1515

Stockholmsbörsen: Uppgångarna håller i sig

Stockholmsbörsen handlades fortsatt högre kring lunchtid på fredagen, med stöd av Boliden och SSAB, inför eftermiddagens tunga sysselsättningsstatistik från USA.

Klockan 13.30 var OMXS30 0,5 procent högre till noteringen 1.080,20. Omsättningen uppgick till 4,0 miljarder kronor.

"Det är fortsatt råvaruhausse, med aktier som Boliden och SSAB", säger en analyschef till Nyhetsbyrån Direkt.

"Dagens stora grej, som marknaden är lite avvaktande inför, är sysselsättningsstatistiken från Amerika."

Klockan 14.30 riktas allt fokus mot den amerikanska sysselsättningsstatistiken för juli. Sysselsättningen i den privata sektorn väntas ha stigit med 90.000 personer i juli, vilket skulle vara en liten ökning från 83.000 i juni.

Arbetslösheten väntas ha stigit till 9,6 procent i juni, från oväntat låga 9,5 i juni.

"En uttalat positiv rapport jobbrapport för den privata sektorn kan vara katalysatorn som pressar indexen ovanför nuvarande intervall", skriver Cameron Peacock, analytiker vid IG Markets, i en kommentar, enligt Reuters.

Securitas B tappade mest i det svenska indexet då aktien backat 4,5 procent till 72:45 kronor. Resultat före skatt blev 671 miljoner kronor för det andra kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 687 miljoner, enligt SME Direkt sammanställning. Försäljningen sjönk 3 procent.

Efterfrågan på säkerhetstjänster ännu inte ökat eftersom branschen ligger sent i konjunkturcykeln, men tycks ha stabiliserat sig, skriver bolaget i rapporten.

"Vi fortsätter att se Securitas som ett renodlat bevakningsföretag utan attraktiv exponering mot utvecklingsmarknader och kunder inom den statliga sektorn", skriver Deutsche Bank i en rapportkommentar.

Basmetallerna fortsatte stiga, och Boliden steg med 4,3 procent till 93:85 kronor, medan SSAB A ökade 2,4 procent till 113:30 kronor.

Lundin Petroleum steg 1,4 procent till 45:64 kronor.

MTG avancerade 1,8 procent till 463:80 kronor. Handelsbanken Capital Markets höjde i tisdags riktkursen och upprepade rekommendationen öka. Banken har dessutom höjt estimatet för nästa års rörelseresultat för fri-tv med över 10 procent efter ett möte med MTG:s vd Hans Holger Albrecht.

Teliasonera steg 1,2 procent till 54:00 kronor och Tele2 avancerade 0,6 procent till 130:90 kronor. UBS har höjt rekommendationen för den europeiska telecomsektorn till övervikt från undervikt.

Den brittiska banken RBS har oväntat rapporterat en vinst för första halvåret, vilket är första gången sedan 2007. SEB A avancerade 1,3 procent till 52:50 kronor, Swedbank A ökade 1,4 procent till 88:90 kronor, SHB A steg 1 procent till 217:20 kronor, och Nordea steg 1 procent till 75:55 kronor.

SAS yield, intäkten per passagerarkilometer, minskade med 9,0 i juni, jämfört med samma månad i fjol. Bolaget säger att marknaden fortsätter att vara svår att förutspå, men att en återhämtning har noterats på interkontinentala flygningar och vissa europeiska linjer. Aktien backade 0,4 procent till 27:90 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?