1515

Stockholmsbörsen: Index vände ned

Stockholmsbörsen vände ned under nollstrecket framåt lunchtid på tisdagen efter en avvaktande inledande handel något på plus. Bland börsens större bolag utmärkte sig bland annat Trelleborg och Ratos och positivt.

Klockan 10.45 noterades OMXS30 0,3 procent lägre till 1.077,5. Omsättningen uppgick till 3,3 miljarder kronor.

Trelleborg tog taktpinnen bland börsens större bolag med en uppgång för B-aktien på 4,7 procent till 57,55 kronor.

ABG Sundal Collier har höjt sin rekommendation för aktien till köp, från tidigare behåll, och Evli Bank har justerat upp sin riktkurs för Trelleborg till 84 kronor, från 72 kronor, med en upprepad köprekommendation.

Utöver det har Bank of America/Merrill Lynch kommit ut med en positiv analys över bilindustrins underleverantörer.

Banken konstaterar bland annat att tillverkare och underleverantörer har bekräftat solida produktionsnivåer hittills under det tredje kvartalet. I samma analys höjer banken riktkursen för Autoliv till 55 dollar, från tidigare 48 dollar. Aktien handlades oförändrat till 430,80 kronor.

Även Ratos utgjorde en tidig vinnare i tisdagens handel, upp 1,3 procent till 237 kronor, efter att Financial Times skrivit att bolaget gör ett nytt försöka att sälja portföljbolaget Bisnode med en prislapp på cirka 800 miljoner euro i sikte. Private equity-bolag från både USA och Europa uppges titta på bolaget, däribland EQT Partners.

Bankerna tog ett litet steg tillbaka efter måndagens kapitalregeldrivna uppgångar. SEB A och Swedbank A backade 0,9 och 0,7 procent och Nordea tappade 0,1 procent. Handelsbanken A handlades oförändrat.

Boliden fortsatte upp 1,0 procent, efter måndagens uppgång på 2,4 procent, till 98,60 kronor. Lundin Mining som också steg under gårdagen handlades oförändrat.

Nordea Markets har höjt sin rekommendation för Boliden till köp, från tidigare behåll, och samtidigt sänkt rekommendationen för Lundin Mining till köp, från starkt köp.

Bland bankens andra rekommendationsförändringar får SSAB nu rekommendationen behåll, ned från köp, och Millicom sälj, ned från behåll. Millicom backade 1,3 procent till 689 kronor.

Under sitt öppningsanförande på Nokia World i London sade Nokias vice vd och marknadschef Niklas Savander att Vodafone är en av ett stort antal mobiloperatörer som kommer att sälja bolagets nya mobiltelefon N8. Säljstarten av modellen, som använder den nya versionen av operativsystemet Symbian är planerad till sista veckan i september.

Vidare framgick det att Nokia arbetar hårt med den nya mobilplattformen Meego. Produktlanseringar med plattformen kommer senare i år och inte under Nokia World.

Nokia handlades upp 0,1 procent till 72,60 kronor. Electrolux B backade 2,4 procent till 156,30 kronor och Volvo B minskade 0,4 procent till 93,75 kronor.

Opcon steg 1,7 procent till 23,60 kronor efter att ha meddelat att bolaget säljer affärsområdet Mobility Products för 84,3 miljoner kronor till Latour, vars B-aktie i sin tur ökade 0,5 procent till 93 kronor.

Diamyd B tappade 1,4 procent till 126,25 kronor efter att handeln i aktien återupptagits efter måndagens stopp.

Under en statistikintensiv tisdag riktas störst intresse mot det tyska ZEW-indexet som visar finansmarknadsaktörernas bedömning om det ekonomiska läget och utsikterna. Enligt Bloomberg News enkät väntas indexet ha sjunkit till 10,0 i september från 14,0 i augusti. Siffran kommer klockan 11.00

USA-agendan bjuder i sin tur bland annat på detaljhandelsstatistik för augusti, klockan 14.30. Enligt Bloomberg News enkäter väntas detaljhandeln ha ökat 0,3 procent såväl inklusive som exklusive bilförsäljningen.

En timme tidigare publicerar NFIB, National Federation of Individual Business, sin konfidensindikator för amerikanska småföretag. Enligt Bloomberg News enkät väntas indexet ha stigit till 89,0 i augusti från 88,1 i juli.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?