1515

Silver bättre placering än guld

Priset på silver överträffar guldet i den nuvarande ekonomiska omgivningen, och eftersom silver på måndagen bröt 20-dollarnivån kan priset fortsätta upp mot högre höjder.

Det säger Carsten Fritsch, analytiker vid Commerzbank till Nyhetsbyrån Direkt på tisdagen.

Han säger att huvuddelen av det som har drivit silverpriset den senaste tiden kommer från investeringar i silverbaserade fonder.

"Vi har sett ett starkt inflöde i silverfonder under de senaste veckorna, en stark utveckling i nettolånga positioner bland spekulativa investerare", konstaterar Carsten Fritsch.

På måndagen bröt spotpriset på silver 20 dollar per uns, som ses som en stödnivå. Carsten Fritch tror att det mycket väl kan leda till ytterligare inflöde i silverfonder.

"Ja, det är möjligt eftersom det sänder en signal att vi äntligen bröt den nivån. Annars fanns det en risk att investerare skulle ta hem tidigare vinster, men när nu vi har kommit över det här hindret kan fler investerare hoppa på tåget och lyfta priserna högre", säger han.

Han säger att silver delar vissa av guldets egenskaper, men som en följd av att en stor del av silvret används i industriproduktion delar även silvret en del av basmetallernas karaktär. Därför gynnas silvret när de ekonomiska utsikterna förbättras, vilket kunde urskiljas efter den starka Kina-statistiken som presenterades i helgen.

"Den har vissa av de egenskaper som guld har, men delar även kopparns och aluminiumets egenskaper eftersom över 50 procent av silver används av industrier, medan endast 10 procent av guldet fyller ett industriellt syfte. I den här omgivningen överträffar silver guldet", säger Carsten Fritsch.

Utsikterna för silver beskriver Carsten Fritsch som positiva, men han tror inte att priserna kommer att stiga i samma takt som under de senaste veckorna. Momentum väntas istället sakta in och en faktor som måste tas hänsyn till är den starka korrelationen med guldpriset, och guldet kan komma att visa en kortsiktig nedgång som den sannolikt inte helt kommer att återhämta sig från under 2010.

En ytterligare risk är enligt Commerzbankanalytikern om den globala ekonomin vänder ned igen och pessimism drar sig närmare fram i tiden. Han ser också risker i de nettolånga positionerna i fonder som steg till den högsta nivån på "minst 4-5 år".

"Om de positionerna skulle stängas skulle det kunna sätta en enorm press på priset", säger han.


Innehåll från Dubai TourismAnnons

Matscen med mersmak

Lyxkrogar med internationella stjärnkockar, men också charmig street food och myllrande kryddmarknader.

Matscenen i ökenmetropolen Dubai har många ansikten.

– Vi är en spännande smältdegel med mer än 200 nationaliteter, säger Nada Badran, som arrangerar mat- och kulturvandringar i Dubai och leder ett reseprogram på CNN Arabic.

Dubais bästa nya restauranger 

Dubai har gjort sig känt som en sprudlande internationell mix av olika kulturer, stilar och språk. Resenärer från hela världen hittar hit för att uppleva fantastiska krogar, guldglänsande lyxhotell och utsikter man knappt trodde fanns i verkligheten.

Det berömda lilla emiratet är också en av världens snabbast växande städer med sina 1,4 miljoner invånare. I Dubai bor över 200 olika nationaliteter från alla delar av klotet – självklart en gastronomisk grogrund för alla besökare som gillar att prova sig fram på nya stigar med hjälp av smaker och dofter.

Gourmetkrogar och gatumat

Kännetecknande för matscenen i Dubai är att man inte ska behöva åka någon annanstans för att hitta de smaker och rätter man gillar, oavsett om det handlar om fransk cuisine, italienskt kök eller japanska fingerfärdigheter. Mängder av exklusiva kockar har öppnat filialer I Dubai: Pierre Gagnaire, Gordon Ramsey, Nobu Matsuhisa och Massimo Bottura för att nämna några.

Dubbelliv i Dubai

Bortom fine dining och hotellrestauranger förvillar vi oss med glädje in i autentiska kvarter med myllrande marknader för kryddor, fisk, kött och grönsaker. Här blir också Dubais historiska handelsvägar till länder som Indien och Iran plötsligt tydliga. Som i det traditionella kvarteret Al Fahidi, där folk flockas på Arabian Tea House och äter lokala klassiska rätter som kyckling Deyay och Machboos Robyan med räkor.

Gastronomisk guide

Nada Badran är licensierad guide och har bott i Dubai i 30 år. 2016 grundade hon Wander with Nada – kulturella och kulinariska stadsvandringar med målet att skapa unika möten mellan människor, mat och miljö.

Antalet restauranger i Dubai är osannolikt många, närmare 12 000 för att vara mer exakt. Här vill Nada Badran vara vägvisare mot de mer autentiska smakerna.

– Jag brukar kalla mina vandringar för edutainment, utbildning och underhållning. Det finns ju mycket mer att upptäcka, så jag försöker visa det Dubai som inte hittas i de stora guideböckerna; platser och ställen i de äldre delarna med en sådan gästfrihet att det känns som att man är personlig besökare i deras hem.

Vad gör Dubai så spännande som gastronomisk destination?

– Dubai är unikt eftersom 92 procent av befolkningen kommer från andra länder. Och skönheten i det är att de har tagit med sig sina kulinariska smaker och recept. Därför kan man äta rätter här från alla kontinenter, utan att behöva resa.

– Historiskt har vi haft mycket handel, särskilt kring krydd- och sidenvägarna. Mellan tuggorna försöker jag förklara för min grupp hur rätterna och inte minst ingredienserna har  kommit hit, hur detta hänger ihop med historia och kultur. Därför tar jag dem inte heller till de lyxigaste krogarna. Gatumaten är mycket mer spännande och äkta, så det blir många hål-i-väggen och personliga små familjerestauranger.

Doften av Dubai

Nada Badran förflyttar oss i tanken till Little India, de asiatiska kvarteren, och inte minst den stora souken – kryddmarknaden som doftar av saffran, pistaschnötter och all världens kryddor som också hittas på Dubais krogar.

– Marknaden är verkligen en av de bästa vägarna att lära känna Dubai. Att stiga in där är något helt speciellt. Jag brukar rekommendera mina grupper att köpa med sig Seven Spice Mix – vår variant av curry. Sedan brukar jag skicka med dem recept hem. Ett sätt hålla upplevelsen från Dubai vid liv – och ett skäl att återvända, säger Nada Badran.

Nadas fyra tips för foodies:

Al Ustad Special Kebab

Legendarisk iransk familjerestaurang i gamla stan som gjort Dubais bästa kebab sedan 1978. Ett av de färgstarka ställen med dofter och smaker som gör en helt överväldigad.

Adress: Al Mussallah Road i Bur Dubai.

Laffah

Shawarma görs i en mängd längder och har även olika namn. Laffah är libanesisk, men med recept från Syrien. Laffah har definitivt den bästa shawarman i stan. Själv är jag helt svag för varianten med kyckling.

Adress: Al Barsha 1.

Sticky Rice

En liten mysig, familjeägd thaikrog med mängder av specialiteter, särskilt nudelrätten pad kee mow talay. Sticky Rice öppnar snart ocksåk en större restaurang i matmarknaden Food District, The Pointe.

Adress: Sobha Daffodil, Shop No. 6.

Bait Maryam

En palestinsk krog med helt fantastisk hemma hos-mat.

Adress: Jumeirah Lakes Towers (JLT), Cluster D

Och två bubblare:

Streetery Food Hall

En liten matmarknad specialiserad på kök från sydöstra Asien: Thailand, Kina, Malaysia, Indonesien, Sydkorea. Exceptionella matupplevelser i en enkel, mycket prisvärd inramning.

Adress: JLT Cluster D - Shop No. D6B.

Shogun Restaurant

Asiatisk krog nära Dubais första shoppinggalleria. Lite svår att hitta men väl värd att upptäcka tack vare sin kulinariska kombination av rätter från Korea och Kina. Gästen grillar själv många av ingredienserna direktvid bordet, lite teppanyaki-stil.

Adress: 3rd Floor, Al Ghurair Centre Tower #2 - Al Rigga Rd.

Möt människorna bakom menyerna 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dubai Tourism och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?