och Karolina Ekholm reserverade sig mot räntebeslutet och förordade en flackare räntebana och Lars EO Svensson ville även hålla räntan oförändrad. Givet denna splitring i direktionen kommer marknaden att lusläsa protokollet mycket noggrant.

För svensk del kommer även Mäklarstatistik med prisstatistik för augusti.

Svensk Handels handelsbarometer, som släpptes under morgonen visade att handlarna blivit mer positiva i början av hösten. Sedan i augusti ökar såväl andelen handlare som har för avsikt att nyanställa som andelen handlare som tror att omsättningen kommer att öka under det kommande kvartalet.

På den utländska agendan står bland annat definitiv augusti-KPI från euroområdet. Därifrån kommer också sysselsättning under det andra kvartalet. Det blir även arbetslöshetsstatistik från Storbritannien.

På den amerikanska agendan står Empire Manufacturing Index, som väntas stiga till 8,0 i september från 7,0 i augusti, och industriproduktion för augusti, där marknaden är inställd på en uppgång med 0,2 procent från i juli, enligt Bloomberg News prognosenkät. Det blir även importpriser i augusti.

Dagens avrundas med räntebesked från Nya Zeeland till kvällen svensk tid. En enig analytikerkår räknar med att centralbanken låter räntan ligga kvar på 3,00 procent.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?