1515

Räntor och valutor: Dollarn stärks

De europeiska marknadsräntorna drar nedåt under måndagsförmiddagen, främst i längre änden, och räntan på den tyska tioåringen letar sig mer mot rekordlägsta. Detta på spekulation om att Federal Reserve under tisdagen kommer att ge signaler om ytterligare kvantitativa lättnader.

På valutamarknaden stärks främst yenen medan dollarn är starkare mot såväl krona som euro.

Den svenska tioåriga statspappersräntan noteras strax innan lunchtid 2 punkter lägre på 2,57 procent jämfört med fredagens stängning, medan den tyska är ned lika mycket till 2,52 procent. Räntan på den tyska tioåringen tickar därmed ner mot rekordlåga 2,499 procent, från den 8 juni.

"Fokus ligger på Fed-mötet och marknaden kommer att röra sig i ett smalt spann innan den ser hur policymakare svarar på den senaste tidens svaga data. Jag kommer inte bli förvånad om en andra runda av stimulanser signaleras", sade Nick Stamenkovic, räntestrateg på RIA Capital Markets i Edinburgh till Bloomberg News.

Det är den amerikanska jobbrapporten som publicerades på fredagen, som har gett bränsle till ytterligare spekulationer kring huruvida Federal Reserve vid räntebeskedet på tisdag också kommer att presentera utökade kvantitativa lättnader.

JP Morgan skriver i ett kundbrev att centralbanken sannolikt kommer att utrycka en mer försiktig syn på tillväxtutsikterna och förändra uttalandets riktlinjer, men att inga nya lättnader kommer att presenteras.

"Språket om att de 'kommer att använda policyverktygen vid behov' kan komma att ändras till språket som användes vid det senaste uttalandet från Bernanke som var att Fed 'är redo att ta ytterligare åtgärder vid behov', och skulle då signalera större möjlighet till lättnader", skriver JP Morgan.

Goldman Sachs pekar på att bortsett från jobbrapporten har statistiken varit mer blandad, men att den i huvudsak har visat på en långsammare tillväxt. Det har varit tydligast i tillverkningssektorn, där förra måndagens ISM-index visade en måttlig nedgång men ett tapp om 5 punkter i index för nya order.

"Så vad kommer att hända på tisdagens Fomc-möte? Det är svårt att säga, men vi räknar med en annonsering om att utlöpta eller förbetalda MBS kommer att reinvesteras i obligationsmarknaden, sannolikt i statsobligationer", skriver Goldman Sachs som dock tillägger att det mycket väl kan bli så att Fed-kommittén ber om mer tid innan ett policyskifte äger rum.

Steven Major, chefsräntestrateg på HSBC Bank, räknar med att statsobligationsräntorna kommer att falla ytterligare om Fed diskuterar fler stimulanser.

"Inga räntehöjningar under 2-3 år och kvantitativa lättnader inom snar framtid skulle pressa ned tvåårsräntan till 0,4 procent och tioåringen till 2,5 procent", sade han till Wall Street Journal på fredagskvällen.

Jämfört med fredagens stängning letar sig också USA- räntorna nedåt på måndagsförmiddagen. Tioårsräntan noteras 4 punkter lägre på 2,81 procent, medan tvåårsräntan är oförändrad på 0,51 procent.

Minskad konsumtion och ett ökat sparande i USA hjälper till att få marknadsräntorna att ticka ner då dessa dollar i slutändan investeras i statspapper, förklarar Jeffrey Caughron, chefmarknadsanalytiker på Baker Group i Oklahoma, till Bloomberg News.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 85:6 mot yenen från 85:2 vid fredagens stängning, medan den mot euron stärkts till 1:328 från 1:332.

Kronan har i sin tur försvagats 3 öre till 7:08 medan den är aningen svagare till 9:40-nivån mot euron.

SEB:s boprisindikator, som publicerades på måndagen, visar att de svenska hushållens syn på bostadsmarknaden stärktes i augusti jämfört med föregående månad.

Indikatorn, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till +30 i augusti, från +28 föregående månad.

Av de tillfrågade tror 48 procent på stigande priser, jämfört med 49 procent förra månaden, medan 18 procent tror på fallande priser, jämfört med 21 procent föregående månad.

"Hushållen fortsätter att tro på stigande bostadspriser. Starkare konjunktur och ljusare utsikter för arbetsmarknaden väger uppenbarligen tyngre för hushållen än de högre räntor som väntar framöver", säger SEB:s privatekonom Gunilla Nyström i en kommentar.

Undersökningen visar också att hushållen tror att reporäntan om ett år ligger på 1,13 procent, jämfört med 0,94 procent i juli.

"Riksbankens räntehöjning i juli har fått hushållen att börja inse att räntan kommer att bli högre framöver. Men fortfarande ligger hushållens ränteförväntningar närmare en procentenhet lägre än Riksbankens egen prognos för reporäntan om ett år", säger Gunilla Nyström.

I Tyskland inkom en timme innan svensk öppning statistik beträffande handels- och bytesbalansen i juni, som visade ett blandat utfall. Handelsbalansen steg till 14,1 miljarder euro från 9,7 miljarder, vilket överträffade förväntningarna om en handelsbalans på 12,0 miljarder euro. Däremot lyckades inte bytesbalansen överträffa förväntningarna sedan den landat på ett överskott om 12,9 miljarder euro, 0,7 miljarder under det väntade utfallet.

Vid lunchtid, klockan 12, släpper Lettland statistik rörande KPI för juli samt preliminär BNP för andra kvartalet. Måndagseftermiddagens makroagenda gapar sedan tom.

måndag kl 11.10 (fredag kl 16.15): 

USD/SEK 7:0797 (7:0459)

SSV 6 mån 0,57 (0,57)

EUR/SEK 9:4010 (9:3886)

Statsobl 10y 2,57 (2,59)

EUR/USD 1:3279 (1:3323)

Räntegap/ty 5 (5)

US obl 10y 2,81 (2,85)

Tysk obl 10y 2,52 (2,54)


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?