1515

Räntor och valutor: Kronan något starkare

Europaräntorna och valutorna visar små rörelser på fredagen när investerare väljer att avvakta inför veckans viktigaste hållpunkt - sysselsättningsstatistik från USA. För den svenska delen har positiva signaler inkommit från konkursstatistik och statens betalningar.

Den svenska tioåriga statspappersräntan noteras 2 punkter lägre på 2,62 procent jämfört med torsdagens stängning, medan den tyska motsvarigheten handlas 1 punkt lägre till 2,57 procent.

UC meddelade på fredagsmorgonen att antalet företagskonkurser sjönk 11 procent i juli, jämfört med juli 2009. Det var tionde månaden i rad som företagskonkurserna sjönk i Sverige, vilket enligt UC "tydligt visar att allt fler företag har fått ett stabilare kassaflöde och allt bättre lönsamhet".

Under förmiddagen redovisade Riksgälden utfallet för statens betalningar i juli, vilket visade ett överskott om 12,5 miljarder kronor. Det var klart högre än prognosen om ett överskott på 4,8 miljarder kronor.

Riksgälden förklarade skillnaden mot prognosen främst på att skatteinbetalningarna blev 5,3 miljarder högre än väntat, i huvudsak beroende på högre inbetalningar av moms samt tullavgifter.

"Enligt oss kommer en bättre arbetsmarknad, ökad produktion och lägre utgifter på grund av marknadsreformer sannolikt ge ett överskott i statens finanser framöver. Utfallet för juli var i linje med vår prognos", skriver Nordea i en kommentar.

Något senare presenterades bland annat industriproduktionssiffror i Storbritannien, som inte lyckades leva upp till förväntningarna.

Produktionen sjönk med 0,5 procent i juni jämfört med maj, medan analytikerna som Bloomberg News talat med i genomsnitt räknade med en uppgång med måttliga 0,1 procent. Jämfört med samma månad 2009 steg visserligen produktionen med 1,3 procent, men det var ändå under förväntningarna om en uppgång om 1,9 procent.

Industriproduktionen var "dämpad av minskad efterfrågan från avtagande optimism kring exporten, något som sannolikt kommer att bli mer tydligt under de kommande månaderna i takt med att bidraget till ekonomisk tillväxt från industrisektorn kommer att börja minska", skriver 4Cast i en kommentar.

Samtidigt som industriproduktionsstatistiken publicerades inkom även statistik beträffande producentpriserna för Storbritannien, som visade en uppgång med 0,1 procent i juli jämfört med juni, vilket kan jämföras med prognosen om en oförändrad nivå.

Italiens preliminära BNP-statistik för det andra kvartalet kom in i linje med förväntningarna på en uppgång med 0,4 procent under andra kvartalet jämfört med första kvartalet. Däremot var årstakten något lägre än väntat på en uppgång på 1,1 procent.

På valutamarknaden har rörelserna i de stora valutaparen varit relativt små. Euron är i stort oförändrad mot dollarn, men har stärkts något mot yenen till 113:40. Kronan noteras något starkare mot såväl euro som dollar jämfört med noteringarna vid svensk stängning på torsdagen.

I eftermiddag riktas allt fokus mot amerikansk sysselsättningsstatistik för juli, klockan 14.30. Enligt Bloomberg News väntas sysselsättningen ha minskat med 65.000 personer, till följd av att tillfälligt anställda med folkräkningen nu lämnar sina jobb. I juni sjönk den totala sysselsättningen preliminärt med 125.000 personer. Sysselsättningen i den privata sektorn väntas ha stigit med 90.000 personer i juli, vilket skulle vara en liten ökning från 83.000 i juni.

Arbetslösheten väntas ha stigit till 9,6 procent i juni, från oväntat låga 9,5 i juni. I juni sjönk arbetslöshetsnivån till följd av en markant nedgång i arbetskraften, -652.000 jämfört med i maj.

En mätning från ADP Employment Service antydde att sysselsättningen i den privata sektorn ökade med 42.000 i juli. Det är svagare än vad prognoserna inför eftermiddagens statistik pekar mot, men det var ändå starkare än vad prognoserna inför ADP-statistiken pekade mot. ADP-mätningen är långt ifrån alltid en säker barometer inför den officiella statistiken, men utfallet dämpade ändå oron för att den officiella statistiken för juli skulle bli riktigt dålig.

Den nyväckta optimismen dämpades dock något på torsdagen efter en oväntat kraftig ökning i antalet nyanmälda arbetslösa den senaste veckan. Antalet steg till 479.000 personer, från 460.000 veckan före. Det var den högsta noteringen sedan början av april och väl över prognoserna som pekade mot en nedgång till 455.000.

Robert Bergqvist, chefekonom på SEB, påminner i bankens morgonbrev om att även lönestatistiken blir en viktig faktor i eftermiddag. Han konstaterar att "pressen nedåt på lönerna kvarstår trots flaskhalsar".

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?