1515

Stockholmsbörsen: Öppnar med uppgång

Stockholmsbörsen steg i den inledande handeln på fredagen, i likhet med övriga Europa, men stämningen var avvaktande inför eftermiddagens tunga sysselsättningsstatistik från USA.

Klockan 10.00 var OMXS30 0,4 procent högre till noteringen 1.079,03. Omsättningen uppgick till 1,3 miljarder kronor.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var övervägande högre efter en svag öppning.

USA-börserna noterade måttliga nedgångar på torsdagen efter stilla handel. Ökande antal nyanmälda arbetslösa tyngde i den inledande handeln. En viss återhämtning kom i sluthandeln men index stängde på minus.

I eftermiddag riktas allt fokus mot den amerikanska sysselsättningsstatistiken för juli, klockan 14.30. Sysselsättningen i den privata sektorn väntas ha stigit med 90.000 personer i juli, vilket skulle vara en liten ökning från 83.000 i juni.

"En uttalat positiv rapport jobbrapport för den privata sektorn kan vara katalysatorn som pressar indexen ovanför nuvarande intervall", skriver Cameron Peacock, analytiker vid IG Markets, i en kommentar, enligt Reuters.

Securitas B tappade mest i det svenska indexet då aktien backat 2 procent till 74:30 kronor. Resultat före skatt blev 671 miljoner kronor för det andra kvartalet. Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på 687 miljoner, enligt SME Direkt sammanställning. Försäljningen sjönk 3 procent.

Efterfrågan på säkerhetstjänster ännu inte ökat eftersom branschen ligger sent i konjunkturcykeln, men tycks ha stabiliserat sig, skriver bolaget i rapporten.

Basmetaller visade uppgångar och Boliden steg med 1,5 procent till 91:25 kronor, medan SSAB A ökade 1,9 procent till 112:7 kronor.

JP Morgan har höjt riktkursen för en rad svenska bolag, däribland Sandvik, som steg 1 procent till 97:05 kronor, Scania B, som steg 0,9 procent till 138:20 kronor, och Atlas Copco, som steg 1 procent till 121:90 kronor.

Även Hexagon B har fått sin riktkurs höjd, av Deutsche Bank, efter gårdagens starka rapport. Aktien steg 0,4 procent till 135:10 kronor.

Brittiska banken RBS har oväntat rapporterat en vinst för första halvåret, vilket är första gången sedan 2007. SEB A avancerade 1,4 procent till 52:55 kronor, Swedbank A ökade 1,4 procent till 88:85 kronor, SHB A steg 0,9 procent till 216:90 kronor, och Nordea steg 0,7 procent till 75:25 kronor.

På fredagens makroagenda återfinns bland annat industriproduktion och PPI-data för juni från Storbritannien, klockan 10.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas industriproduktionen ha ökat med 0,1 procent jämfört med i maj samtidigt som PPI väntas ha varit oförändrat.

Tyskland publicerar industriproduktionsstatistik för juni klockan 12.00, och här väntas en ökning med 0,5 procent jämfört med i maj.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?