1515

Räntor och valutor: Kronan fortsätter stärkas

Svenska kronan fortsatte att stärkas i fredagens handel efter ny mycket stark makrostatistik. Svenska räntor steg samtidigt, men endast marginellt mer än i EU:s kärnländer.

Euron sjönk under 9:20 mot kronan för första gången sedan hösten 2007. Som lägst noterade euron till 9:1989, men vid stängning hade den vänt upp till strax under 9:21, 3 öre lägre än på torsdagen. Dollarn försvagades samtidigt drygt 1 öre, till 7:25, och TCW-index sjönk till 126,80 (127,32).

Svenska statsobligationsräntor steg 3-7 punkter, tioårsräntan upp 6 punkter, till 2,56 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 18 punkter (17).

Enligt rapporter från SCB var juli en sällsynt bra månad för den svenska industrin; produktionen steg 2,9 procent jämfört med i juni och 14,4 procent jämfört med juli 2009. Samtidigt steg orderingången hela 5,6 procent jämfört med i juni och 12,3 procent jämfört med juli 2009.

På produktionssidan glänste motorfordonsindustrin med en uppgång med hela 21,4 procent jämfört med i juli och 50,7 procent jämfört med juli 2009, samt trävaruindustrin som steg häpnadsväckande 31,1 procent jämfört med i juni. Gruvindustrin sjönk marginellt jämfört med i juni, men steg med 121,0 procent jämfört med juli 2009.

På ordersidan ökade hemmamarknaden, +8,4 procent, mer än exportsidan, +3,6 procent, i juli, på årsbasis ökade order från hemmamarknaden 11,9 procent medan exportsidan ökade 12,3 procent. Orderingången till motorfordonsindustrin ökade 21 procent jämfört med i juni och 59 procent jämfört med juli 2009.

Analytiker konstaterar enhälligt att industristatistiken överträffade alla förväntningar, men det starka utfallet bekräftar tidigare signaler från KI- barometern och inköpschefsindex.

I stort sett samtliga tidiga indikatorer på svensk BNP för tredje kvartalet tyder nu på att tillväxten kan växla upp från redan höga +4,6 procent under andra kvartalet. Anna Råman, ekonom på Handelsbanken, konstaterade i ett marknadsbrev att deras prognosmodell hittills indikerar att BNP-tillväxten kan komma in över 6 procent under tredje kvartalet. Hon jämför med att Riksbankens prognoser pekar mot en BNP-tillväxt på 4,24 procent under tredje kvartalet.

Handelns Utredningsinstitut, HUI, konstaterade dock i en ny prognos att detaljhandeln inte riktigt hänger med i den starka utvecklingen i den svenska ekonomin. Enligt HUI är förväntningarna inför det andra halvåret att utfallet kommer att bli svagare än under det första. HUI:s prognos är att den totala detaljhandeln kommer att stiga 2,0 procent i år och 2,5 procent 2011.

Japans BNP-statistik för andra kvartalet reviderades upp till +0,4 procent jämfört med första kvartalet, från tidigare rapporterade +0,1 procent. Upprevideringen var dock helt väntad efter rapporter om att investeringarna utvecklades starkare än vad som antagits i den preliminära statistiken.

Kinas handelsbalans visade ett överskott på 20,03 miljarder dollar i augusti. Det var visserligen lägre än väntade 26,9 miljarder dollar, men det berodde på att importen steg betydligt mer än väntat +35,2 procent. Exporten steg endast marginellt mindre än väntat, 34,4 procent.

Kina har även beslutat att tidigarelägga publiceringen av sitt månatliga statistisksjok för augusti med två dagar, till lördagen i stället för måndagen. Detta har fått fart på spekulationerna om att en hög KPI-inflation ska ha fått Kinas centralbank att planera att höja sin styrränta före marknaderna öppnar på måndagen.

En företrädare för Kinas statistiska centralbyrå sade dock till Bloomberg News att det inte finns skäl att övertolka beslutet att tidigarelägga publiceringen av augustistatistiken. Beslutet fattades på grund av önskemål om att förkorta tiden mellan produktion och publicering av statistiken.

Den japanska yenen försvagades mot dollarn när USA- marknaderna öppnade på eftermiddagen. Försvagningen kom i samband med att Moody´s utfärdade en varning för att Japans kreditbetyg kan hotas om partiledarvalet i det styrande DPJ- partiet leder till en obeslutsam och/eller instabil ledning.

Samtidigt ställdes amerikanska obligationsräntor upp i den tidiga USA-handeln, efter att ha sjunkit något i den europeiska handeln, när investerare fortsatte att dra ned på säkerhetsplaceringar. Vid svenska marknadens stängning noterades tioårsräntan till 2,79 procent, 8 punkter högre än vid samma tid på torsdagen.

Amerikanska grossistlager steg 1,3 procent i juli, väntat +0,4 procent. 4Cast noterade i en snabbkommentar att statistiken tyder på att processen med lageruppbyggnad i USA verkar fortsätta, och givet att statistiken samtidigt visade att försäljningen steg 0,6 procent verkar lageruppbyggnaden inte vara ofrivillig.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?